Oppo geeft vijf leuke tips om met je smartphone sfeervolle foto’s te maken tijdens de kerstperiode

18 december 2020

Niets zo gezellig als de kerstperiode, maar die gezellige sfeer met je smartphone op foto vastleggen is een ander paar mouwen. Fotograaf en OPPO-ambassadeur Dylan Calluy behoed je voor te donkere of wazige foto’s en geeft enkele tips voor unieke kerstfoto’s die zeker zullen opvallen. Misschien maak je dit jaar wel zelf je kerstkaartjes?

Ga op zoek naar contrast

“Voor mij begint een goede foto bij het onderwerp en het contrast. Zelf speel ik graag met het contrast tussen licht en donker: straatverlichting in een nachtelijke stadsomgeving, een verlicht reclamebord, een zonsondergang of de sterrenhemel.

Wil je deze kerstperiode een foto maken van je mooi versierde kerstboom, doe dan eens de kamerverlichting uit. De lichtjes in de boom zullen zo nog beter tot hun recht komen tegen de donkere achtergrond.”

Vermijd de flitser!

“Niets is zo sfeervol als natuurlijk licht. Probeer daarom ook bij weinig licht zo min mogelijk te flitsen, want dat onttrekt de natuurlijke, warme kleur aan de foto. Maak maar eens een familieportret bij de kerstboom of bij de vlammen van de haard zonder en met flits. Je merkt meteen het verschil.

Zelf gebruik ik in zo’n geval graag de night mode op mijn OPPO Reno4 Pro. Die geeft je automatisch de beste instellingen om in donkere omstandigheden foto’s te nemen. Ben je iets meer thuis in de instellingen van je smartphone, dan kan je experimenteren met de ISO en sluitertijd.”

Maak een lichttekening

“Een van mijn favorieten met kerst zijn de vuurwerkstokjes. Ik neem er eentje in de hand, stel de sluitertijd via de Pro-modus op mijn smartphone in op 5 seconden en vorm dan een acht met het vuurwerkstokje. Dat creëert een magische lichtslinger. 

Belangrijk bij zo’n langere opname is dat je beeld stabiel blijft. Je kan hiervoor een klein statief gebruiken of je smartphone op een tafel of stoel steunen. Ik activeer in dat geval ook steeds de beeldstabilisatie. Dat neutraliseert lichte schokken, waardoor je toch scherpe foto’s krijgt. Doe dit zeker ook wanneer je filmt!”

Kies een alternatief perspectief

“Kies eens een ander perspectief om niet voor de honderdste keer dezelfde foto te maken. Ik durf wel eens op een stoel te staan om van bovenaf de gedekte eettafel te fotograferen. Of ik leg me op de vloer om de cadeautjes onder de kerstboom mooi in beeld te krijgen.

Inzoomen doe ik zo weinig mogelijk omdat dit – zeker als er weinig licht is – zorgt voor ruis in je foto. Best is om zelf wat dichter of verder van het onderwerp te gaan staan. Ik gebruik ook graag de wide-angle camera van mijn smartphone om meer in beeld te brengen. Mooi meegenomen is dat de wide-angle camera op de OPPO Reno4 Pro een geoptimaliseerde sensor voor weinig licht heeft.”

Durf te experimenteren

“Er bestaan duizenden handboeken en YouTube-filmpjes met tutorials om een goede foto te nemen. De beste foto krijg je alleen maar door het zelf te proberen. Durf te experimenteren met licht, compositie en de instellingen van je smartphone.

Plaats een persoon achter een tak van de kerstboom en focus op de persoon. De tak komt wazig in beeld, maar zo krijg je diepte en breng je de kerstsfeer in de foto naar boven. Door dingen weg te laten op een foto kan je veel aan de verbeelding overlaten. Zelf leg ik soms gewoon één detail vast: een tak van de kerstboom, een hoekje van een servet met de voet van een glas champagne, de strik van een kerstcadeautje. Zo kan je heel veel sfeer in je foto’s brengen.

Tot slot nog de belangrijkste tip: spontane foto’s zijn altijd het leukste. Laat dat poseren maar achterwege!”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This