Vertiv-experts voorspellen essentiële dienstverleningsrol voor datacenters in 2021

18 december 2020

Terwijl ons leven zich door de coronapandemie schijnbaar van de ene op de andere dag verplaatste naar de online wereld, ontpopte de cruciale positie van datacenters en de mate waarin wij van ze afhankelijk zijn zich deze crisis tot een doorlopend thema. Deze realiteit zal in 2021 nieuwe vormen aannemen als datacenters en de ecosystemen van informatie die er omheen hangen er na de pandemie een vierde essentiële functie bij zullen hebben, waar de nodige verwachtingen en verantwoordelijkheden bij horen. Dit is één van de datatrends voor 2021 die zijn vastgesteld door experts van Vertiv. 

Datacenters hebben van oudsher te maken met hoge eisen als het op beschikbaarheid aankomt, maar we gaan hun langzame verschuiving naar de categorie ‘publieke voorziening’ merken op twee fronten. Ten eerste zullen hoge verwachtingen met betrekking tot beschikbaarheid van het netwerk zich verder verspreiden naar gebieden buiten de stad en meer afgelegen regio’s, waardoor een groter deel van de bevolking over essentiële applicaties kan beschikken. Dit verhoogt de druk op datacenters om zelfs aan de rand van het netwerk verbonden te blijven. Ten tweede zal het onderscheid tussen de beschikbaarheid van internet en een internetverbinding verdwijnen. Dit gebeurt naarmate het vermogen om verbindingen te beschermen en te garanderen binnen steeds verder verspreide hybride netwerken net zo goed een vereiste wordt voor een datacenter als de traditionele maatstaven om de uptime van datacenters te meten.

“Datacenters bewegen zich al een tijdje richting de rol van openbare dienstverlening, maar de pandemie heeft nu vorm gegeven aan de noodzaak om de vangrails te bevestigen die je bij andere voorzieningen allang ziet”, zegt Gary Niederpruem, Chief Strategy and Development Officer bij Vertiv. “Dit gaat niet alleen over thuiswerken, hoewel dat er zeker deel van uitmaakt. Nog belangrijker is het ondersteunen van de digitale economie in zijn meest kritieke taken. Dit omvat de groeiende afhankelijkheid van medicatie en gezondheid op afstand, toenemende e-commerce en wereldwijde telecommunicatie en massamedia.”

Nu de industrie zich aanpast aan de globale shutdown en die uiteindelijk weer achter zich zal laten, heeft de pandemie een nieuwe basis gelegd voor digitale infrastructuur. Aan de hand van hun informatie voorspellen de experts van Vertiv een aantal verdere trends voor 2021. 

Versnelde digitalisering

COVID-19 zal een blijvend effect hebben op het personeelsbestand en de IT-ecosystemen achter het nieuwe thuiswerk-model. Experts van Vertiv verwachten dat de investeringen in IT-infrastructuur die tijdens de pandemie zijn begonnen, verder zullen doorzetten om veiliger, betrouwbaarder en efficiënter werken op afstand mogelijk te maken. Zichtbaarheid en management op afstand worden de sleutel tot succes voor onze thuiswerk-modellen. Er zijn inmiddels al mogelijkheden tot service op afstand ontwikkeld om de noodzaak voor service ter plaatse te reduceren, en dat zal waarschijnlijk tot ver na de pandemie voortduren. Voorzichtige stappen die al vroeg in de crisis genomen zijn, zullen in 2021 in een stroomversnelling raken.

Organisaties zullen deze veranderingen niet als tijdelijke omweg zien, maar accepteren ze als een permanente verschuiving in de manier waarop we werken en zakendoen. Geleidelijk zal de verhouding tussen het werk dat we op de werkvloer doen versus het werk dat we op afstand doen, veranderen doordat klanten het liefst zo min mogelijk fysiek op die vloer aanwezig zijn. Daardoor komt het accent te liggen op connectiviteit, monitoring op afstand, data-analyse en zelfs kunstmatige intelligentie bij het nemen van beslissingen.

“Om er weer bovenop te komen, moeten de meeste organisaties hun manier van denken veranderen”, zegt John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “We kunnen niet terug naar hoe het was. Er moet een volledige reset komen die gericht is op de toekomst.”

De mogelijkheden van grote datacenters naar kleine ruimtes en de edge

Vandaag de dag is de edge essentiëler en complexer dan ooit. Het functioneert nu eerder als een extensie van het datacenter dan de verheerlijkte IT-kast die het ooit was. Kosten en complexiteit hebben tot zover in deze gebieden de implementatie van de beste datacenter-practices tegengehouden, maar dat is aan het veranderen. De experts van Vertiv voorspellen een doorlopende focus om hyperscale en enterprise-levelmogelijkheden naar de edge te brengen. Dit houdt in: meer inzicht en controle, een sterkere nadruk op beschikbaarheid en temperatuurbeheer en meer aandacht voor efficiënt gebruik van energie bij alle systemen.

De conversatie rond 5G spitst zich toe op energieconsumptie en -efficiëntie

In het huidige vroege stadium van het plannen en lanceren van 5G gaat de discussie terecht over de uiteindelijke voordelen van deze technologie – meer bandbreedte en minder latency – en de toepassingen die hiermee mogelijk worden. Toch zal, nu veel landen in 2021 starten met de uitrol van 5G en de pioniers de breedte en schaal ervan beginnen te vergroten, de focus zich verleggen naar de enorme toename in energieverbruik die 5G veroorzaakt. Dit zal op zijn beurt weer strategieën voortbrengen om het efficiënter en effectiever te implementeren. De verdichting van het netwerk die noodzakelijk is om de belofte van 5G waar te maken zal onvermijdelijk leiden tot een grotere behoefte aan energie – naar schatting 3,5 keer meer dan 4G. In het komende jaar zal er een grotere focus zijn op beheer van die aanzienlijke toename van energieverbruik door na te denken over effectievere productievormen en gebruiken.

Duurzaamheid treedt op de voorgrond

5G is één onderdeel van een breder duurzaamheidsverhaal. Naarmate de toename van datacenters doorzet en zelfs versnelt, zeker op hyperscale-gebied, krijgen cloud- en colocatieproviders te maken met toenemende kritiek op hun water- en energieverbruik. De groeiende zorgen over klimaatverandering en de politieke machtsverschuivingen, in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, vergroten de focus op de datacenterindustrie, die ongeveer 1 procent van de wereldwijde energieconsumptie voor zijn rekening neemt. In het komende jaar zullen we een golf aan innovaties zien om het energiegebruik binnen het gehele datacenter-ecosysteem efficiënter te maken. De voordelen hiervan voor datacenters zijn duidelijk: kostenbesparing, compliance met bestaande en toekomstige wet- en regelgeving en positieve imagowinst door het op zich nemen van een leidinggevende rol binnen de internationale duurzaamheidsbeweging. Verwacht belangrijke innovaties op het gebied van datacenter-infrastructuur, in het bijzonder als het gaat om temperatuurbeheer.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This