Onderzoek Check Point: ‘In België wordt wekelijks 1 op de 77 organisaties getroffen door ransomware’

19 oktober 2021

Check Point Software Technologies, leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, meldt in het licht van Cyber Security Maand dat er in 2021 wereldwijd 40% meer aanvallen op organisaties zijn dan in 2020. In september 2021 bereikte het gemiddelde wekelijkse aantal aanvallen op organisaties haar hoogtepunt, met meer dan 870 aanvallen. Dit is meer dan het dubbele van het aantal aanvallen in maart 2020. In België worden nu wekelijks 600 organisaties getroffen, een stijging van maar liefst 66% ten opzichte van vorig jaar. 

Europa en Noord-Amerika werden geconfronteerd met de grootste toename van cyberaanvallen tussen 2020 en 2021. Organisaties in Afrika ondervonden in 2021 het hoogste aantal aanvallen tot nu toe, met een gemiddelde van 1.615 aanvallen per week. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. In Europa ligt het wekelijkse aantal aanvallen op 665, een stijging van 65%, in Noord-Amerika op 497 (57% stijging).

De sectoren met de meeste cyberaanvallen zijn onderwijs/onderzoek met gemiddeld 1.468 aanvallen per week, een toename van 60% ten opzichte van 2020, gevolgd door overheid/militair met 1.082 (toename van 4%) en Gezondheidszorg met 752 (55% stijging).

Ransomware blijft organisaties over de hele wereld teisteren

Daarnaast constateerde Check Point dat wereldwijd in 2021 gemiddeld 1 op de 61 organisaties wekelijks te maken krijgt met ransomware – een stijging van 9% in vergelijking met 2020. De online dienstverlening (ISP/MSP) heeft het meest te maken met ransomware. Het gemiddelde wekelijkse aantal getroffen organisaties in deze sector in 2021 is 1 op 36 (32% stijging ten opzichte van 2020). In de gezondheidszorg wordt 1 op de 44 organisaties getroffen (stijging van 39%), gevolgd door softwareleveranciers met 1 op de 52 organisaties (stijging van 21%).

Met 8% is de bot het type malware dat organisaties het meest heeft getroffen. Dit wordt gevolgd door bancaire malware met 4,6% (een stijging van 2%) en cryptominers met 4,2% (een daling van 22%).

“De forse stijging in het aantal aanvallen in België komt deels omdat de adoptie van nieuwe technologie hier hoog is. Denk aan IoT, cloud, maar ook smartphones en tablets. Gezamenlijk vormt dat een nieuwe attack vector voor aanvallers. Daarnaast zijn en werken mensen meer thuis, wat snel mogelijk werd gemaakt door cloud en mobile devices. Maar daardoor zijn ze ook meteen kwetsbaarder”, zegt Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Software. “Tijdens Cyber Security Maand wordt er extra aandacht gevraagd voor het waarborgen van cyberbeveiliging, zowel lokaal als over de hele wereld. Met de aanhoudende toename van cyberaanvallen, raad ik organisaties aan om cybersecurity preventief aan te pakken, in plaats van te werken aan herstel nadat de schade is toegebracht.” 

De gegevens die in dit rapport worden gebruikt, zijn gedetecteerd door de Threat Prevention-technologieën van Check Point Software, opgeslagen en geanalyseerd in Check Point ThreatCloud. ThreatCloud biedt realtime informatie over bedreigingen die is afgeleid van honderden miljoenen sensoren wereldwijd, via netwerken, endpoints en mobiele apparaten. De intelligentie is verrijkt met op AI gebaseerde tools en exclusieve onderzoeksgegevens van Check Point Research – de intelligentie- en onderzoekstak van Check Point Software Technologies.

Klik hier voor de gegevens per land.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This