2019 heetste jaar ooit in Europa, datacenters moeten zich voorbereiden zijn op hete zomer

28 mei 2020

Datacenters kenden -door het groter aandeel thuiswerkers- de afgelopen maanden een ongeziene toename van dataverkeer. Dat zorgt volgens Aggreko, een toonaangevende leverancier van tijdelijke oplossingen, voor extra druk op de kritieke infrastructuur in gebouwen. De geleidelijke stijging van de temperatuur – zoals in heel Europa in het Paasweekend vast te stellen was- mag dan ook niet over het hoofd worden gezien bij de bescherming van apparatuur in datacentra. Zo wordt stilstand voorkomen tijdens kritieke periodes. 

Om zich voor te bereiden op de zomertemperaturen moeten de exploitanten zorgen voor robuuste HVAC- en elektrische infrastructuur -als ze dat ondertussen nog niet gedaan hebben- die aan de extra vraag kunnen voldoen. De boodschap van Aggreko is dat veel bedrijven denken dat ze een noodplan hebben, maar dat dit vaak niet regelmatig genoeg bijgewerkt wordt. In geval van nood brengt dat verdere risico’s met zich mee. Eventuele recente wijzigingen in personeel of uitbreiding van het gebouw kunnen bijvoorbeeld een bestaand plan minder performant maken. 

Tijdelijke oplossingen kunnen gedurende een bepaalde periode de werking van een datacenter ondersteunen en zo mogelijke problemen voorkomen. Het vermijdt ook de investering in het bouwen, exploiteren en onderhoud van permanente kritieke infrastructuur. De exploitant van het datacenter kan zo genieten van een kostenefficiënt alternatief voor de zomermaanden.

“We zagen de afgelopen maanden een enorme toename in het gebruik van datacenters, omdat er meer mensen thuiswerk verrichten en vaker media streamen. Bovendien blijven ook organisaties over alle sectoren heen werken met hun belangrijke data voor hun taken”, aldus Nick Osborne, datacenterspecialist bij Aggreko. “Deze sterke trend zal zich waarschijnlijk doorzetten en met de temperaturen die eveneens in de lift zitten, willen we er zeker van zijn dat de exploitanten wereldwijd hun gegevens veilig beheren nu de zomer nadert. 

“Bij Aggreko werken we al samen met talloze datacenters over de hele wereld om ervoor te zorgen dat ze plannen hebben om te anticiperen op het veranderende weer en dat de geschikte tijdelijke apparatuur aanwezig is om dit aan te pakken,” voegt hij eraan toe.

“Of het nu gaat om koelsystemen om de bestaande infrastructuur voor de zomermaanden aan te vullen, of om generatoren die de stroomcapaciteit uitbreiden zodat de installatie haar limiet niet bereikt: in beide gevallen kunnen we zorgen voor de optimale apparatuur die een datacenter nodig heeft om geen downtime in kritieke perioden te krijgen, en dit gedurende de vereiste periode.”

In nauwe samenwerking met de exploitanten en aanbieders van datacenters kan het datacenterteam van Aggreko wereldwijd de expertise en apparatuur leveren om ervoor te zorgen dat er effectieve en veilige plannen zijn die storingen en dure stilstand te wijten aan het klimaat kunnen vermijden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This