Onderzoek: meerderheid Belgische IT-managers en -professionals voelt noodzaak software-ontwikkeling en versnelde digitalisering

1 oktober 2021

Mendix, onderdeel van Siemens en actief met low-code applicatieontwikkeling maakt de resultaten bekend van een internationaal onderzoek over de adoptie van low-code. Het onderzoek wijst uit dat – gedreven door de pandemie – 50% van de respondenten in België meer noodzaak voelt om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren, wereldwijd gaf 45% dit aan. 67% van de Belgische organisaties wil bovendien de komende twee jaar het tempo voor software-ontwikkeling opvoeren.

Voor respondenten in China en de Verenigde Staten is dit met respectievelijk (93%) en (81%) een belangrijke ambitie. Deze ontwikkelingen zullen zeer waarschijnlijk de behoefte aan low-code vergroten. 

Het onderzoek “The State of Low-Code 2021: A Look Back, The Light Ahead, dat werd uitgevoerd onder meer dan 2.000 IT-professionals en leiders in Europa – inclusief Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – en de Verenigde Staten en China, laat duidelijk zien dat de interesse in low-code is toegenomen en er versneld actie is ondernomen om low-code te gebruiken voor software-ontwikkeling. 77% van alle respondenten geeft aan dat hun organisatie al low-code toepast. Het rapport bevestigt dat Covid-19 de adoptie van low-code heeft gestimuleerd bij 83% van de organisaties (70% in Nederland en 81% in België).  

Digitalisering tijdens Covid-19

De pandemie vereist een meer agile en digitale manier van zakendoen en veel organisaties en overheidsinstellingen kozen voor low-code om hen te helpen bij deze uitdagingen. 19% van de Belgische organisaties gebruikte low-code om Covid-19 gerelateerde apps te ontwikkelen. 

Het onderzoek toont ook aan dat tijdens de pandemie organisaties in de verschillende regio’s low-code hebben toegepast voor een grote verscheidenheid digitaliseringsprojecten. In België bijvoorbeeld gebruikte 31% low-code om portals van klanten of gerelateerde apps als chatbots te ontwikkelen. Dit was slechts het geval bij 9% van de Nederlandse organisaties. In Nederland gaf een kwart van de respondenten aan dat zij low-code hebben gebruikt om e-commerce-oplossingen te ontwikkelen (versus slechts 16% in de Verenigde Staten). Zowel in Nederland (30%) als België (38%) is low-code benut voor automatiseren van processen (RPA) terwijl dit in alle andere landen nog geen 20% was. 

Helft van bedrijfskritische applicaties gebouwd met low-code  

“Low-code wint snel terrein van traditionele software-ontwikkeling en helpt niet alleen bij het eenvoudig digitaliseren of automatiseren van handmatige of papieren processen. Klanten zoals PostNL ervaren dagelijks hoe low-code een cruciale rol kan spelen in de ontwikkeling van bedrijfskritische applicaties”, zegt Hans de Visser, Vice President, Product Management bij Mendix. Het onderzoek bevestigt dit aangezien de ondervraagde organisaties aangeven dat meer dan de helft van hun bedrijfskritische applicaties zijn gebouwd met behulp van low-code. We zien wereldwijd veel potentieel voor low-code nu steeds meer bedrijven in verschillende sectoren de uitgebreide mogelijkheden van ons platform gebruiken om de meest innovatieve low-code oplossingen te bouwen.”  

Voordelen low-code benutten

De respondenten bevestigen dat ze al de vruchten hebben geplukt van de belangrijkste voordelen van low-code. Zo zei 73% van de Belgische respondenten dat hun low-code projecten een samenwerking zijn tussen IT en de business. Bij 88% van de Belgische organisaties werd low-code gebruikt om legacy systemen te vervangen of te transformeren. Bovendien heeft low-code 56% van de Belgische organisaties geholpen de kosten voor software-ontwikkeling te verlagen en bij 63% van de Belgische bedrijven heeft low-code de ontwikkeling van software versneld.

De Visser: “Het versnellen van software-ontwikkeling is noodzaak nu organisaties in verschillende branches zich realiseren dat men met traditionele software-ontwikkeling niet tegemoet kan komen aan de groeiende vraag. Ook wordt tweederde van de software-projecten na de deadline opgeleverd en het tekort aan ontwikkelaars zal ook niet snel worden opgelost. Daarom is het geweldig te merken dat organisaties low-code gebruiken en het zien als een manier om hen te helpen hun bedrijf te transformeren om in de toekomst nog succesvoller te kunnen zijn.”   

“Dit onderzoek bevestigt waarin we al lang geloven”, zegt Derek Roos, mede-oprichter en CEO van Mendix. “Low-code is de toekomst van software-ontwikkeling en Mendix wijst hierbij de weg. Het is agile, vergroot de poule met ontwikkeltalent en het is gebouwd voor samenwerking en snelle software-ontwikkeling. Low-code wordt snel een kerntechnologie voor organisaties om succesvol te zijn in een digitale wereld.” 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This