OCP lanceert Time Appliances Project (TAP) voor gedistribueerde systemen

15 juli 2020

Open Compute Project lanceert een nieuw project dat is gericht op gedistribueerde IT-systemen op basis van open source hardware. Tijd is een belangrijk element om de hoogste efficiëntie in een gedistribueerd systeem te krijgen. De prestaties van een gedistribueerd systeem zijn afhankelijk van de synchronisatie van de elementen. Verschillende industrieën zoals telecom, mobiel, energie, industriële, professionele audio en video en nog veel meer hebben de behoefte aan een zeer nauwkeurige en vooral betrouwbare distributie en synchronisatie van tijd en frequentie over pakketnetwerken omarmd. Hoewel het use case scenario voor elk van deze industrieën anders is, hebben ze allemaal één ding gemeen en dat is tijdsynchronisatie. Aangezien er een uiteenlopende behoefte is aan tijdsynchronisatie in verschillende industrieën, gedreven door verschillende use cases en toepassingen, wordt het beheren van de behoeften van deze industrieketen een uitdaging.

Time Appliances Project (TAP) heeft als doel een platform te bieden om technologieën en oplossingen in verschillende industrieën samen te brengen, te bespreken, te standaardiseren en te delen, waarbij de datacenter-applicaties en de datacenter-netwerkinfrastructuur het belangrijkste aandachtspunt vormen. Het project wil de gemeenschap van datacenter operators, applicatieontwikkelaars en apparatuur- en halfgeleiderbedrijven samenbrengen om datacenter tijdgevoelige toepassingen zoals consistentie in gedistribueerde systemen, edge computing, AR/VR en IoT mogelijk te maken. Deze toepassingen zullen sterk profiteren van een hoge nauwkeurigheid, betrouwbare en schaalbare distributie en synchronisatie van de tijd.

IEEE 1588 Precision Timing Protocol (PTP) en andere synchronisatiemethoden zijn door verschillende industrieën toegepast om de efficiëntie van verschillende gedistribueerde systeemgebruiksgevallen te maximaliseren. Elk use-case scenario wordt geleverd met een set van eisen en configuraties. Deze configuraties worden verzameld als een ‘PTP-profiel’. Het project ‘Time appliances’ heeft als doel de ontwikkeling van een PTP-profiel voor datacenter-applicaties en de netwerkinfrastructuur in datacenters te ondersteunen. Het profiel zal betrekking hebben op tijdgevoelige applicaties over OCP-conforme en PTP-aware netwerkinfrastructuur zoals netwerkswitches, netwerkklokken, netwerkinterfacekaarten, timing-modules, connectoren en dergelijke. Daarnaast zal het profiel ingaan op verschillende eisen voor een hoge nauwkeurigheid en betrouwbare distributie en synchronisatie van de tijd, zoals verwachte prestaties, netwerken, software API, datamodellen, implementatie en telemetrie. Het project is ook gericht op openheid en interoperabiliteit door het gebruik van open-source PTP-software-implementaties voor timingapparaten.

Datacenter-toepassingen zijn het primaire doelwit van Time Appliances-project. Daarnaast strekt het project zich uit tot gerelateerde onderwerpen op het gebied van tijdsynchronisatie in de academische wereld, onderzoek en andere industrieën. HeT project brengt de gemeenschap samen en zal nadrukkelijk steunen op onderlinge samenwerking door middel van technische bijeenkomsten en samenwerking met andere OCP-projecten, waaronder de Networking-, Storage-, Server- en Telco-projecten.

Hier is de wiki over TAP te vinden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This