Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

30 september 2020

Schneider Electric en Orange maakten eerder vandaag de implementatie van het eerste indoor 5G netwerk in de Franse industriële sector bekend. Met dit eerste co-innovatieproject in de fabriek ‘Le Vaudreuil’ wordt 5G ingezet om in een moderne industriële omgeving betrouwbare, schaalbare en duurzame connectiviteitsoplossingen te ontwikkelen voor de ‘industrie van de toekomst’.  

Dankzij minimale vertraging, hoge doorvoercapaciteit en – na verloop van tijd – ‘network slicing’, zal 5G een belangrijke competitieve factor zijn voor bedrijven. Zo zal het voor een duidelijke verbetering zorgen van industriële processen en werkmethodes, vooral dankzij het gebruik van mixed reality (augmented en virtual). In de industriële sector zorgt 5G ervoor dat grote hoeveelheden data in real time gesynchroniseerd kunnen worden; een cruciale voorwaarde om prestaties te verhogen, werken op afstand te vergemakkelijken en een optimale efficiëntie van de productie te garanderen. 

5G-projecten

Bij de proef met 5G worden twee specifieke projecten uitgerold: augmented reality bij de  dagelijkse werkzaamheden van onderhoudstechnici en de implementatie van een telepresence robot voor bezoek op afstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Nokia radio AirScale en bijbehorende basisapparatuur. De Franse toezichthouder heeft daarnaast experimentele frequenties toegewezen waarop kan worden getest. In een gedeelte van de fabriek zijn vijf indoor 5G-antennes geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat in bijna 2.000 m2 productieruimte downloadsnelheden worden gehaald van meer dan 1Gbps. Dit alles draait op een experimentele netwerkstructuur welke lokale gegevensverwerking met edge-computingtechnologieën mogelijk maakt. Dankzij het co-innovatie ecosysteem van Orange, wordt er tijdens dit project gebruikgemaakt van de onlangs gelanceerde Dell technologies 5G-ready Latitude 9510 business PC. Op deze manier kan Schneider Electric optimaal profiteren van de ingebouwde capaciteit van deze laptop, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt.  

AOA-applicatie

Voor de eerste use case werden tablets aangesloten op 5G met behulp van Schneider Electric’s augmented reality toepassing: EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA). Deze applicatie maakt gebruik van augmented reality, waardoor medewerkers real-time gegevens en virtuele objecten op een kast, een machine of zelfs in de hele fabriek kunnen projecteren. Het doel van de test is om toekomstige functionaliteiten van 5G tegen minimale vertraging en maximale capaciteit inzichtelijk te krijgen.

Dankzij de schaalbaarheid van 5G is het een belangrijke oplossing voor de groeiende vraag naar bandbreedte en betrouwbaarheid. Medewerkers die met behulp van de AOA-applicatie op hun 5G-tablet een machine filmen, krijgen live vanuit de cloud gehoste informatie te zien over de status van de machine en toekomstig onderhoud. Niet alleen beperkt dit de downtime van de machine door het onderhoud ervan zoveel mogelijk te stroomlijnen, ook blijven menselijke fouten op deze manier tot een minimum beperkt. Een voorbeeld hiervan is livetracking van de temperatuur van een spoelwikkelmachine, waardoor tijdig kan worden gesignaleerd wanneer deze oververhit raakt en/of een onderdeel moet worden vervangen. 

Daarnaast worden de productiegegevens die AOA gebruikt, verzameld en verwerkt in de micro-datacenteroplossingen van Schneider Electric (zoals Smart Bunker of Micro Data Center 6U Wall Mount) die IT-infrastructuur lokaal van stroom, koeling en beveiliging voorzien. Deze “all in one” systemen verzamelen stroom, koeling en urbanisatie van servers op één veilige plaats. Hiermee bieden zij waardevolle ondersteuning bij de uitrol van 5G op nieuwe locatie met behulp van de nieuwste technieken (augmented reality, AI, IoT).  

Telepresence robot 

De tweede use case is de implementatie van een AXYN mobiele telepresence robot die met behulp van 5G bezoeken (op afstand) aan Le Vaudreuil inplant. Dankzij 5G kunnen video’s van zeer hoge kwaliteit – met minimale vertraging – worden gebruikt bij de virtuele interacties tussen bezoekers en de Schneider Electric-gids die de robot op locatie begeleidt. Een bezoek op afstand zorgt niet alleen voor minder reistijd en -kosten, ook leidt het tot een significant lagere voetafdruk en een unieke ervaring voor de eindgebruiker.

Dankzij de bovenstaande use cases kunnen Orange en Schneider Electric gezamenlijk een state-of-the-art indoor 5G-netwerk ontwikkelen -en gebruiken in een industriële omgeving. In de nabije toekomst zullen er meer proefballonnen worden opgelaten om technologieën met veel potentie te testen, zoals kunstmatige intelligentie – deels mogelijk gemaakt door toekomstige software en hardware updates aan de netwerkapparatuur.  

“5G is een baanbrekende technologie die voor industriële bedrijven een scala aan toepassingen biedt, zoals voorspellend onderhoud, real-time videoverwerking, augmented reality en telepresence”, zegt Stéphane Richard, Voorzitter en CEO van Orange. “Deze use cases zijn mooie voorbeelden van de volledige potentie van Industry 4.0. Om dit mogelijkheden hiervan optimaal te kunnen benutten, is een goede samenwerking tussen aanbieders, industriële partijen, overheden en bedrijven essentieel. Bij Orange geloven we in een aanpak van gedeelde ontwikkeling: co-constructie. Bovenstaande co-innovatie met Schneider Electric voor ‘de fabriek van de toekomst’ is daar een mooi voorbeeld van. We zijn erop gebrand om onze industriële partners te ondersteunen in het digitaliseringsproces, met oplossingen die aan hun behoeften voldoen.” 

“Door de huidige uitdagingen op het gebied van gezondheid, economie en klimaat is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om te digtaliseren”, zegt Jean-Pascal Tricoire, Voorzitter en CEO van Schneider Electric. “Deze test met Orange in ‘Le Vaudreuil’ laat de toegevoegde waarde zien van verschillende nieuwe technologieën: augmented reality, remote everywhere, real-time toegang tot gegevens… De betrouwbaarheid, duurzaamheid en schaalbaarheid van 5G maken het een connectiviteitsoplossing die perfect past binnen industrie 4.0 en leidt uiteindelijk tot meer veerkracht, concurrentievermogen en duurzaamheid.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This