Netwerkbeheerders spelen sleutelrol in creatie omzet uit nieuwe diensten voor edge-computing

5 juni 2020

Vertiv heeft samen met onderzoeksbureau Omdia – voorheen Ovum – een nieuw rapport uitgebracht: Telcos and edge computing: opportunity, threat or distraction? Onderwerp zijn de implicaties voor telecombedrijven van de verschuiving naar edge-computing, en de beste tactieken en strategieën om de groei van edge te benutten.

In het rapport stellen de onderzoekers dat de groei in edge-computing nieuwe omzetkansen voor beheerders oplevert. Volgens Omdia kunnen aanbieders van mobiele en vaste netwerken een platform bouwen voor de ontwikkeling van edge-diensten en tegelijk enorm op kosten besparen door het bestaande gsm-mastennetwerk te combineren met centrale kantoorlocaties en aggregatiepunten zoals edge-datacenters.

Nieuwe concurrentie

Het rapport van Omdia laat ook zien dat de groei van edge nieuwe gebieden voor concurrentie oplevert; 36 procent van de ondervraagden denkt dat netwerkbeheerders de belangrijkste partij zijn in het creëren van nieuwe omzet binnen edge. Ook applicatie-ontwikkelaars (30 procent) en public-cloud-providers (25 procent) worden als belangrijke spelers binnen edge gezien.

Julian Bright, senior telecomanalist bij Omdia en auteur van het onderzoeksrapport: “Communicatiedienstverleners zien mogelijkheden in de opkomende edge-computingmarkt, maar andere potentiële spelers – waaronder public-cloud-providers en Over-The-Top-contentspelers (OTT) – zijn net zo geïnteresseerd in het leveren van edge-diensten. Hoe groot het marktaandeel is dat dienstverleners binnen edge-computing kunnen pakken, hangt af van verschillende factoren. Hoe succesvol bijvoorbeeld zijn ze in het aanpassen van hun netwerken aan het edge-computingmodel? En kunnen ze voorkomen dat hun rol beperkt blijft tot die van connectiviteitsleverancier?”

In het Omdia-rapport wordt met name de rol van geprefabriceerde en modulaire datacenters (PFM) genoemd, die telecombedrijven kunnen helpen bij het tot stand brengen van de edge-infrastructuur. Geschat wordt dat de PFM-markt zal groeien van 1,1 miljard euro in 2018 tot 3,9 miljard dollar in 2023. Deze verwachte groei is volgens de onderzoekers vooral toe te schrijven aan telecombedrijven en de groei van edge-computing, en de totale groei van clouddienstleveranciers.

Energieverbruik belangrijk aandachtspunt

Naast een snelle ingebruikname is ook het energieverbruik een belangrijk aandachtspunt voor netwerkbeheerders. In een onlangs gepubliceerde update van een in opdracht van Vertiv uitgevoerd onderzoek uit 2019 (2020: Same Hopes, More Fears) stelt technologieonderzoeksbureau 451 Research dat de energiekosten die verband houden met edge en 5G een groot probleem vormen voor beheerders.

Brian Partridge, vice-president van 451 Research: “Het energieverbruik is een grote zorg voor 5G-netwerkbeheerders, omdat deze kosten twintig tot veertig procent uitmaken van de operationele uitgaven. Een analyse door Vertiv wijst uit dat door 5G het totale energieverbruik van netwerken tegen 2026 met 150 tot 170 procent zal zijn gestegen. De sector zit te springen om energiezuinige 5G-oplossingen, vooral voor energievreters als MIMO-antennes en datacenter-specifieke tegenmaatregelen.”

Op de shortlist

Vertiv werkt voortdurend aan nieuwe infrastructuur, software en diensten om samen met telecompartners en klanten het energieverbruik op het netwerk te optimaliseren. De inspanningen van het bedrijf op dit gebied zijn opgemerkt door brancheorganisatie GSMA dankzij een geverifieerde case study van Vertiv’s samenwerking met Telefónica. Dit heeft beide bedrijven een plekje op de shortlist bezorgd voor Best Mobile Innovation for Climate Action bij de GSMA Global Mobile Awards (GLOMO).

Gary Niederpruem, chief strategy and development officer bij Vertiv: “De groei van edge biedt telecombedrijven de kans nieuwe diensten te ontwikkelen op het gebied van 5G, IoT en andere innovatieve technologieën. Beheerders hebben daar partners bij nodig met een internationaal bereik en een stevig pakket aan oplossingen en diensten die hen kunnen ondersteunen in het edge-traject.”

Live LinkedIn-event

Meer te weten komen over telecomtrends door een panel van Vertiv-experts? Meld u dan aan voor het live LinkedIn-event op 9 juni om 15.00 uur.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This