Blog: 5G versus Wi-Fi 6: welke optie kies je best?

14 oktober 2020

Het 5G-verhaal blijft groeien. Ook in ons land. Veel telecomproviders zien de 5G-technologie als een oplossing om aan de bedrijfsnetwerken en uitgebreide IoT-markt een end-to-end service te bieden die zowel binnen als buiten de muren voldoende dekking heeft. 

Maar is 5G het antwoord op de smeekbeden van alle beleidmakers en beslissingnemers? 

Want er is veel verwarring – en dat is begrijpelijk – over de rol die Wi-Fi (nog) zal spelen eenmaal het 5G-netwerk overal beschikbaar is. En hoe beide technologieën zouden kunnen samenwerken. Hoewel de telecomproviders nog maar net begonnen zijn met de voorbereiding en uitrol van het 5G-netwerk, moet je als klant (als bedrijf of particulier) al beslissen of het de moeite waard is om uit te kijken naar het 5G-aanbod van de verschillende providers en of 5G wel echt zal opleveren wat je nodig hebt. 

 Jerry Garcia is country manager Belux van Aruba Networks

Is 5G veiliger dan Wi-Fi?

We vallen direct in huis met een eerste misvatting. Te vaak denkt men dat mobiele technologieën veiliger zijn dan Wi-Fi. Hoewel LTE (Long Term Evolution) een relatief veilig systeem is, is het niet 100% perfect. Uit een onderzoek van de Universiteit van Iowa en Purdue University blijkt dat LTE kwetsbaar is voor verschillende soorten aanvallen, waaronder het onderscheppen van data en het volgen van de toestellen. Op dat vlak verbetert de 5G-technologie de beveiliging van LTE door onder meer verschillende authenticatiemethoden en een beter key management te gebruiken. 

Tegelijkertijd zijn er continue verbeteringen aan de Wi-Fi-beveiliging. Uiteraard zijn niet alle Wi-Fi-implementaties oké. Zeker als ze de aanbevolen procedures niet volgen, zoals Wi-Fi-netwerken zonder zelfs maar basiswachtwoordbeveiliging. Netwerken die wel goed zijn geconfigureerd met de juiste toegangscontroles en wachtwoorden, zijn zeer veilig. En met nieuwe standaarden – met name WPA3 en Enhanced Open – is de beveiliging van het Wi-Fi netwerk nog beter.

Hou er ook rekening mee dat veel ondernemingen enorm hebben geïnvesteerd in beveiligings- en compliance-oplossingen die volledig op hun specifieke behoeften zijn afgestemd. Met mobiele netwerken, zoals 5G, verliezen bedrijven de mogelijkheid om de door hen gekozen beveiligings- en compliance-oplossingen te implementeren. Ook het overgrote deel van de inzichten in de datastromen. Met macro-5G krijg je, vanuit een beveiligingsperspectief, wat je krijgt.

Biedt 5G meer mogelijkheden dan Wi-Fi 6?

Tweede misvatting: de snelheid. Want, hoewel iedereen het vandaag heeft over de ongelooflijke snelheid van 5G, kan je moeilijk zeggen dat de nieuwste Wi-Fi standaard (Wi-Fi 6) niet kan tippen aan 5G als het over snelheid gaat. Maar ook als het gaat over latentie, spectrumefficiëntie, connectiedichtheid (dit is het aantal aangesloten toestellen in een bepaald gebied) en betrouwbaarheid is Wi-Fi 6 de evenknie van 5G. De 5G-standaard voegt wel enkele nieuwe mogelijkheden toe die 4G niet heeft, zoals de mogelijkheid om netwerken samen te voegen, een hogere verbindingsdichtheid en geïntegreerde Multi-access Edge Computing (MEC). Hoewel deze functies voor mobiele netwerken nieuw zijn, zijn ze niet nieuw in de technologiewereld. Bedrijfsnetwerken, zoals Wi-Fi, zijn immers al tientallen jaren voorzien van een hoge connectiedensiteit, netwerkvirtualisatie en edge computing-mogelijkheden. 

Als je 5G met Wi-Fi 6 vergelijkt, dan zijn er twee belangrijke functionele verschillen: 5G kan een macro-gebied dekking geven en mobiele breedbandsnelheden bieden. Wi-Fi is niet ontworpen om een van deze mogelijkheden te integreren. Omgekeerd is Wi-Fi financieel gunstiger, zowel op vlak van kosten per vierkante meter als op vlak van de levenscyclus – toestellen die alleen Wi-Fi nodig hebben, zijn goedkoper dan apparaten met ook LTE-mogelijkheden, en je hebt ook nog extra kosten van het gebruik en beheer van de SIM-kaarten en abonnementen. Als een klant dus waarde hecht aan macrodekking en mobiele breedbandsnelheden – én bereid is om de extra kosten daarvoor te betalen – dan is 5G een betere oplossing voor hem.

5G of Wi-Fi 6: wat is het meest bedrijfszeker?

Zowel Wi-Fi 6 als 5G zijn heel betrouwbaar… als ze op de juiste manier worden geïmplementeerd. Macro 5G zit in een vast spectrum dat via de licenties wordt toegekend. Hierdoor is het minder onderhevig is aan interferentie dan een meer open spectrum. Toch vertaalt werken in zo’n vast spectrum zich niet altijd in een betere bedrijfszekerheid. Uit ervaring weten we dat tal van zakelijke klanten met Wi-Fi extreem hoge niveaus van betrouwbaarheid en prestaties bereiken in veeleisende werkomgevingen, zoals grote en zeer geavanceerde productieomgevingen. Wi-Fi 6 verbetert de bedrijfszekerheid nog meer. Toch kan het voor bepaalde toepassingen interessant zijn om een privénetwerk te creëren op ofwel een vast licentie-spectrum ofwel een andere band van een niet-gelicentieerd spectrum (denk maar aan Citizens Broadband Radio Service, CBRS). 

De realiteit is dat Wi-Fi en 5G evolueren. Beide technologieën willen de eindgebruikers beter kunnen bedienen. Beide markten zullen ook groeien om in te spelen op de macrotrend van apparaten te verbinden en het analyseren van de data die door deze apparaten worden gegenereerd. 5G zal toepassingen bedienen die mobiele breedbandsnelheden en macrodekking vereisen, terwijl Wi-Fi 6 zijn waarde zal blijven bewijzen als een betrouwbare, veilige en kosteneffectieve toegangstechnologie voor de meeste bedrijfstoepassingen, zoals vandaag de dag het geval is.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This