SAP lanceert initiatief dat bedrijven stimuleert in te kopen bij sociale ondernemingen

14 oktober 2020

SAP introduceert 5 & 5 by ’25, een initiatief dat ervoor moet zorgen dat in 2025 vijf procent van het besteedbare inkoopbudget* terechtkomt bij maatschappelijk verantwoorde ondernemingen en bedrijven die een diversiteitsbeleid kennen. Met dit doel wil SAP organisaties over de hele wereld inspireren om meer goederen en diensten te kopen van leveranciers die purposegedreven zijn en daarmee een positieve, collectieve impact hebben op de samenlevingen waarin ze actief zijn.

Volgens de Wereldbank bedroegen de wereldwijde uitgaven voor inkoop in 2019 ten minste 14 biljoen Amerikaanse dollar. Het besteden van zelfs maar een klein deel van deze uitgaven aan gecertificeerde sociale ondernemingen, stelt organisaties in staat om enkele van de meest urgente milieu- en maatschappelijke problemen aan te pakken.

Bedachtzame inkoop

SAP heeft onderzocht hoeveel van het wereldwijde besteedbare inkoopbudget zij als bedrijf kunnen besteden bij sociale ondernemingen en leveranciers met een diversiteitsbeleid. Dit bedrag komt in 2025 uit op 60 miljoen dollar. Onder DAX-bedrijven wordt dit getal geschat op ongeveer 2,5 miljard euro, en onder Amerikaanse Fortune 500-bedrijven op 25 miljard dollar. 

Adaire Fox-Martin, SAP Executive Board Member voor Customer Success en Global Buy Social Ambassador voor Social Enterprise: “Elk bedrijf in iedere branche moet inkopen. Zo hebben we allemaal behoefte aan zeep in onze sanitaire ruimtes, eten en drinken in onze cafetaria’s, marketingdiensten en kantoorbenodigdheden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van producten en diensten die sociale ondernemingen en diversiteitsbedrijven ook leveren. Als we dit geld toch al uitgeven, waarom dan niet aan leveranciers die ook een maatschappelijke impact hebben?”

Definitie sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen zijn bedrijven die zowel op cultureel als operationeel gebied zich focussen op het veranderen van de wereld. Ze zijn hetzelfde als andere commerciële bedrijven, maar met drie cruciale verschillen. Ten eerste zijn ze opgericht op basis van een duidelijke maatschappelijke- of duurzaamheidsmissie. Ten tweede herinvesteren ze het grootste deel van hun winst in deze missie. Ten derde worden ze voor het grootste deel uitsluitend bestuurd in het belang van deze missie. 

Definitie bedrijven met diversiteitsbeleid

Een leverancier met diversiteit op de werkvloer is een bedrijf dat voor ten minste 51 procent in handen is van en geëxploiteerd wordt door een individu of groep die deel uitmaakt van een ondervertegenwoordigde bevolkingsgroep. Denk hierbij aan bedrijven die eigendom zijn van vrouwen, minderheden of een inheemse bevolking.

“In samenspraak met klanten, partners, diverse leveranciers en sociale ondernemingen hebben we ons voorgenomen om onze maatschappelijk verantwoorde inkoop uit te breiden. Dat doen we daar waar de infrastructuur al bestaat. Daarnaast zijn we van plan om de infrastructuur op te zetten en capaciteit op te bouwen waar dat niet het geval is”, voegt Fox-Martin toe. “We nodigen ons hele ecosysteem uit om meer hierover te leren en deel te nemen. Samen willen we de wegen en het momentum bouwen om deze ambitie te realiseren en verder door te groeien.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This