Vlaamse overheid steunt TrustBuilder in verdere ontwikkeling ecosystemen en marktplaatsen

6 oktober 2021

Het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft IAM-specialist TrustBuilder een projectsubsidie toegekend voor de verdere ontwikkeling van haar ideeën rond digitale ecosystemen. De subsidie bedraagt ruim 500.000 euro en helpt TrustBuilder bij de verdere uitbouw van het R&D team.

TrustBuilder lanceerde in 2017 TrustBuilder ID Hub als oplossing voor Identity & Access Management (IAM). Diverse banken (KBC, ING, Argenta…), verzekeringsmaatschappijen (Allianz, DKV,…) en dienstenbedrijven (SD Worx, Eurocontrol, NMBS, FedNot,…) gebruiken TrustBuilder om de toegang tot hun diensten te beveiligen. TrustBuilder controleert de identiteit van de gebruikers en beheert hun toegang tot de diverse applicaties.

De klanten van TrustBuilder bouwen in toenemende mate ecosystemen, waarbij ze diensten van derde partijen samen met hun eigen producten bundelen tot een totaaloplossing voor hun klanten. Met deze digitale ecosystemen verhogen ze het comfort van hun gebruikers, en boren ze nieuwe inkomstenbronnen aan. Het opzetten van dergelijke digitale ecosystemen is technisch niet altijd eenvoudig. Er moet voldoende vertrouwen zijn tussen de samenwerkende partijen, en is nood aan sterke beveiliging van zowel toegang tot de ecosystemen als de data die uitgewisseld worden. Om het bedrijven makkelijker te maken elkaars diensten te gebruiken, ontwikkelde TrustBuilder een concept voor een marktplaats, TrustBuilder NG. TrustBuilder NG (Next Generation) bouwt verder op de Service Catalog die het bedrijf nu al succesvol aanbiedt. 

De projectsubsidie van VLAIO geeft TrustBuilder extra middelen om het concept concreter uit te werken. TrustBuilder NG moet een marktplaats worden waar bedrijven hun eigen apps in kunnen onderbrengen en die tegen vergoeding laten gebruiken door andere bedrijven. Tegelijk kunnen zij dan weer apps van anderen toevoegen aan hun eigen ecosysteem. Op die manier stimuleert TrustBuilder de samenwerking tussen berdrijven die elkaar anders nooit hadden leren kennen. “In de Verenigde Staten zette HRTech-bedrijf ADP al een dergelijke marktplaats op,” zegt Frank Hamerlinck, CEO van TrustBuilder. “We merken dat er ook in Europa nood is aan een marktplaats voor zowel financiële instellingen als HR-dienstenleveranciers. Dankzij onze Europese verankering onderhouden wij goede relaties met diverse leveranciers van toepassingen die voor zowel banken als HR-brokers interessant kunnen zijn. Denk maar aan toepassingen zoals ecocheques, onkostenvergoedingen, tijdsregistratie, mobiliteit,…”

Het project rond TrustBuilder NG heeft al geleid tot extra aanwervingen die deze ontwikkeling samen met mensen van het bestaande team voor hun rekening nemen. “Deze subsidie betekent voor ons een belangrijke steun,” zegt Frank Hamerlinck. “Na de kapitaalsinjectie van PMV begin dit jaar is ook deze projectsubsidie een bewijs dat ons verhaal over ecosystemen en marktplaatsen inspeelt op de moderne manier van samenwerken tussen bedrijven.”

“VLAIO steunt de groeiplannen van deze ambitieuze kmo via een ontwikkelingsproject. Het concept van TrustBuilder is bijzonder innovatief: een totaaloplossing voor het digitaal samenwerken tussen bedrijven en de daarmee gepaard gaande beveiliging binnen digitale ecosystemen. Via dit financieel duwtje in de rug zal het bedrijf dit uitdagende project verder kunnen concretiseren, onder meer door het O&O-team uit te breiden en hun concurrentiepositie te versterken. We kijken uit naar de projectresultaten en hun mogelijke toepassingen binnen tal van sectoren”, zegt Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO

“Er is behoefte in de markt aan een one stop shop voor banking apps, zowel voor de technische als de commerciële oplossing. Op dit moment werken banken vaak met aparte componenten voor authenticatie, Identity Management en de API, en gebeurt de integratie ad hoc. Ook serviceproviders worden één voor één benaderd. Dit is niet ideaal gezien de snelheid waarmee banken hun apps willen uitbreiden en de concurrentie voor willen zijn. Met een one stop shop kan TrustBuilder zich onderscheiden van concurrenten en krijgen ze toegang tot een grotere markt”, aldus Astrid Van Aggelen, VLAIO projectadviseur

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This