Wibu-Systems biedt met AxProtector JavaScript een voorziening om JavaScript-applicaties te beveiligen en tevens te voorzien van de uitgebreide functies van de CodeMeter familie voor het aanmaken en beheren van softwarelicenties.
JavaScript is al meer dan 25 jaar populair bij software-ontwikkelaars. Hoewel het bij veel incidentele gebruikers misschien nog steeds bekend staat als een taal voor browsertoepassingen aan de kant van de ’client’, is het inmiddels uitgegroeid tot een eerste keuze voor het maken van programma’s voor zowel de desktop- als de serverkant. JavaScript vinden we terug in veel netwerkapplicaties die de grens tussen on-premise, edge of cloud-systemen in de nieuwe digitale economie en ’slimme industrie’ doen vervagen. Geen wonder dat JavaScript momenteel hoog scoort in de Tiobe-index, de internationale lijst met de meest gebruikte ontwikkeltalen.
Wibu-Systems is al langer bezig om zijn expertise naar de JavaScript-wereld te brengen. De openheid daarvan gaven in het verleden aanleiding tot bezorgdheid over de beveiliging van systemen en het achterliggende intellectuele eigendom. Die bezorgdheid werd alleen maar groter met JavaScript aan het fundament van vitale applicaties in het digitale domein met op commerciële basis geëxploiteerde netwerkinfrastructuren, cloudgebaseerde bedrijfsmodellen en slimme industriële productieconcepten. De CodeMeter Protection Suite omvat nu dus ook het essentiële gereedschap, nodig voor het beschermen en licentiëren van applicaties met behulp van AxProtector JavaScript. De speciale versie van de AxProtector-coderings- en beschermingstool stelt ontwikkelaars in staat om hun applicaties volledig of modulair te coderen voor creatieve aanpassingen. Gelijktijdig zijn zij in staat om licenties diep en fraudebestendig te integreren in de gegenereerde applicaties. Optioneel voegt de IP-beveiligingsmodus bescherming toe tegen het omzeilen van licenties door met behulp van ’reverse engineering’ broncode na te maken. Daarmee is AxProtector een ideale oplossing voor het beveiligen van waardevolle immateriële activa in demo- of freemium-software.
AxProtector JavaScript is volledig geïntegreerd met de CodeMeter-familie van licentiedistributie- en beheeroplossingen, inclusief de populaire CodeMeter License Central voor eenvoudige en gebruiksvriendelijke afhandeling van het licentieproces en een keuze aan licentiecontainers, variërend van robuuste CmDongle-hardwarecontainers of industriële ’embedded’ ASIC-systemen tot aan cloudgebaseerde CmCloudContainers. De toevoeging van AxProtector JavaScript brengt alle technische verfijning en creatieve commerciële mogelijkheden van CodeMeter binnen handbereik van JavaScript-ontwikkelaars. CodeMeter sluit naadloos aan op het JavaScript principe van één technologie die overal werkt: op servers op locatie of op afstand; stand-alone of in een Docker container; op een enkelvoudige computer of in een landschap van verbonden systemen.
AxProtector JavaScript kan node.JS-servertoepassingen en standalone Electron-applicaties coderen, beschermen en licentiëren. Zelfs zonder directe ondersteuning voor browsertoepassingen dekt dit het gehele scala aan essentiële toepassingen in de JavaScript-wereld, inclusief de server-kant en de verborgen mechanismen, gericht op het in eerste instantie activeren van de gebruikersgerichte browser-app. De uitgebreide automatiseringsfuncties die in AxProtector zijn ingebouwd, maken het toevoegen van deze beveiligingen eenvoudig en handig. Zonder veel handmatige interventies of moeizaam compileren, worden de applicaties versleuteld via een enkelvoudige procedure dan wel in een stapsgewijs, modulair uitgevoerd configuratieproces. Met minimale impact op de prestaties laten de licenties zich controleren en de beveiligde JavaScript-code zich ’on-the-fly’ decoderen, zodat de applicatie een afzonderlijk beveiligde functie kan uitvoeren of activeren.
Rüdiger Kügler, VP Sales en Security Consultant bij Wibu-Systems, ziet overeenkomsten in het denken achter JavaScript en CodeMeter: “Voor Wibu-Systems en de makers van JavaScript draait het allemaal om openheid: we willen niet dat onze technologie wordt beperkt door de kunstmatige grenzen tussen platforms, technologieën of daadwerkelijke hardware. We willen dat alles vandaag en morgen veilig en betrouwbaar werkt in het gewenste ecosysteem of infrastructuur. Dat is wat we bedoelen met echte compatibiliteit.”