SAS is door de Belgische multinational Bekaert gekozen als partner om een strategisch data science platform uit te rollen. Als wereldmarkt- en technologisch leider in staaldraadtransformatie en deklagen, wil Bekaert productieprocessen in fabrieken over de hele wereld met data ondersteunen en efficiënter maken. De toegankelijkheid van de software voor de ingenieurs van het bedrijf en de mogelijkheden om modellen snel op te schalen, waren voor Bekaert belangrijke argumenten om voor de technologie van SAS te kiezen.
Bedrijven uit diverse industrieën ontdekken de kracht van data analytics. Ook voor Bekaert bleek dat er nog veel potentieel was om de productie te optimaliseren. In de zomer van 2020 deed het bedrijf samen met SAS een Proof of Value (POV) om de waarde van advanced analytics in operations aan te tonen. In het voorjaar van 2021 startte Bekaert nog enkele extra projecten op, waarna ze beslisten om een strategisch data science platform aan te schaffen. Uit een shortlist van drie kozen ze uiteindelijk voor SAS als partner.
Ingenieurs upgraden tot Citizen Data Scientists
De keuze voor SAS heeft enerzijds te maken met het feit dat Bekaert de technologie natuurlijk al tijdens de POV aan het werk kon zien en ze verder kunnen bouwen op hun bestaande projecten. Toch waren er nog meer redenen waarom SAS boven de andere kandidaten uitstak. Zo beseft Bekaert dat de echte waarde van analytics niet alleen zal worden gegenereerd door een team van data scientists, maar vooral door de ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor de productieprocessen.
“Bekaert wil z’n ingenieurs meer data-driven maken en daar leent het platform van SAS zich uitstekend toe. Dankzij de no code-aanpak en gebruiksvriendelijke interface brengt het platform multidisciplinaire teams samen, waarbij ook mensen met een ingenieursachtergrond als ‘Citizen Data Scientist’ met analytics aan de slag kunnen gaan en zelf hun productieprocessen kunnen verbeteren”, zegt Gunter Van Craen, Chief Digital and Information Officer bij Bekaert.
Met het SAS-platform kan Bekaert de komende jaren inzetten op de democratisering van analytics, maar ook data scientists vinden hun gading in de technologie. Het open systeem laat bijvoorbeeld het gebruik van open source toe en stimuleert de samenwerking tussen data scientists en de process ingenieurs. Bekaert heeft de ambitie om zo’n 300 tot 500 mensen met SAS te laten werken. Vandaag beschikt het bedrijf al over een handvol data scientists en de komende jaren willen ze dat team graag uitbreiden.
Modellen opschalen naar meerdere fabrieken
Bekaert wil met data analytics veel meer doen dan experimenteren. Op termijn willen ze tientallen tot honderden modellen live brengen. Het is dan ook belangrijk dat de technologie op het gebied van governance zoveel mogelijk automatisering mogelijk maakt en modellen snel naar andere fabrieken in verschillende landen kunnen worden opgeschaald. Ook dat is een reden waarom Bekaert beslist heeft om met SAS in zee te gaan.
“Bekaert wil met advanced analytics bekijken hoe ze hun productieprocessen performanter kunnen maken. SAS heeft een standaard methodologie die uit vier stappen bestaat. Eerst identificeren we de meest relevante use cases, waarna we gedurende enkele weken pilootprojecten uitvoeren om te valideren of er waarde in zit. Als dat het geval is, industrialiseren we de case en tot slot maken we het model schaalbaar zodat het ook in andere omgevingen kan worden toegepast”, zegt Sébastien Verhelst, SAS-expert in advanced analytics voor manufacturing.
Partnership met Microsoft
Behalve de toegankelijkheid en schaalbaarheid waren er voor Bekaert nog meer voordelen verbonden aan de keuze voor SAS als analytics-partner. Zo bereidt Bekaert de evolutie naar Microsoft Azure voor, terwijl SAS sinds enkele jaren een strategisch partnership met Microsoft heeft. “Bekaert wil geen lappendeken aan technologieën. Tijdens de pilootprojecten konden ze zelf vaststellen dat SAS mooi integreert met het Azure platform. We hebben dan ook weinig tijd verloren met het bespreken van de integratiemogelijkheden”, zegt Joeri Van Vooren, Sr. Account Executive bij SAS.
Tot slot kan Bekaert bij SAS rekenen op mensen die industriekennis hebben en in dialoog kunnen gaan met de ingenieurs van het bedrijf. Joeri Van Vooren: “De puzzelstukjes vielen mooi in elkaar. Bedrijven hebben vaak wel de ambitie om met data analytics aan de slag te gaan, maar hebben moeite om er effectief waarde uit te halen, meestal omdat ze nog niet gestructureerd genoeg werken en omdat het grotere geheel niet goed zit. Bij Bekaert wordt de digitale transformatie in operations ondersteund door het directiecomité en Bekaert had al grote stappen gezet om productiedata beschikbaar te maken. Daardoor kan Bekaert de komende jaren advanced analytics op een effectieve en schaalbare manier toepassen. De eerste businessresultaten zijn alvast veelbelovend. Ze hebben in korte tijd al verschillende nieuwe inzichten gegenereerd die op een traditionele manier van werken niet haalbaar waren.”
Sophie Van Nevel, Global IT Lead Strategy, Governance & Data Platforms bij Bekaert: “Bekaert ziet data en analytics als cruciale bouwstenen van een succesvolle bedrijfsstrategie. Nadat we SAS in enkele concrete cases aan het werk hadden gezien, waren we overtuigd van hun aanpak. Door tijd te nemen om een bedrijfsprobleem te begrijpen en op basis daarvan samen een model te bouwen, slagen we erin om echt waarde te creëren met data en analytics. Voor Bekaert is het tevens belangrijk dat we niet enkel op technologie focussen, maar ook aandacht besteden aan de mensen en processen die erbij betrokken zijn. SAS is voor ons dan ook meer dan een dataplatform. Hun bewezen aanpak van end-to-end change management was een van de belangrijkste criteria om voor SAS te kiezen.”