Siemon was logische keuze voor nieuwe duurzame hoofdkantoor van Accenture in Gare Maritime, Brussel

19 juni 2020

Siemon, een specialist op het gebied van netwerkinfrastructuren, maakt bekend dat zijn innovatieve technologie is geïnstalleerd in het nieuwe 4500 m2 grote hoofdkantoor van Accenture in het iconische Gare Maritime in Brussel.

Accenture is een wereldwijd opererend bedrijf voor professionele dienstverlening. Het levert diensten op het gebied van strategie, advies, digitalisering, technologie en operations aan klanten in meer dan 120 landen. Als onderdeel van zijn strategie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen werkt Accenture uitsluitend met partners die dezelfde focus hebben op duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsethiek – zoals Siemon.

Circulaire bouw van B1

Voordat Gare Maritime rond de eeuwwisseling werd ontwikkeld tot kantooromgeving, was het een van de grootste goederentreinstations van Europa. Het herontwikkelingsplan volgde het principe van circulaire bouw, waarbij de materialen die in de oorspronkelijke bouw werden gebruikt waar mogelijk werden hergebruikt. Daarnaast zijn regenwateropvang en duurzame afvalbeheersystemen geïnstalleerd, evenals geothermische verwarming en koeling, en zonnepanelen.

Groene referenties van Siemon

Accenture is gevestigd in gebouw 1 – ook wel bekend als B1. Het concern heeft een netwerkinfrastructuur nodig die zowel betrouwbaar als toekomstbestendig is. Na overleg met zijn installatiepartner, Network Cabling Solutions (NCS), koos Wim Cuypers, IT-directeur BeNeLux, Frankrijk, Mauritius & Marokko bij Accenture, voor Siemon. “Duurzaamheid is voor ons altijd een belangrijk onderdeel van onze inkoopcriteria”, vertelt Cuypers. “Siemon voldoet aan onze verwachtingen dankzij het brede scala aan producten, het milieuprogramma van het bedrijf en het respect dat Siemon heeft voor de hulpbronnen. De indrukwekkende lijst van groene referenties van Siemon omvat een 179 procent CO2-negatieve bedrijfsvoering, geen stortplaatsen, maar wel recycling en afvalbeheer.”

Hoogwaardige koperen bekabeling

Ondersteund door distributiepartner Saifor Benelux heeft NCSBEL een systeem geïmplementeerd dat bestaat uit de hoogwaardige koperen bekabeling van Siemon. Het bedrijf installeerde in het gebouw ongeveer 70.000 meter Siemon Cat 7A shielded bekabeling en 800 Z-MAX® Cat 6A-aansluitingen die 10 Gigabit Ethernet-ready zijn. Deze uiterst moderne netwerkinfrastructuur ondersteunt alle gebruikelijke data- en spraaktoepassingen en zal de komende jaren een hogere bandbreedte aan kunnen dankzij next-generation technologie. Toepassingen die momenteel gebruik maken van het bekabelingsnetwerk zijn onder andere WiFi, beveiligingscamera’s en andere intelligente gebouwdiensten. 

Oplossing voor ruimtebeperkingen

Frank Dendievel, projectmanager bij NCSBEL, vertelt over de uitdagingen van het werken bij Gare Maritime: “Historische gebouwen zoals Gare Maritime hebben natuurlijk wat ruimtebeperkingen, maar speciale Siemon-productontwerpen zoals schuine patchpanelen en patchkabels die een veel kleinere kabeldiameter hebben, hebben ons geholpen om alle bekabeling in de relatief kleine telecommunicatieruimtes op te nemen.”

Construction Products Regulation

Naast het kunnen leveren van uitstekende prestaties, moest de bekabeling ook voldoen aan de Construction Products Regulation (CPR). Rene Proost, Sales Manager Benelux in Siemon, legt uit: “Gare Maritime heeft een groot houten dak en houten zijgevels. Accenture eist de best mogelijke productnormen om de gebruikers van het gebouw te beschermen en de snelle verspreiding van brand en schadelijke emissies te beperken. Dit was een verzoek waar we aan konden voldoen, aangezien onze Cat 7A-kabel de hoogste standaard voor vlambestendigheid ondersteunt – te weten: B2ca.”

Levensduur van 15 jaar

De Siemon-bekabelingsoplossing voor B1 heeft een levenscyclus van zeker 15 jaar en ondersteunt meerdere generaties actieve apparatuur. Hierdoor is het niet nodig om bij installatie van nieuwe actieve netwerkapparatuur ook de bekabeling te vervangen. Dit betekent dat de hoeveelheid afval drastisch wordt beperkt en tevens fors bespaard wordt op de hoeveelheid koper, aluminium en andere natuurlijke hulpbronnen. De gebruikte afgeschermde bekabeling vermindert ook de ruis op het bekabelingskanaal, wat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing voor de actieve elektronica en een verlaging van de CO2-uitstoot.

Tevreden klant

Accenture’s Silke Lepee, Environment Lead BeLux, is opgetogen over het uitgevoerde werk en concludeert: “De medewerkers van Accenture opereren als één geheel onder het dak van het prachtige Gare Maritime. Siemon heeft ons daarbij uitstekend geholpen. De bekabeling geeft ons een toekomstgerichte en zeer flexibele oplossing die onze huidige bedrijfsvoering ondersteunt en een solide netwerkfundament vormt voor de volgende generatie toepassingen. Net zo belangrijk is dat het voldoet aan onze doelstelling om alleen duurzame oplossingen te implementeren. Samen met onze verhuurder streven we nu naar BREEAM-certificering voor B1.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This