HMD: ‘De belangrijkste mobile trends in de zakelijke markt voor 2021’

6 april 2021

De huidige pandemie heeft de mobiele workforce in bedrijven meer dan ooit een duw gegeven en mobile services worden gezien als een kritisch element in de veerkracht van bedrijven. Dat wordt bevestigd door onderzoek van IT-advies- en marktonderzoeksbureau – IDC. Bepaalde trends in de mobiele markt zetten zich verder door zoals het belang van security en tevens komen er nieuwe trends bij zoals mobility teams binnen bedrijven en leveranciers die een one-stop-shop aanbieden. IDC voerde dit onderzoek uit bij 1130 bedrijven in Europa, waaronder ook Belgische bedrijven. Stefan De Clerck, General Manager Benelux en Frankrijk bij HMD Global, het bedrijf dat Nokia smartphones op de markt brengt, licht een aantal resultaten toe en geeft daarbij enkele inzichten voor de Belgische en Nederlandse markt mee. 

Device management verantwoordelijkheid van mobility teams

Bij rondvraag naar welke business unit de beslissingen maakt wat betreft de keuze en aankoop van smartphones, blijkt dat hier een verschuiving plaatsvindt. Bij 20% van de Belgische bedrijven staat het IT-departement in voor deze beslissing terwijl al 23% van de bedrijven werkt met toegewijde mobility teams. In Nederland ligt het cijfer nog hoger en werkt al 28% met mobility teams. “Remote werken en mobiele medewerkers winnen vandaag meer dan ooit aan belang. Smartphones en andere zakelijke devices spelen daarin een belangrijke rol en het wordt een steeds grotere uitdaging voor bedrijven om dit goed te managen. Bedrijven streven een geïntegreerde aanpak na waarbij alle mogelijke zakelijke devices geconnecteerd zijn waardoor medewerkers vlot en veilig remote kunnen werken. Er wordt dus steeds meer vanuit een overkoepelende visie naar mobiliteit gekeken en het verbaast in die zin niet dat bedrijven daar toegewijde teams en experten op inzetten”, verklaart Stefan De Clerck.

Mobile security steeds belangrijker bij keuze smartphones

Er zijn een aantal punten waaraan bedrijven prioriteit geven bij het kiezen van hun smartphone leveranciers waaronder veiligheid en betrouwbaarheid, functionaliteit, gebruiksgemak, merkherkenning, design en prijs. “Nu de markt afhankelijker wordt van het gebruik van mobiele apparaten, komen cyberaanvallen steeds vaker voor. Hierdoor is het noodzakelijk om te vertrouwen op steeds beter beveiligde toestellen en deze altijd up to date te houden”, zegt De Clerck. “Op de vraag waar bedrijven het meest rekening mee houden bij aanschaf van een Nokia smartphone, wordt duidelijk dat voor Belgische bedrijven, de prijs/kwaliteit-verhouding nog steeds het belangrijkste argument is, maar met 27% staat een sterk securitybeleid op een stevige tweede plaats.” 

Android Enterprise Recommended toestellen winnen aan belang

Volgens het onderzoek van IDC staat Android op de eerste plaats in de keuze van een operating system voor smartphones in de zakelijke markt. In België gebruikt maar liefst 68% van de bevraagde bedrijven Android als OS. Het Android Enterprise Recommended (AER)-programma – een certificering door Google van toestellen die voldoen aan de hogere eisen voor hard- en software specifiek voor zakelijk gebruik – wint steeds meer aan belang in die zakelijke markt. De Clerck licht toe: “We zien dat meer en meer bedrijven naar het AER-programma kijken in de keuze van mobiele toestellen voor werknemers. In West-Europa geeft meer dan 77% aan dat ze het AER-programma belangrijk vinden in hun keuze van smartphones. HMD Global volgt dit AER-programma al sinds 2018, toen Google startte met dit programma en bijna het volledige productportfolio is AER-proof. Op deze manier kunnen bedrijven zonder zorgen aan de slag met hun mobile devices die voldoen aan de hoogste standaarden.” 

Leveranciers groeien naar all-in-one aanpak

Het aantal mobiele medewerkers in West-Europa zal in 2021 de 50% overstijgen. Fabrikanten die kunnen meedenken en meegroeien in de behoefte van bedrijven om via een one-stop-shop alle toestellen en bijhorende diensten te kunnen afnemen, winnen dan ook aan populariteit. “Met bijvoorbeeld  HMD Connect Pro, een centrale simkaartbeheertool die bedrijven snel en handig van simkaarten voorziet voor wereldwijd IoT- en machine-to-machine (M2M) datagebruik, spelen we hierop in. We blijven tegelijk analyseren hoe we de vraag van de markt zo goed mogelijk kunnen bedienen en werken aan een verdere uitbreiding van onze zakelijke dienstverlening, onder meer op het vlak van verlengde garanties en verzekering”, besluit De Clerck.  

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This