SAS kondigt nieuwe initiatieven aan die AI en analytics voor zowel bedrijfswereld als samenleving toegankelijker maken

19 mei 2021

Op de persdag in aanloop naar het Virtual SAS Global Forum 2021 heeft SAS verschillende aankondigingen gedaan die analytics en AI voor iedereen toegankelijk maken. De initiatieven ondersteunen niet enkel bedrijven in hun digitale transformatie, maar maken het ook mogelijk om het leven van mensen met behulp van deze technologieën te verbeteren. 

Zo kondigde SAS onder meer aan dat het na e samenwerking met Microsoft ook cloud-native ondersteuning gaat bieden voor Amazon Web Services en Google Cloud. 

SAS breidt cloud-ondersteuning uit naar Amazon en Google 

In het kader van het strategische partnership met Microsoft is SAS Viya eind vorig jaar op Microsoft Azure gelanceerd. Aangezien SAS ernaar streeft om geavanceerde analytics op de locatie te brengen waar zich de data van klanten bevindt, wordt het cloud-aanbod nu uitgebreid met ondersteuning voor Amazon Web Services en Google Cloud. 

Het voorbije jaar hebben we gezien dat organisaties zich doorgaans gemakkelijker aan veranderingen op de markt konden aanpassen als ze digitale transformatie al omarmd hadden. Het is dan ook geen verrassing dat analisten een forse groei van de publieke cloud voor big data en analytics voorspellen. Dankzij de nieuwe samenwerkingen met Amazon en Google hebben klanten van SAS nog meer keuze om hoogstaande analytics om het even waar en op elke schaal in het bedrijf uit te rollen. 

“Onze klanten willen analytics in de cloud. We zijn trots op het baanbrekende werk dat we samen met Microsoft verricht hebben, maar we begrijpen natuurlijk dat klanten ook andere cloudproviders kunnen verkiezen. Daarom komen we hen tegemoet op de plek waar hun data zich bevindt en ondersteunen we hen om het maximum uit hun huidige cloud-investeringen te halen”, zegt Jay Upchurch, CIO bij SAS. 

AI-chatbot helpt slachtoffers van fraudemisdrijven 

Veel organisaties installeren een virtuele assistent of chatbot om klanten digitaal te ondersteunen. Chatbots stellen ons in staat om conversaties te voeren met machines op basis van natural language processing (NLP). De technologie maakt deel uit van SAS Conversation Designer op het SAS Viya-platform. Dankzij de software is het mogelijk om gesprekken met mensen na te bootsen en aan de hand van data inzichten te verkrijgen die helpen om snellere en betere beslissingen te nemen.

Samen met het Identity Theft Resource Center (ITRC) heeft SAS een systeem gebouwd dat slachtoffers van fraudepraktijken opvangt: ViViAN (Virtual Victim Assistance Network). Door de pandemie kregen nog meer mensen te maken met misdrijven zoals identiteitsdiefstal en fraude. Die slachtoffers hebben snelle ondersteuning nodig en een chatbot is de ideale oplossing om hen in real-time informatie te bezorgen en problemen op te lossen. 

“Vooruitgang in Conversational AI, chatbots en digitale assistenten heeft voor allerlei toepassingen gezorgd in sectoren zoals financiën, retail en gezondheidszorg. Chatbots die door SAS worden aangedreven, communiceren met het SAS Viya-ecosysteem en maken rapportage en visualisatie, analytics en AI via een no-code, conversatie-interface voor iedereen toegankelijk”, zegt Saurabh Gupta, Senior Director of Data & Analytics bij SAS. 

SAS Hackaton lost wereldproblemen op met AI en analytics

In maart heeft SAS de eerste wereldwijde Hackaton georganiseerd. Honderden teams gebruikten cloud-native SAS Viya-analytics, Microsoft Azure en andere tools om oplossingen te bouwen die het leven van mensen verbeteren, bedrijven ondersteunen, en een gezonde planeet bevorderen. 

Een Braziliaans-Zweeds project gebruikte bijvoorbeeld AI om data rond obesitas bij kinderen te begrijpen en mensen beter in te lichten. Een Canadees team bouwde dan weer een tool die verkeerslichten naar de voertuigen van hulpdiensten laat ‘luisteren’ en zo het aantal ongevallen met ambulances en brandweerwagens op kruispunten wil verminderen. 

“Met onze hackatons willen we inspireren en innoveren, en onze maatschappij en bedrijven helpen. De diverse teams in deze wereldwijde hackaton hebben voor nieuwe ideeën gezorgd om bijna 100 unieke use cases aan te pakken. Ik was zelf verrast door de brede waaier aan analytische technologie die ze hiervoor gebruikt hebben. Alle teams verdienen een speciale erkenning en bedanking voor hun harde werk en bijdrage”, zegt Bob Messier, Senior VP of Customer Engagement & Support bij SAS. 

Gratis opleidingen om data te begrijpen en gebruiken 

SAS wil mensen met gratis hulpmiddelen en trainingen helpen om data te gebruiken, interpreteren en begrijpen. In de huidige maatschappij en op moderne werkplekken is dit een noodzakelijke skill geworden om succesvol te zijn. Data bevindt zich overal en is door de pandemie nog een stuk belangrijker geworden. Foutieve interpretatie van data kan bovendien tot misinformatie leiden. 

De opleiding en tool zijn beschikbaar voor onderwijzers en biedt een basiskennis aan. Mensen leren strategieën om met data te werken en ook de ethische uitdagingen van data komen aan bod. De eerste twee van in totaal zes modules zijn op dit moment al beschikbaar. 

“SAS beseft hoe krachtig data is om ons te helpen de wereld te begrijpen, om goed te doen en om problemen op te lossen. In onze geconnecteerde en datarijke samenleving is de vaardigheid om data dagelijks te gebruiken voor iedereen essentieel geworden, en niet enkel voor data scientists en wiskundigen”, zegt Jim Goodnight, de CEO van SAS. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This