Aruba levert een verenigd netwerk ter ondersteuning van iconische gebouw La Grand Poste als nieuwe creative hub van Luik

25 oktober 2021

Aruba, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise, heeft een verenigd en toekomstbestendig netwerk geleverd voor La Grand Poste, een voormalig postkantoor dat nu wordt omgevormd tot een nieuwe social hub in de Belgische stad Luik. Het gebouw wordt een incubator voor start-ups en biedt ruimte voor coworking, events en creatieve food concepten. De site maakt gebruik van de nieuwste PropTech applicaties en had dus een state-of-the-art, veilige netwerkinfrastructuur nodig om alle gebruikers en bezoekers te ondersteunen. 

La Grand Poste heeft de ambitie om de centrale toegangspoort tot het creatieve district van Luik te worden. Met een oppervlakte van 8.000 m² biedt het gebouw 200 coworking spaces en wil het ook startende technologiebedrijven aantrekken om deel uit te maken van het ecosysteem. De site verwacht 400 werknemers en tot 1.200 dagelijkse bezoekers te huisvesten. Nog voor de officiële opening waren alle kantoren voor start-ups al uitverkocht en was 95% van de coworking spaces geboekt.  

De kern van dit next-level gebouw wordt gevormd door een performant netwerk dat vele soorten gebruikers kan ondersteunen en door een klein team kan worden beheerd. Noshaq, de investeringsmaatschappij die verantwoordelijk is voor het renovatieproject, wendde zich tot Aruba om een veilige en toekomstbestendige netwerkarchitectuur te leveren. 

Een slimme en verbonden ervaring 

De uniforme Aruba infrastructuur omvat op Wi-Fi 6 gebaseerde indoor en robuuste outdoor AP’s met Aruba 2390M access switches. Het netwerk wordt beheerd en gesuperviseerd via AirWave, terwijl beveiliging en orkestratie worden gecentraliseerd via ClearPass Policy Manager. Om een slimme, verbonden en geautomatiseerde ervaring te bieden aan alle gebruikers, is La Grande Poste van plan om technologieën van toonaangevende solution providers te integreren in vele domeinen, zoals virtuele kassa’s, intelligente kiosken, workspace management, slimme sloten en betaaloplossingen. ClearPass speelt een centrale rol in de integratie en coördinatie van veilige netwerktoegang voor al deze platformen.

Zodra het apparaat van een gebruiker is geregistreerd en herkend wordt door ClearPass, wordt het verbonden met het netwerk, waarbij policy-based SLA en privileges worden toegepast. Het netwerk van Aruba is consistent en biedt de functionaliteit van single sign-on, wat bijvoorbeeld van belang is voor gebruikers die een vergaderruimte willen reserveren of eten willen bestellen bij een van de food services van La Grand Poste. De toegangspunten omvatten Bluetooth- en Zigbee-interfaces en bieden een uniform IoT-integratieplatform. Het gebruik van BLE Beacons geïntegreerd met een app en het Aruba Location Services Platform zal het mogelijk maken om bezoekers rond te leiden over het terrein.  

Verbetering van de bezoekerservaring 

Het Aruba Edge Services Platform (ESP) stelt La Grand Poste in staat om gelaagde netwerktoegang te bieden aan een scala van gebruikers met goed gedefinieerde SLA’s. Huurders zullen in de gehele ruimte gebruik kunnen maken van high-performance Wi-Fi en zullen deuren kunnen openen met hun smartphones. Voor de Luikenaars die het gebouw in- en uitgaan, zal de netwerkervaring ook vloeiend en veilig zijn. 

“La Grand Poste is een gebouw dat jong en oud aanspreekt. De technische ervaring moet 100% van de tijd werken, maar ze moet ook de menselijke ervaring verbeteren. Kassa’s zonder contant geld, eten bestellen via de app, online een kamer boeken, … Deze functies zijn geweldig, maar de echte taak is om direct contact te maken met mensen”, zegt Gérôme Vanherf, CEO van La Grand Poste. 

Aruba’s open architectuur en de vele gebruiksmogelijkheden stellen La Grand Poste ook in staat om nieuwe toepassingen te testen. Het gebouw biedt een veilige ruimte om technologieën te testen, waardoor investeerders hun investeringen aan het werk kunnen zien en gelijkgestemde bedrijven kunnen overleggen over samenwerking. 

Voor herhaling vatbaar 

Hoewel het project gericht was op het creëren van een ecosysteem dat werkt voor Luik, is het format ook herhaalbaar voor andere gebouwen. La Grand Poste zal fungeren als een showcase voor de nieuwste gebouwbeheersystemen. Noshaq wil vastgoedontwikkeling naar een hoger niveau tillen en zal veel van de kenmerken en benaderingen herhalen in nieuwe projecten. 

“De degelijkheid van het Aruba netwerk stond centraal bij de succesvolle opening van de site en geeft vertrouwen bij de gefaseerde opening van nieuwe gebouwen in de komende twee jaar”, zegt Vanherf. “Aruba heeft al geholpen bij het maken van introducties met nieuwe PropTech bedrijven. De volgende stap is om Aruba te betrekken bij onsite workshops en conferenties met onze gemeenschap.” 

“Als het nieuwe creatieve centrum van Luik verdiende La Grand Poste niets minder dan een state-of-the-art netwerk”, besluit Jerry Garcia, Country Manager Belux bij Aruba, een Hewlett Packard Enterprise company. “Van publiek tot huurders en bedrijven, het netwerk biedt veilige en gelaagde toegang aan een breed scala van gebruikers. Het biedt een veerkrachtige, toekomstbestendige infrastructuur met de intelligentie, schaalbaarheid en een intuïtieve toolset om mee te groeien met de toekomstige fasen van de ontwikkeling.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This