Simac helpt data-minded strategie van DPD waar te maken

17 juni 2021

Dat alle bedrijven databedrijven geworden zijn, wordt nergens beter geïllustreerd dan bij DPD. Voor een pakjesbedrijf als DPD is het van cruciaal belang om altijd over de juiste data te beschikken. Alleen dan kunnen ze klanten laten weten waar hun pakket zich bevindt en wanneer het wordt bezorgd. DPD schakelde de C&I afdeling van Simac in om hun data-minded strategie te ondersteunen, zowel in hun depot- en kantooromgeving, als in hun datacenter.

Met zijn 30 miljoen pakjes per jaar is DPD België één van de prominente spelers in de markt voor pakketbezorging. Het bedrijf profileert zich als een innovator op digitaal vlak. CIO Wim Nagels omschrijft zijn organisatie graag als “een databedrijf dat pakketten levert”. “Het belang van connectiviteit neemt voortdurend toe, net als de snelheid waarmee we data willen ontvangen,” zegt Timothy De Ben, ICT Infrastructure Manager bij DPD België. “Daarom besloten we onze infrastructuur op meerder vlakken aan te passen, onder meer door in alle depots de Wi-Fi-infrastructuur te herbekijken en uit te breiden. Omdat we ons realiseerden dat veel van onze apparatuur verouderd was, besloten we om deze in al onze depots te vernieuwen.”

Van links naar rechts: Timothy De Ben (ICT Infrastructure Manager, DPD), Maximilien Le Fevere de Ten Hove (Business Consultant, Simac), Alain Heymans (Unit Manager Connectivity, Simac), Wim Nagels (CIO, DPD) en Chris Stevens (Project Manager, Simac). 

DPD ging meteen voor de nieuwste standaard, Wi-Fi 6 (802.11ax), om de nieuwste handscanners en mobiele toestellen te kunnen voorzien van een snel en goed draadloos netwerk. DPD schreef een RFP uit waaraan tien bedrijven konden deelnemen. Daarbij kwam de Cabling & Infrastructure afdeling van Simac België als winnaar uit de bus. “Bij de keuze van een leverancier kijken we uiteraard zowel naar het technische voorstel als naar het totale kostenplaatje,” zegt De Ben. “Maar even belangrijk vinden we het, wanneer een potentiële leverancier de moeite neemt om onze business te leren kennen. Op dat vlak scoorde Simac enorm goed. Ze vroegen zelf om een depot te mogen bezoeken om exact te weten hoe we werken, wat onze bedrijfsprocessen zijn,… Die kennis vertaalde zich zichtbaar in de offerte die Simac uitbracht.” DPD was gecharmeerd door de geboden totaaloplossing, die zowel glasvezel- als gestructureerde databekabeling omvatte, plus alle Wi-Fi access points en de bijhorende switches. Simac bood een complete CommScope-bekabeling en een Ruckus cloud-based Wi-Fi-oplossing aan. 

Tijdens de oplevering toonde DPD zich uitermate tevreden over de kwaliteitsvolle aanpak van Simac. Simac voerde vooraf een wireless survey uit, om zeker te zijn dat het initiële Wi-Fi ontwerp paste bij de structuur van het gebouw. “Op sommige punten kwamen zij er zo achter dat we te weinig access points voorzien hadden. We willen graag dat een partner op die manier met ons meedenkt. De kwaliteit van Simac uitte zich ook in de manier waarop de kabels geplaatst en gelabeld werden en de uitgebreide documentatie die na afloop meegeleverd werd. 

Door de onverwachte e-commerce piek tijdens Corona, diende DPD zijn plannen bij te sturen. Zo werden in 2020, op vier maanden tijd, vier volledig nieuwe depots in gebruik genomen. Ook daar zorgde Simac voor de nodige glasvezelverbindingen, gestructureerde bekabeling, switches en access points. “Simac toonde zich heel flexibel. Alles moest een week voor Black Friday klaar zijn, en Simac haalde alles uit de kast om dat te realiseren,” zegt De Ben. “Simac heeft hetzelfde DNA als DPD, dat zich kenmerkt door een can do-attitude en de wil om er samen voor te gaan. Het was indrukwekkend om zien hoe Simac op vier vestigingen tegelijk aan het werk was.” Naast de nieuwe depots in Asse-Zellik, Lummen, Puurs en Sint-Niklaas werd Simac onlangs geselecteerd voor het volledig nieuwe gebouw dat DPD momenteel in Vilvoorde bouwt. “Daar komt het meest moderne, volautomatische sorteersysteem om de groei van DPD te ondersteunen,” zegt De Ben.

Hoe belangrijk bekabeling ook in een Wi-Fi-tijdperk blijft, bewijzen de cijfers: Simac installeert bij DPD 125 km CAT6A koperkabel en 9 km OM4 glasvezelkabel. Voor alle projecten samen levert en implementeert Simac ruim 110 switches en meer dan 250 Wi-Fi 6 access points. 

“DPD bood ons de kans om al onze kwaliteiten in te zetten,” zegt Andy Vanbrabant, director van de C&I afdeling binnen Simac België. “Dit zijn grote projecten waar we een totaaloplossing kunnen bieden, en waar we de volledige implementatie met onze eigen teams kunnen uitvoeren. Dat DPD dezelfde entrepreneursmentaliteit heeft als Simac, maakte de samenwerking nog aangenamer.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This