RoboRana, de Intelligent Process Automation (IPA)-specialist uit Utrecht, heeft bij KPN, de toonaangevende Nederlandse leverancier van telecommunicatie en IT, de basis gelegd voor een intern Robotic Process Automation (RPA) Center of Excellence. RoboRana bouwde en implementeerde daarvoor een target infrastructure en centraliseerde verschillende RPA-initiatieven, wat de interne businessprofielen van KPN beter ondersteunt bij de implementatie van RPA-projecten. Het RPA Center of Excellence fungeert als centraal kennispunt en onestopshop om de business van KPN te helpen bij de uitrol van RPA-initiatieven.
RoboRana biedt met een Intelligent Process Automation-strategie bedrijven in Nederland en België de mogelijkheid tot end-to-end automatisatie van data-intensieve processen en het verminderen van manueel werk en fouten. “Voor KPN bundelden we de verschillende RPA-initiatieven en zijn we vervolgens op zoek gegaan naar de best mogelijke manier om de RPA-platformen UiPath en Automation Anywhere te borgen in de bestaande structuur. Vervolgens konden we voor beide platformen een sterke target architectuur bouwen en implementeren”, vertelt Roel Hoeks, mede-oprichter en managing partner van RoboRana Nederland.
Center of Excellence
Langzamerhand kon IT bij KPN de overgang maken van platformsupportteam naar een Center of Excellence. “RoboRana hielp om onze ambitie waar te maken om een loket te creëren dat interne RPA-kennis centraliseert om zo meer duidelijkheid hierover te scheppen. We hebben verschillende richtlijnen opgesteld omdat we als centraal kennispunt de business duidelijk willen aangeven wat kan met RPA en wat niet. Die richtlijnen uniformiseren sterk onze RPA-initiatieven en zorgen ervoor dat het wiel niet elke keer heruitgevonden moet worden”, vertelt Jan Los, product owner bij KPN.
Daarnaast vormt het Center of Excellence voor de business een onestopshop voor RPA. KPN geeft duidelijk aan wat gerobotiseerd kan worden en levert vervolgens de nodige developmentcapaciteit. Die capaciteit is intern beperkt maar kan steeds verder uitgebreid worden met externe capaciteit, bijvoorbeeld met mensen van RoboRana. Uiteindelijk komt het beheer van de robots ook bij de medewerkers van KPN te liggen.
Belangrijk in dit verhaal is de vrijheid van ontwikkelen die KPN bij de business legt. “Bij robotisering en automatisatie bepaalt de business van KPN zelf of ze nu eigen capabilities willen opbouwen om te bouwen of te rade willen gaan bij het interne Center of Excellence dat eventueel een externe partner kan aanspreken. Maar hoe dan ook moet worden rekening gehouden met de opgestelde richtlijnen en best practices. Hierdoor vereenvoudigt het beheer van de processen dat sowieso bij het Center of Excellence komt te liggen”, vertelt Roel Hoeks.
Opschalen RPA-activiteiten
RoboRana organiseerde ook workshops en trainingen voor KPN, waarbij het sterk inzet op citizen development. Dat moet niet-technische werknemers in staat stellen om zelf bedrijfsapplicaties te ontwikkelen via low-code en no-code platformen. “RoboRana heeft de kennis en ervaring om snel tot best practices te komen. Daar kan het als partner echt fier op zijn. Nu zijn we in staat om die next step te zetten en onze RPA-activiteiten te schalen en de business te ondersteunen. We blijven daarbij rekenen op RoboRana dat de markt nauwgezet opvolgt en bepaalt welke ontwikkelingen op het vlak van RPA ook voor KPN relevant kunnen zijn”, besluit Jan Los.