BelgiumIX sluit datacenters van Datacenter United aan op zijn netwerk

15 september 2021

BelgiumIX biedt een performant platform dat lage latency, hoge snelheid en regionale uitwisseling van verkeer tussen hostingproviders, operatoren en ondernemingen in België mogelijk maakt. “Wij leveren een manier om vliegensvlug met elkaar te praten zonder dat onze leden veel hoeven te investeren in eigen infrastructuur. Ons doel is een ecosysteem op te bouwen waarin partijen elkaar vinden en waarin we als platform een meerwaarde kunnen bieden voor zowel kleine als grote operatoren”, zegt Thomas Woidt, die het samenwerkingsverband tussen operatoren stuurt.

Antwerps datacenter

De toevoeging van de datacenters van Datacenter United in Antwerpen en Brussel vormt een mijlpaal voor BelgiumIX. “Zeker met de locatie in Antwerpen kunnen we geografisch onze ambities verder waarmaken om niet enkel ‘dat platform in Brussel te zijn”, zegt Woidt.

“Met de komst van fiber to the home-projecten (FTTH) in Gent en Antwerpen willen wij kleinere partijen de kans geven aan te sluiten en over dezelfde mogelijkheden te beschikken als partijen met een eigen nationaal netwerk. Huurlijnen betalen om al die bits en bytes naar één plaats in België brengen is een onnodige kost die de concurrentie niet ten goede komt.” Aangesloten partijen krijgen bovendien de mogelijkheid om samenwerkingen aan te gaan met gelijkaardige bedrijven die sterk staan in andere regio’s.

Verkeer lokaal houden

Ook voor Datacenter United is de aansluiting bij BelgiumIX erg belangrijk. “Connectiviteit is voor onze datacenters essentieel. Je kan de beste beveiliging en de hoogste uptime bieden, maar zonder een betrouwbare verbinding naar buiten is al die moeite voor niets. Met de komst van een interconnectie-platform zoals dat van BelgiumIX krijgen we een hoop extra operatoren, elk met hun eigen specialisatie, in huis”, zegt Friso Haringsma, managing director van Datacenter United.

“We helpen ook nog eens de datastromen van onze klanten en hun partners in België te houden. En verkeer dat lokaal blijft komt de latency en capaciteit ten goede”, gaat Haringsma verder. Hij merkt dat internetbedrijven België de laatste jaren volledig links laten liggen en uitsluitend nog vanuit het buitenland en via grote platformen opereren. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een sterk voordeel halen in zowel de Belgische markt als ver daarbuiten.”

Samenwerken aan meerwaarde

In de komende maanden zal BelgiumIX verder sleutelen aan de organisatiestructuur. “We hadden al een adviesraad, maar het is altijd mijn doel geweest om een industry-driven platform op te zetten”, zegt Woidt. “Door COVID-19 was het niet mogelijk om mensen samen te brengen, maar met het einde van de pandemie in zicht starten we deze oefening terug op. Het is belangrijk dat onze leden mee de strategische richting kunnen bepalen en met ons samenwerken om een meerwaarde voor de Belgische markt te worden.”

Ook voor het aansluiten van deze extra datacenters is BelgiumIX tussen bestaande partners gaan zoeken naar iemand die ervaring heeft met het transporteren van hoge capaciteit over langere afstanden. “Een darkfiber-ring in Brussel belichten is een eenvoudig verhaal, maar regio’s overbruggen is andere koek. We zijn uiteindelijk tot een overeenkomst met VERIXI gekomen. Het zijn zulke partnerships die we op onze manier ook beschikbaar willen maken voor ieder van de leden.”

Met de komst van FTTH en 5G komen alle bedrijven die actief zijn op het internet, voor enorme capaciteitsproblemen te staan. “Het heeft geen zin dat iedereen hetzelfde probleem zelf probeert op te lossen, samen komen we er allemaal sterker uit”, besluit Thomas Woidt.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This