Ecosysteem van Salesforce zal in België 3,5 miljard dollar of 2,9 miljard euro aan business genereren tegen 2024

18 maart 2021

In een nieuwe IDC white paper, gesponsord door Salesforce, voorspellen analisten dat Salesforce België, wereldwijd leider op het gebied van CRM, samen met zijn gehele ecosysteem van partners en klanten, tussen 2018 en 2024 maar liefst 7.400 nieuwe jobs zal creëren en zo’n 3,5 miljard dollar of 2,9 miljard euro aan nieuwe business zal genereren in België. Vooral het belang van cloud en cloud computing speelt hier een belangrijke rol.

Cloud, cloud en cloud

Belgische ondernemingen zitten volop in een digitale transformatie. Die trend was al aan de gang, maar de pandemie heeft deze versneld. Toch zal alles wat cloud (computing) betreft de komende jaren alleen maar toenemen. De white paper van IDC ziet de uitgaven in public cloud software in ons land stijgen van 976 miljoen USD in 2018 tot meer dan 3,28 miljard USD in 2024. IDC voorspelt daarnaast dat tegen 2024 bijna 50% van de uitgaven voor cloud software verband zal houden met digitale transformatie.

“Je kan de economische voordelen van cloud computing niet meer negeren. De huidige economische onzekerheid, als gevolg van de COVID-19 pandemie, zorgt bovendien voor een versnelling van de adoptie van cloud computing. Waar we onze klanten vroeger nog moesten overtuigen van het belang van de cloud, werken we vandaag samen een visie uit voor de toekomst. Samen met onze partners geven we hiermee ook lokale ondernemingen de nodige tools om te excelleren in die complexe digitale wereld”, aldus Max Swerdlow, Country Leader Belux bij Salesforce.

De voorspellingen van IDC laten bovendien een aanzienlijke terugverdientijd zien van investeringen in cloud computing tot 2024. Maar zelfs tegen die tijd zullen de uitgaven voor public cloud computing in België slechts 31% bedragen van de uitgaven voor de totale IT. Dat betekent dat er nog onbeperkte groeimogelijkheden in het verschiet liggen.

Groeiend ecosysteem dat meerwaarde creëert

De Salesforce cloud services zorgen niet alleen voor de bovenvermelde aangroei van banen. Belangrijk in het groeiverhaal zijn ook de diverse partners uit het ecosysteem dat ontstaat rond deze diensten. Salesforce en zijn ecosysteem zijn goed gepositioneerd om klanten te helpen het beste uit die groei te halen. “De groei van Salesforce wordt gereflecteerd in de groei van ons klantennetwerk. Zo gebruikt inmiddels 60% van de Bel20 genoteerde bedrijven cloudoplossingen van Salesforce”, vertelt Max Swerdlow.

Uit de white paper van IDC blijkt dat elk verkocht Salesforce-cloudabonnement doorgaans gepaard gaat met andere producten en diensten van derden. De bijkomende uitgaven liggen dus hoger dan de uitgaven voor het oorspronkelijke abonnement. Het Salesforce-ecosysteem is dus groter dan Salesforce zelf en creëert bijgevolg veel meerwaarde voor de Belgische economie. In 2018 lag de omzet van het ecosysteem voor elke geïnvesteerde euro in Salesforce 4,38x hoger. Tegen 2024 verwacht IDC dat elke euro die Salesforce zal verdienen, het ecosysteem naar verwachting 6,43 euro zal verdienen.

Sociale impact

Salesforce België juicht de digitale ambities van de huidige Belgische regering bovendien toe, en draagt ook graag zelf een steentje bij, want Salesforce beseft dat daar nood aan is. Onder meer via het gratis online leerplatform Trailhead stelt Salesforce iedereen, ongeacht de huidige technische kennis, in staat om de benodigde technische vaardigheden te verwerven die ze nodig hebben om succesvol te zijn in de Salesforce-economie. “Wij zijn blij dat zovelen deze weg gevonden hebben om zichzelf bij te scholen. Maar nog trotser ben ik op de samenwerking met Molengeek. Al jaren bieden we samen met de vzw Molengeek gratis cursussen aan jongeren met een sociaaleconomische achterstand om technische vaardigheden aan te leren waar bedrijven om zitten te springen. Zo krijgen ze de kans om met de juiste skills de arbeidsmarkt te betreden.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This