Rockwell Automation en Comau werken aan integratie van robots in productieprocessen

15 juni 2021

Rockwell Automation, een van de grootste aanbieders van industriële automatisering en ondersteuning voor digitale transformatie, en Comau, wereldwijd marktleider op het gebied van robottechnologie, bundelen hun krachten om bedrijven wereldwijd oplossingen te bieden, die hen in staat stellen hun productieprocessen te optimaliseren met behulp van robottechnologie. 

“Industriële bedrijven zijn op zoek naar efficiënte manieren om robotica in hun activiteiten te integreren, zodat ze de productiviteit kunnen verhogen, processen kunnen optimaliseren of meer flexibiliteit in kunnen bouwen”, aldus Blake Moret, CEO van Rockwell Automation. “De samenwerking van Rockwell Automation met Comau zal de programmering en het lifecycle management van robottoepassingen vereenvoudigen, waardoor klanten sneller rendement uit hun investeringen kunnen halen.” Moret gaf aan dat de uitbreiding met oplossingen voor robotapplicaties onderdeel is van de strategie van Rockwell Automation om industriële bedrijven te helpen tijd te besparen en hun prestaties te verbeteren met behulp van gestandaardiseerde robotbesturingen. De gezamenlijke ontwikkeling en verkoop van oplossingen biedt de klanten van beide ondernemingen een eenduidig robotbesturingsproduct. 

Afstemming machinebesturing en robotsystemen  

“Dankzij de combinatie van de expertise van Comau op het gebied van robotica en industriële automatisering en de kennis en ervaring van Rockwell Automation in geautomatiseerde materiaalverwerking, de voedingsmiddelenindustrie, life sciences en de fabricage van producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging kunnen we klanten geïntegreerde robotoplossingen aanbieden”, aldus Paolo Carmassi, CEO van Comau. “Comau is verheugd over de samenwerking met deze partner die wereldwijd marktleider is in veel sectoren.” 

Engineers kunnen nu complete machines en productielijnen in één omgeving programmeren; inclusief de robots van Comau die rechtstreeks worden aangestuurd via de Logix-gebaseerde controllers van Rockwell Automation. De Studio 5000-ontwerpsoftware voor automatiseringssystemen van Rockwell Automation maakt een einde aan de tijdrovende en vaak moeilijke afstemming van machinebesturing en robotsystemen, waarvoor traditioneel verschillende softwaretools gebruikt worden. Machinebouwers en systeemintegratoren kunnen toepassingen nu efficiënter ontwikkelen en implementeren dankzij het gebruik van digitale engineeringtools zoals de Emulate 3D digital twin-software van Rockwell. Hiermee kunnen digitale modellen van productielijnen gemaakt worden en wordt automatisch code voor machinebesturing gegenereerd. De applicaties van Comau-robots zijn in de tool geïntegreerd.

Analysetools en digital twin-technologie

De gecombineerde oplossingen van Rockwell en Comau bieden voordelen die verder gaan dan alleen verbeterde integratie van machine- en robotbesturing. Eindgebruikers kunnen nu bijvoorbeeld ook gebruikmaken van analysetools en digital twin-technologie. Zo krijgen zij meer inzicht in de machineprestaties en mogelijkheden voor procesoptimalisatie. Ze kunnen bovendien veiligheids- en beveiligingsoplossingen integreren om bedrijfsrisico’s te verminderen. Productiemedewerkers die gebruik maken van de FactoryTalk software suite van Rockwell profiteren van de mogelijkheid om zowel de besturingssystemen van de productielijnen als de robots via één enkele interface te bekijken. Technici in de fabriek of op andere locaties kunnen met één platform beide systemen monitoren en beheren. Ze kunnen daarnaast gebruikmaken van de augmented reality (AR) tools van Rockwell Automation om het onderhoud tijdens de hele lifecycle te verbeteren. 

Klantervaring

Automazioni Industriali Capitanio, een erkende system integrator, ontwerpt en produceert automatiseringssystemen voor de metaalindustrie. Het bedrijf is een van de eerste gebruikers van de gezamenlijke oplossing. Marco Capitanio, algemeen directeur van AIC, vertelt dat de samenwerking tussen Rockwell Automation en Comau zijn bedrijf in staat stelt om voor klanten kant-en-klare robotoplossingen te ontwikkelen. Dat beschouwt hij als een belangrijk voordeel voor machinebouwers. “Wij waarderen de eenvoudige en flexibele programmeersoftware, de volledige toegang tot data en diagnostische parameters en de mogelijkheid om bestaande automatiseringstechnologie en standaardbesturingsapparatuur in de oplossingen te integreren”, aldus Capitanio.

De producten en technologieën van Rockwell Automation, die een sleutelrol spelen bij de integratie van robotica zijn onder andere:

  • De Allen-Bradley ControlLogix-besturingssystemen
  • het Kinetix 5700 servo-aandrijfplatform
  • de Studio 5000 ontwerpsoftware voor automatiseringssystemen
  • FactoryTalk View-software voor mens/machine-interfaces (HMI)
  • De FactoryTalk InnovationSuite, powered by PTC, een softwaresuite voor digitale transformatie
  • Emulate3D digital twin-software
  • PTC Vuforia AR-tools voor samenwerking op afstand en het vastleggen van informatie

Het uitgebreide robotassortiment van Comau voldoet aan de behoefte van uiteenlopende bedrijfstakken: van de automotive industrie en de logistiek tot en met de levensmiddelenindustrie en de verpakkingsindustrie. Het assortiment omvat meer dan 40 verschillende robots met een hefvermogen variërend van 3 tot 650 kilo.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This