Simac sleept raamovereenkomst netwerken, security en databekabeling in de wacht bij het Provinciebestuur van Vlaams-Brabant

2 juni 2021

Simac ICT België mag de komende vier jaar de netwerk- en securityinfrastructuur leveren en onderhouden bij de Provincie Vlaams-Brabant. Ook andere provincies en lokale overheden kunnen van de voorwaarden van dat raamcontract gebruik maken. Met dat nieuwe contract onderstreept Simac opnieuw zijn sterkte als end-to-end aanbieder van infrastructuur- en integratiediensten. Over de looptijd van vier jaar is het contract ruim vijf miljoen euro waard.

De komende vier jaar mag Simac alle hardware en software leveren voor LAN, wireless en security inclusief installatie en onderhoud. De opdracht bestaat uit één perceel met verschillende delen, LAN-infrastructuur, WLAN-infrastructuur, security-infrastructuur, netwerkbekabeling en datacenter infrastructuur, onderhoudscontracten en diverse dienstverlening.

Van links naar rechts: Christophe Lonnoy (Business Development Manager Simac), Johan Diels (Director, Simac), Ann Schevenels (Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant), Luc Jaspers (Diensthoofd Informatica, Provincie Vlaams-Brabant)

Voor het nieuwe raamcontract maakte Provincie Vlaams-Brabant belangrijke technologische keuzes. De technologie van het vorige raamcontract werd niet langer als beheersbaar en efficiënt gezien. Daarom is nu de keuze gemaakt om met Cisco Meraki te gaan werken in combinatie met Fortinet firewalls. “In ons bestek hebben we een beschrijving gezet van wat voor ons de ideale wereld was, waar we naartoe wilden met onze netwerk- en securityinfrastructuur,” zegt Luc Jaspers, Diensthoofd Informatica bij Provincie Vlaams-Brabant. “Omdat we onze raamcontracten openstellen voor steden en gemeenten, stond schaalbaarheid ook in onze voorwaarden. De technologie die we kozen, moest zowel geschikt zijn voor kleine omgevingen als voor gebouwen waar 1.000 medewerkers werken.” Naast schaalbaarheid en beheerbaarheid hechtte Provincie Vlaams-Brabant veel aandacht aan de sterkte van de beveiliging. “Vroeger hadden hackers het minder op de overheid gemunt, maar wij worden niet langer ontzien,” zegt Luc Jaspers. Dat alles steeds digitaler wordt, leidt er toe dat performantie in belang toeneemt, een evolutie die door de pandemie nog versterkt werd. “Nu moet bijvoorbeeld de provincieraad, die vroeger een fysieke vergadering was, live gestreamd worden. Ook veel andere toepassingen verhuizen naar de cloud.” Prijs, kwaliteit en duurzaamheid (efficiënt stroomverbruik) vervolledigden de selectiecriteria. 

Het gaat om een raamcontract voor diensten, dus spelen bij de keuze de kwaliteiten van de dienstverlener een grote rol. Provincie Vlaams-Brabant polst onder meer naar het personeelsverloop bij de potentiële partner. “We willen weten of we met een stabiele partner te maken hebben, of één waar mensen komen en gaan,” zegt Luc Jaspers. “Dat is een heel meetbaar criterium.” Verder wordt de kwaliteit getest door de vraag naar een projectplan, de profielen van de consultants die de integrator voorstelt en de referenties bij overheden die voorgelegd kunnen worden.

Uiteindelijk kwam Simac bij de aanbesteding als winnaar uit de bus. “Simac heeft zich onderscheiden door als enige Cisco Meraki aan te bieden. Het gemak van installatie en beheerbaarheid viel daarbij op, al was deze cloud-oplossing voor ons helemaal nieuw.” Met de kwaliteiten van Simac als dienstenleverancier en integrator was Provincie Vlaams-Brabant al langer vertrouwd. Drie jaar geleden won Simac het raamcontract voor server, storage en hyperconverged infrastructuur bij Provincie Vlaams-Brabant. “We kennen hun mensen, we weten dat bij Simac profielen zitten die ons kunnen helpen. Heel belangrijk: Simac heeft veel ervaring met overheden. Een overheid heeft een andere dynamiek en een andere manier van werken dan een privébedrijf. Het maakt de zaken veel makkelijker als die kennis van overheidsprocessen aanwezig is.” Voor Provincie Vlaams-Brabant vormde het ook een meerwaarde dat Simac een end-to-end integrator is. Bij dit raamcontract worden naast de Integration business unit van Simac ook Cabling & Infrastructure (voor alle bekabeling) en Simac BMS (voor monitoring) betrokken. “Dat is zeker een voordeel voor ons. Via één aanspreekpunt kunnen we de hele trein in gang zetten”, zegt Luc Jaspers.

Na jaren samenwerking beschouwt Provincie Vlaams-Brabant Simac als een echte partner, niet gewoon als een leverancier. “We weten dat ze met ons meedenken en dat we op een gelijk niveau met elkaar samenwerken. Dat werkt heel efficiënt,” zegt Luc Jaspers. “Simac is bijzonder professioneel: in hun relaties, in de afspraken die ze maken, in hun technische kennis, … Ze weten waarover ze praten. Tegelijk zijn we maar één telefoontje van elkaar verwijderd. Eens Simac iets oppakt, weet ik dat ik me geen zorgen meer hoef te maken. Voor ons is het heel belangrijk dat ze een Europese speler zijn, maar wel aanvoelen als een lokale speler. Dat is met name een voordeel voor de gemeenten die ook een beroep doen op dit raamcontract. Voor lokale overheden is het makkelijk dat we met lokale mensen kunnen spreken en voor de helpdesk niet in een ver buitenland terecht komen.”

“Dat we bij Provincie Vlaams-Brabant een nieuw raamcontract winnen, is heel belangrijk voor ons,” zegt Johan Diels, Director van Simac’s Integration afdeling. “Het bewijst hoe sterk Simac staat bij Vlaamse overheden en het erkent de kracht van ons end-to-end aanbod. Ons breed gamma aan diensten en onze relatie met topleveranciers zorgt ervoor dat we onze klanten kunnen ontzorgen.”

“Technische expertise, kwaliteit, oog voor detail, attitude, betrokkenheid bij de klant. Dat zijn de kenmerken die Simac onderscheiden en daardoor winnen we ook deze dossiers,” zegt Business Development Manager Christophe Lonnoyvan Simac. “Wat dit dossier uniek maakt, is het teamwork tussen de verschillende business units van Simac om de klant een totaaloplossing te kunnen bieden. Daar moeten en zullen we in de toekomst nog meer belang aan gaan hechten. Het is trouwens een absolute troef dat we nu een totaaloplossing kunnen uitwerken voor het Provinciebestuur zelf maar ook voor de lokale overheden en andere Vlaamse provinciebesturen. Of het nu gaat over servers, storage, hyperconverged infrastructuur, netwerken of securityoplossingen, ze kunnen nu voor al deze oplossingen bij ons terecht voor een oplossing op maat.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This