Nieuwe Intesis gateway maakt communicatie tussen PROFINET en BACnet eenvoudig

30 juli 2020

HMS Networks introduceert een nieuwe Intesis protocolvertaler voor communicatie tussen PROFINET PLC’s op de fabrieksvloer en Building Management Systems met BACnet IP/MSTP. Hiermee wordt volledige data-integratie, monitoring en controle mogelijk tussen de fabrieksvloer en de gebouwfaciliteiten.

In fabrieken is het essentieel dat milieuaspecten als temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit automatisch worden gecontroleerd en bewaakt om optimale omstandigheden voor productie en personeel te garanderen. En door te zorgen voor een efficiënte besturing van voorzieningen als HVAC en verlichtingssystemen, kunnen fabriekseigenaren veel energie besparen en op een veilige manier omgaan met noodsituaties. 

Wanneer systeemintegratoren echter plannen maken voor factory-to-building integratie, worden ze doorgaans geconfronteerd met een heterogene en uitdagende communicatiesituatie. BACnet is typisch het protocol dat wordt gebruikt in het Building Management System (BMS) om de faciliteiten in het gebouw te controleren, terwijl PROFINET een van de meest gebruikte fabrieksnetwerken is voor de controle van productieprocessen.

Communiceren met gecertificeerde Intesis PROFINET – BACnet gateway

De nieuwe Intesis PROFINET – BACnet IP/MSTP protocolvertaler van HMS Networks is een kosteneffectieve en makkelijk te installeren gateway oplossing waarmee bi-directionele communicatie tussen PROFINET-PLC’s en BACnet controllers mogelijk is. De gateway, die tot 1200 datapunten kan verbinden, is enerzijds een BACnet IP/MSTP server/slave en anderzijds een PROFINET I/O apparaat met onafhankelijke Ethernet poorten. De gateway is BTL gecertificeerd voor BACnet en heeft het UL-keurmerk waarmee de hoogste communicatie- en kwaliteitsstandaarden kunnen worden gegarandeerd.

Door de strategische positionering tussen de fabriek en de bouwsystemen wordt de gateway een wegbereider voor zeer interessante toepassingen, zoals energiemeting van apparaten en machines in de fabriek vanuit het BACnet gebaseerde BMS systeem, alsmede HVAC monitoring en -besturing vanuit de PROFINET-PLC, en eenvoudige alarmdefinitie en -beheer.

Configuratie en integratie met Intesis MAPS

Intesis MAPS, de gemeenschappelijke configuratietool voor alle Intesis protocolvertalers, biedt een zeer intuïtief configuratieproces voor systeemintegratoren dat beide kanten van de gateway bestrijkt. MAPS helpt integratoren verder op weg bij hun projecten door waardevolle EDE bestanden te leveren voor de BACnet integratie, naast GSD bestanden en TIA portal TAG bestanden voor een snelle configuratie van elke aangesloten PROFINET PLC besturing.

De nieuwe PROFINET – BACnet versie is het eerste product in een nieuwe serie Intesis-gateways voor fabriek-naar-gebouw integratie, die gefaseerd door HMS Networks op de markt zal worden gebracht. In deze gateways combineert HMS zijn beproefde Anybus® en Intesis communicatietechnologieën voor respectievelijk industriële en gebouwgeoriënteerde communicatie, door klanten wereldwijd gewaardeerd in miljoenen installaties.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This