Dematic automatiseert distributiecentrum bij speelgoedproducent HABA Group

13 oktober 2020

Dematic heeft de retour- en verzendingslogistiek bij HABA Group B.V. & Co.KG geautomatiseerd. De specialist in intralogistiek heeft een ruimtebesparend Dematic pouch-systeem geïnstalleerd in het distributiecentrum in Bad Rodach. Dit systeem helpt de speelgoedfabrikant bij het snel en efficiënt afhandelen van e-commerce-bestellingen. Het bedrijf verdeelt vanuit het distributiecentrum producten van HABA, Qiero!, Fitz en Jako-O. 

Het geautomatiseerde hangsysteem met rollende adapters kan hangende, liggende en zelfs in dozen verpakte artikelen opslaan en sorteren. Het meenemen en leegmaken van de buidels gebeuren volledig automatisch. Dit systeem is dus ideaal voor het volledig automatisch verwerken van orders in een e-commerce- en omnichannel-omgeving. Bij HABA Group is het pouch-systeem de link tussen goederenontvangst en verzending. In afwachting van nieuwe orders circuleren de buidels op 18 lijnen en bieden ze plaats aan 40.000 artikelen. Dankzij deze oplossing van Dematic zijn geretourneerde goederen binnen de kortste keren weer klaar voor verzending.

“Ons oude retourmanagement was niet meer aangepast aan de eisen van een moderne e-commerce. Met het pouch-systeem van Dematic kunnen we de verwerkingstijd van geretourneerde artikelen verkorten en zijn ze erg snel terug beschikbaar voor verzending“, verklaart Torsten Kreußel, hoofd procesmanagement, productie en logistiek bij HABA Group B.V. & Co.KG. Het bedrijf uit Bad Rodach vond het erg belangrijk dat de nieuwe techniek naadloos in de bestaande installatie kon worden geïntegreerd. Dematic benutte voor de installatie de ongebruikte overheadruimte in het distributiecentrum. 

Voor het goederentransport maakt het systeem gebruik van buidels die plaatsbesparend zijn opgehangen op rollen die via aan het plafond opgehangen rails bewegen. Dankzij de modulair opgebouwde en aanpasbare kettingen kan het pouch-systeem compact ingebouwd worden in vrijwel elke omgeving. De buidels kunnen producten van verschillende vormen en groottes en met een maximumgewicht van 3 kg dragen. “De buidels zelf worden geïdentificeerd met behulp van een RFID-chip en een barcode zodat we op ieder moment weten waar welk artikel zich bevindt“, zegt Kreußel. 

Na de verwerking van de retours worden de buidels op het gelijkvloers weer gevuld. Daarna transporteert het systeem de buidels naar de tweede verdieping. Daar circuleren ze binnen een dynamische buffer met 18 lijnen van elk 128 meter lang. Dit systeem kan 40.000 producten tijdelijk opslaan. Als er een order binnenkomt, transporteert het sorteersysteem de vereiste artikelen naar de buidelverzamelaar die de buidels per batch op 17 parallelle stangen in de betreffende batch onderbrengt. In het verpakkingsstation wordt de volledige batch aangevuld met de artikelen uit de manuele opslag. Het systeem maakt de buidels op de vooraf bepaalde plaats leeg en transporteert die na het sluiten via een tweede transportschacht naar de lijn met lege buidels op het gelijkvloers, zodat ze weer klaar zijn voor gebruik. „Het sorteersysteem verwerkt op die manier 750 artikelen per uur per werkstation“, besluit Kreußel.

Bij de planning hield Dematic rekening met een mogelijke uitbreiding van het sorteersysteem. HABA Group kan de capaciteit van de installatie probleemloos uitbreiden en dus flexibel reageren op veranderingen. Met de verbeterde beschikbaarheid van retours, waar het sorteersysteem voor zorgt, is Kreußel ook al erg tevreden: “Wat vroeger enkele dagen duurde, neemt met dit systeem minder dan een uur in beslag. Daardoor winnen we heel wat tijd, besparen we geld en stijgt de tevredenheid bij onze klanten omdat we sneller kunnen leveren.“

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This