Nieuw consortium CHAI ontvangt 1 miljoen euro subsidie om hybrid AI breed inzetbaar te maken

5 mei 2022

CHAI, een gloednieuw consortium bestaande uit verschillende partners in de chemische en techindustrie waaronder Dotdash (Cronos Groep), IDLab (Imec) en twee Catalisti-partners, ontvangt 1 miljoen euro Vlaamse subsidies van VLAIO. Met dit geld zal het consortium nieuwe AI-technieken onder de noemer van ‘hybrid AI’ ontwikkelen die procesingenieurs ondersteunen om betere beslissingen te maken in chemische productieprocessen. CHAI grijpt de nieuwe AI-technologie aan om een brain drain te vermijden en concurrentieel te blijven met opkomende concurrentie in lagelonenlanden.

CHAI, kort voor chemistry & hybrid AI, is een nieuwe samenwerking tussen verschillende partners uit de chemische en techindustrie zoals Dotdash (Cronos Groep), IDLab (Imec)en twee Catalisti-partners. Ze richten zich op een van de grootste uitdagingen waar de chemische sector mee kampt: kennisoverdracht, enerzijds tussen experts en operators, maar anderzijds ook in samenwerking met AI-experten. Het is immers moeilijk om mensen te vinden die beide domeinen beheersen. Daarom zal het consortium zich inzetten om chemische proceskennis digitaal toegankelijk te maken en te integreren met slimme patroonherkenning.

Breed inzetbare methodologie

Miel Kurris, managing partner bij Dotdash.

Hybrid AI is de innovatieve volgende stap in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. AI is momenteel voornamelijk gebaseerd op patroonherkenning in grote hoeveelheden data, zoals streamingdiensten die nieuwe content aanbevelen op basis van eerder kijk- of luistergedrag. Door die data-gedreven AI-aanpak te combineren met menselijke kennis en ervaring van experts ter zake, ontstaat hybrid AI.

“Deze vernieuwende technologie staat nog in haar kinderschoenen, maar het is nu al zeker dat de chemische industrie hierdoor een flinke boost zal krijgen”, vertelt Miel Kurris, managing partner bij Dotdash. “Enerzijds wordt kennis van experts opgeslagen in gespecialiseerde datatechnologie, anderzijds kan knowhow sneller doorgegeven worden aan nieuwe werknemers. Dit verkort de opleidingsduur aanzienlijk. Bovendien winnen experts tijd die ze aan andere zaken kunnen wijden, zoals onderzoek.”

Geautomatiseerde kennisoverdracht

De meerwaarde van hybrid AI speelt vooral een rol bij kennisoverdracht, wat duidelijk wordt bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Experts en operators ontwikkelen manueel proefbatches en testen vervolgens handmatig de stabiliteit van prototypes alvorens over te schakelen op massaproductie. Hierdoor duurt het vandaag zeer lang om nieuwe chemische oplossingen te vermarkten. Geautomatiseerde kennisoverdracht kan deze twee fases optimaliseren en extra inzichten bieden. Het is tevens een manier om een zogeheten brain drain te voorkomen waarbij kennis verloren gaat wanneer ervaren ingenieurs en operators van job veranderen of met pensioen gaan.

Daarnaast beschikken chemische bedrijven over een enorme hoeveelheid data waar ze weinig waarde uit puren vanwege een gebrek aan gekwalificeerde mankracht. Door digitale proceskennis samen met patroonherkenning aan te wenden, wordt data-interpretatie automatiseerbaar. Dit leidt tot productie-efficiëntie waardoor de Belgische chemiesector concurrentieel blijft ondanks de globaliseringdruk richting Azië.

Hybrid AI als slimme assistent

De redenering achter de aanbevelingen van hybrid AI is raadpleegbaar door de gebruiker, wat essentieel is in een wetenschappelijke sector zoals de chemische industrie. “Een operator wil niet zomaar acties uitvoeren die een computer aanbeveelt zonder de achterliggende motivatie te kennen”, weet Kurris. “Hybrid AI fungeert op die manier als een slimme AI-assistent die historische data en kennis van experts betrekt bij het maken van door data onderbouwde, verklaarbare beslissingen. Uiteindelijk is het nog altijd de expert of operator die de beslissing neemt. Hybrid AI helpt hem of haar op die manier ook om minder menselijke fouten te maken.”

“De chemische industrie leent zich in het bijzonder voor de implementatie van hybrid AI. Geavanceerde kennisdeling is bijvoorbeeld noodzakelijk om jonge werknemers sneller op te leiden. En door sneller tot de optimale samenstelling van een product te komen, zijn minder proefopstellingen nodig, wat leidt tot minder afval. De evolutie qua sensoren en sensortechnologie, algoritmen en infrastructuur voor gegevensverwerking en de flexibiliteit van AI-algoritmen, creëren dus de perfecte voorwaarden voor de chemische industrie om deze digitale transformatie te omarmen, voornamelijk op het vlak van groei en innovatie, prestatie- en kostenoptimalisatie, duurzaamheid en de circulaire economie”, besluit Kurris.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This