Onderzoek Red Hat: Ruim twee derde developers zet containers actief in

3 augustus 2021

Het gebruik van containers groeit in Europa: 71% van de developers geeft aan de technologie actief in te zetten. Dit blijkt uit de Red Hat Developers Survey, een Europees onderzoek naar de impact van containers en Kubernetes. In het onderzoek worden cloudadoptie (33%), schaalbare operaties (30%) en verbeterde productiviteit (29%) als belangrijkste zakelijke voordelen genoemd voor de inzet van containers. Daarnaast zegt 40% van de developers containers ook in te zetten voor meer persoonlijke carrièremogelijkheden die volgen uit het brede gebruik van containers in de IT-industrie.

Applicaties worden steeds complexer en de ontwikkelingstijd korter. Om beter in te spelen op de snelle markten veranderen organisaties de manier waarop ze applicaties ontwerpen, bouwen en implementeren met behulp van cloud-native architecturen op basis van containers. Naar verwachting zet deze trend zich voort. Volgens analistenbureau IDC geeft in 2024 driekwart van de ondernemingen (75%) prioriteit aan de flexibiliteit van de infrastructuur en operationele efficiëntie. Dit moet leiden tot een vervijfvoudiging van cloud-native architecturen voor core business applicaties. 

De adoptie van containers is hoog. 91% van de developers stelt dat container gebaseerde ontwikkeling prioriteit heeft voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties via softwareapplicatiecodes of applicatieservices. Een derde hiervan (30%) ziet de noodzaak om nieuwe soorten applicatiediensten te leveren, terwijl 19% containers gebruikt om de business beter te ondersteunen.

Partners in helft van gevallen betrokken bij ontwikkeling van containers

Platformen zoals Kubernetes die helpen bij het orkestreren, automatiseren en beheren van containers zijn van cruciaal belang om de technologie uitvoerbaar te maken in een bedrijfsomgeving. 61% van de respondenten erkent dat ze hier ondersteunende diensten bij nodig hebben waarbij 19% stelt dat het te complex is om zelf te implementeren. Meer dan de helft van alle respondenten verwacht dan ook dat de ontwikkeling van containers in hun organisatie wordt uitgevoerd door een externe dienstverlener. Bij de keuze voor een leverancier wordt vooral gekeken naar bruikbaarheid van tooling services (37%) en reputatie en vertrouwen (44%). 

Container gebaseerde applicaties topprioriteit voor softwareontwikkeling

Bijna de helft (46%) van de respondenten die betrokken zijn bij het produceren van softwareapplicatiecode of het uitrollen van applicatiediensten zien container gebaseerde applicaties als een topprioriteit voor softwareontwikkeling in het komende jaar. Dit wordt gevolgd door het verbeteren van de kwaliteit, prestaties en beveiliging (43%), het versterken van CI- en CD-processen (32%), het verbeteren van de portabiliteit (29%) en het migreren naar cloud gebaseerde activiteiten. (27%).

Hybride cloud belangrijke drijfveer voor containeradoptie

Een derde (34%) van de technische respondenten die direct betrokken zijn bij het produceren van softwareapplicatiecode of het uitrollen van applicatiediensten en ervaring hebben met het programmeren en ontwikkelen van containers, noemen ondersteuning voor hybride IT-operaties als een belangrijk voordeel voor het gebruik van containers. Hybrid cloud is de realiteit binnen organisaties op meerdere niveaus. Het vereist een veelzijdig open platform en ondersteunende diensten die in staat zijn om de complexiteit te verminderen. 

“De overkoepelende trend uit de resultaten van het onderzoek is dat containers meer zijn dan een bruikbare technologie. Ze vormen een belangrijke bouwsteen voor duurzaamheid en succes voor de organisaties van vandaag”, aldus Markus Eisele, developer adoption program lead EMEA bij Red Hat. “Containers worden steeds meer ingezet om een concurrentievoordeel te behalen.”

De Red Hat Developers Survey is uitgevoerd door CCS Insight. CCS Insight deed onderzoek naar IT-professionals in zowel technische als zakelijke functies binnen organisaties in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Het onderzoek werd afgerond in maart 2021 en werd online en telefonisch uitgevoerd. 574 personen namen deel aan het onderzoek.

Klik hier om het rapport te bekijken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This