Atos introduceert nieuwste generatie hybride exascale supercomputer

18 februari 2022

Atos lanceert haar nieuwe exascale-class supercomputer: de BullSequana XH3000. Dit hybride computing-platform biedt een uiterst grote flexibiliteit en uitstekende performance die topwetenschappers en onderzoekers in staat stelt onderzoek te doen naar onder meer klimaatverandering, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen  en genomica.

De nieuwe supercomputer is ontworpen en gebouwd in de Europese productiefaciliteit van Atos in Angers, Frankrijk. Als leidende Europese aanbieder van supercomputing speelt Atos een belangrijke rol bij het oplossen van sovereignty issues en kan zij waarborgen dat kritische kennis op het gebied van High Performance Computing uitsluitend in Europa ontwikkeld en toegepast wordt.

Voor overheden, publieke organisaties en bedrijven is de soevereiniteit van data cruciaal als zij de potentie hiervan willen benutten en de integriteit van data onder alle omstandigheden willen kunnen waarborgen. Met de introductie van BullSequana XH3000, in combinatie met haar expertise op het gebied van de sovereign cloud en cybersecurity, is Atos in staat klanten toe te rusten met de middelen waarmee zij de controle over hun data kunnen vergroten:

  • Exascale performance met Accelerated Hybrid Computing – de explosieve toename van de hoeveelheid en complexiteit van data heeft tot gevolg dat er een exponentiële behoefte is aan rekenkracht om het hoofd te bieden aan grote uitdagingen, zoals de opwarming van de aarde en covid-19. De BullSequana XH3000 biedt een extreem grote rekenkracht – tot zes keer meer dan eerdere versies – op elke denkbare schaal; tot een exascale-class systeem dat is gebaseerd op hoogwaardige technologische toepassingen op het gebied van Hybrid Computing, waarbij CPU’s en GPU’s worden ingezet in combinatie met kunstmatige intelligentie of met kwantum computing-hardware in traditionele wetenschappelijke simulatieprocessen.
  • Duurzame vorm van High Performance Computing, waarbij performance en energieverbruik zoveel mogelijk worden geharmoniseerd. De BullSequana XH3000 is één van de meest energie-efficiënte supercomputers in de markt. Dit is het resultaat van het duurzame ontwerp, de gepatenteerde Direct Liquid Cooling-oplossing – die een 
    50 procent sterkere koeling biedt dan eerdere generaties – en een milieuvriendelijke levenscyclus: van ruwe grondstoffen tot eindproduct, van testen tot transport en van afval tot recycling.

“High-performance computing heeft een enorme bijdrage geleverd aan de wetenschap en aan de machinebouw, maar óók aan onze kwaliteit van leven. Het is een belangrijke hoeksteen van innovatie en wetenschappelijke vooruitgang”, vertelt Earl Joseph, CEO van Hyperion Research, onderdeel van HPC Industry Analyst Group “Als toonaangevende Europese leverancier van High Performance Computing is Atos in de positie om wetenschappelijk onderzoek en innovatie met haar supercomputer naar een hoger niveau te brengen en klanten te ondersteunen met exascale class-systemen. Met deze, het omvangrijke hybride computing ecosysteem, dat AI en kwantumtechnologie integreert, én de duidelijke routekaart naar exascale computing, geeft Atos invulling aan haar visie op wetenschappelijke simulaties en geeft zij zich tegelijkertijd rekenschap van het belang van CO2-reductie.”

“Supercomputing is een belangrijke aanjager van innovatie in het bedrijfsleven, de samenleving en de internationale economie en is ook een belangrijke voorwaarde voor wetenschappelijke en economische soevereiniteit in de 21ste eeuw”, zegt Rodolphe Belmer, CEO van Atos. “We zijn erg trots op de leidende positie die Atos heeft op het gebied van High Performance Computing en op onze nieuwe BullSequana supercomputer. Dit is het resultaat van vijftien jaar onderzoek en brengt onze expertise en ervaring op het gebied van HPC, AI, kwantum, security en ‘digital decarbonization’ samen. Deze supercomputer legt het fundament voor nieuwe baanbrekende wetenschappelijke en industriële innovaties.”

De BullSequana XH3000 integreert de laatste en meest geavanceerde technologieën en netwerken. Het platform wordt aangedreven door de laatste CPU- en GPU-processor- en accelerator-architecturen van AMD, Intel, Nvidia en de European microprocessor van SiPearl, zodra deze beschikbaar is. Door de enorme capaciteit en sterk verbeterede performance maakt deze supercomputer de weg vrij voor grootschalige, snellere en meer efficiënte wetenschappelijke simulaties. Door de OpenSequana-architectuur is de machine volledig compatible met nieuwe technologieën, zodat gebruikers eenvoudig kunnen opschalen. Als resultaat van een security-by-design aanpak, waarvan het monitoren van kwetsbare plekken en het identificeren van bedreigingen onderdeel zijn, waarborgt de BullSequana XH3000 dat data strikt zijn beveiligd.

Technische details

  • Sterk verbeterde performance – met tot zes keer grotere rekenkracht per m² en de beste computing power per m² in de markt
  • Volledig schaalbaar met een configuratie van 1PFlops tot 1 ExaFlops voor digitale simulaties en tot 10 ExaFlops voor AI-applicaties (zodra next-gen processing units op de markt zijn)
  • Flexibiliteit – mogelijkheid van integratie met de laatste processing units, zoals Intel, AMD, Intel en de Europese processor EPI, die wordt opgewaardeerd tot 1000W+ versus 350W nu, wat leidt tot een grotere rekenkracht en sterk verbeterde performance
  • Ondersteunt meest veeleisende tech + future tech (inclusief processing units die in de komende zes jaar worden ontwikkeld)
  • Energie-efficiënt: verbeterde 4e Gen Direct Liquid Cooling (DLC): ruim 50 procent meer koelvermogen dan eerdere generaties; geschikt voor de nieuwste generatie CPU’s en GPU’s.
  • Ontworpen voor zowel ‘traditionele’ digitale simulaties en Accelerated Hybrid Computing (inclusief convergentie met HPC) en kwantumtechnologie.

De BullSequana XH3000 is naar verwachting verkrijgbaar vanaf het vierde kwartaal van 2022.

Bezoek voor meer informatie de website. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This