Trans-Atlantische kabel EllaLink zet voet aan wal in Portugal

8 januari 2021

Ellalink kondigt vandaag aan dat haar nieuwe onderzeese kabelsysteem met lage latentie van de volgende generatie voet aan wal gezet heeft in Sines. Dit systeem zorgt voor een directe verbinding met Latijns-Amerika. Het systeem zal naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar volledig operationeel zijn, en een ongekend niveau van internationale connectiviteit tussen de twee continenten bieden waarbij Latijns-Amerika Europa bereikt via Portugal. 

Deze grote investering van 150 miljoen euro, aangewezen door de Portugese regering, was één van de belangrijkste doelen van haar voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ellalink creëert een doorgang voor de overdracht van gegevens tussen de twee continenten, en biedt nieuwe mogelijkheden voor de Europese markt. Naast de directe verbinding via een onderzeese hogesnelheidskabel tussen Europa en Latijns-Amerika omvat het systeem van EllaLink ook verschillende routes over land die strategische datacenters in Lissabon, Madrid, Marseille, São Paulo, Rio de Janeiro en Fortaleza met elkaar verbinden, in samenwerking met Equinix en Interxion. 

In de afgelopen decennia heeft de digitale consumptie de nood aan connectiviteit tussen landen en continenten exponentieel doen toenemen, van eenvoudige spraakberichten tot real time videostreaming, en bijkomend ook alle toekomstige toepassingen dat met de implementatie van 5G wereldwijd mogelijk zal maken. Deze toepassingen vereisen minder latentie, wat betekent dat er minder tijd nodig is om informatie via een netwerk te verplaatsen van gebruikers naar datacenters en platformen. Digitale toepassingen zijn zo gevoelig voor latentiewaarden dat dit een kritische factor geworden is voor de digitale wereld.  

Door de kortste directe route te creëren tussen Europa en Latijns-Amerika, en de doorgang door andere landen te vermijden, vermindert EllaLink de latentie met 50% ten opzichte van de huidige infrastructuur, en bereikt het een reële waarde van minder dan 60 milliseconden (ms) tussen Portugal en Brazilië.  

De geavanceerde technologie van het systeem van EllaLink garandeert een toegang van zeer hoog niveau tot telecommunicatiediensten en –toepassingen, dankzij de directe verbinding met een zeer lage latentie. Bovendien zal dit ook gunstig zijn voor diensten in de Cloud, toegang tot de inhoud ervan, alle soorten digitale bedrijven en zelfs de game-industrie.  

In de eerste maanden van 2021 zal EllaLink haar netwerk versterken, zodat het systeem aan het eind van het tweede kwartaal operationeel kan zijn. Er zijn verbindingen gepland met het eiland Madeira en Kaapverdië, evenals met Marseille waardoor de connectiviteit met Afrika, Azië en het Midden-Oosten zal toenemen. Andere potentiële connectiepunten in onder meer Mauritanië, Marokko, Frans-Guyana en de Canarische Eilanden zijn al in zicht.  

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This