Jouw data optimaal beschermen? Ga voor cloudbeveiliging

19 april 2022

Cyberbeveiliging vormt vandaag de dag één van de meest urgente IT-uitdagingen voor bedrijven. Naarmate steeds meer applicaties, data en gebruikers van het on-premise datacenter naar de cloud migreren, nemen ook de kwetsbaarheden toe. In dat geval is een goede cloudbeveiliging onontbeerlijk. Maar hoe veilig is cloudbeveiliging?

Cloud computingbeveiliging, of kortweg cloudbeveiliging, beschermt apparaten, diensten, gegevens en IT-infrastructuur via technologieën en toepassingen. Er worden verschillende maatregelen getroffen die zorgen voor de beveiliging van een cloudoplossing. Zo worden de servers waar de gegevens op staan in data warehouses geplaatst waartoe de meeste werknemers geen toegang hebben. Daarnaast worden de bestanden op de cloudservers ook versleuteld, waardoor cybercriminelen moeilijker aan de data geraken. 

Om klantgegevens optimaal te beschermen voeren de cloudleveranciers ook regelmatig beveiligingsmaatregelen uit. Zo identificeren ze mogelijke kwetsbaarheiden via artificiële intelligentie, sporen ze problemen op met auto-patching, bouwen ze firewalls in en laten ze beveiligingstests uitvoeren door derden. Om voorbereid te zijn op het ergste bouwen ze ook redundantie in. Zo blijft je bedrijf ook na een cyberaanval draaien.

Controle op de cloudbeveiliging

Om zeker te zijn dat je cloudbeveiliging werkt worden alle elementen van de levering van de clouddienst gecontroleerd via een Internet Security Managament System. Zo’n ISMS is gebaseerd op een norm zoals ISO 27001. Die norm is gebaseerd op bekende beveiligingsstandaarden voor veilige ontwikkeling, testen en operaties.

Ontwikkelaars van cloudoplossingen moeten met heel wat risico’s rekening houden. Zo moet de fysieke gegevensopslag uiteraard beveiligd worden tegen indringers. Maar ze moeten ook software ontwikkelen zonder kwetsbaarheden waar hackers misbruik van kunnen maken. Een cloudoplossing is meestal ook afhankelijk van codecomponenten van derden. Controle van de code van derden is een standaardmaatregel bij cloudbeveiliging.

De cloud is veiliger dan lokale software

Cloudoplossingen zijn vaak veiliger dan traditionele lokaal geïnstalleerde software. De kwaliteit van die beveiliging hangt natuurlijk af van de dienst. Door gebruik te maken van een cloudprovider worden de servers, waarop je klantengegevens staan, telkens weer voorzien van de nieuwste beveiligingsmaatregelen. Bovendien hebben deze servers ingebouwde firewalls, auto-patching en krijgen ze beveiligingstests door derden. 

Cloudaanbieder is verantwoordelijk voor bescherming

Als gebruiker van een clouddienst ben jij verantwoordelijk voor het gebruik van sterke wachtwoorden en authenticatie. Maar de cloudaanbieder zelf is verantwoordelijk voor de gegevensbescherming en de veilige infrastructuur. Daarom voeren ze achtergrondcontroles uit voor de medewerkers die toegang hebben tot het datacenter. Daarnaast worden de datacenters regelmatig gecontroleerd op verdachte activiteiten. Slaat de leverancier data van verschillende klanten op op dezelfde server, dan moet hij ook zorgen voor gegevensisolatie. 

Je mag dus besluiten dat cloudbeveiliging grondig gecontroleerd en bijgestuurd wordt. Cloudleveranciers proberen telkens hun diensten te verbeteren door middel van tests en controles. Investeer je in een goede cloudbescherming, dan wordt de kans meteen kleiner dat cybercriminelen je bedrijf binnendringen en je gegevens misbruiken. 

Kjetil Svingen-Austestad

Kjetil Svingen-Austestad

Kjetil Svingen-Austestad is Product Development Director BeNeLux bij Visma

Pin It on Pinterest

Share This