OpenStack lanceert Ussuri en maakt automatisering van Intelligent Open Infrastructure via de cloud mogelijk

19 mei 2020

De OpenStack-community heeft Ussuri gelanceerd, de 21e versie van de meest gebruikte open source cloud infrastructure software.

De release biedt onder andere: 

 • Verbeterde betrouwbaarheid van de kernlaag van de infrastructuur
 • Verbeterde beveiligings- en encryptiemogelijkheden
 • Veelzijdiger ondersteuning voor nieuwe en toekomstige toepassingsscenario’s

Deze verbeteringen zijn te danken aan bijdragen van de wereldwijde community van upstream developers en operators. De OpenStack-software biedt inmiddels ondersteuning aan meer dan 75 datacenters van publieke clouds en duizenden private clouds, op een schaal van ruim 10 miljoen CPU-cores. OpenStack is een infrastructuurplatform dat zich als geen ander leent voor implementaties van uiteenlopende architecturen, van bare metal en virtuele machines (VM’s) tot graphics processing units (GPU’s) en containers.

Voor de Ussuri-release ontving OpenStack ruim 24.000 codewijzigingen afkomstig van ruim  1.000 developers die actief waren binnen 188 organisaties in ruim 50 landen. OpenStack wordt ondersteund door een omvangrijke wereldwijde open source-community. Gemeten naar het aantal actieve bijdragen behoort het tot de drie grootste open source-projecten ter wereld, samen met de Linux kernel en Chromium.

OpenStack introduceerde tien jaar geleden het concept van een open infrastructuur. Sindsdien is deze software uitgegroeid tot de norm op het gebied van open infrastructure-as-a-service. De komst van nieuwe bronintensieve workloads op het gebied van AI, machine learning, edge computing en IoT heeft de OpenStack-community ertoe aangezet om ondersteuning toe te voegen voor nieuwe chiparchitecturen, grootschalige automatisering tot op bare metal-niveau en de integratie met een breed scala aan open source-componenten. Een intelligente open infrastructuur kenmerkt zich door de integratie van open source-componenten die in dit soort behoeften voorzien. Daarmee ontstaat een infrastructuur die in staat is om zichzelf te bewaken, te repliceren en ondersteuning biedt voor legio toepassingsscenario’s.

Containers, VM’s en bare metal

OpenStack is uitgegroeid tot de voorkeursoplossing voor open source-infrastructuren voor containers, VM’s en bare metal in private clouds. De Ussuri-release versterkt de kwaliteiten waarom OpenStack bekend staat, namelijk uiterst betrouwbare VM- en bare-metal-prestaties op enorme schaal. Ussuri biedt daarnaast verbeterde beveiliging via Octavia en Kolla en ondersteuning voor nieuwe en toekomstige toepassingsscenario’s met verbeteringen van projecten als Zun. 

“De IT-wereld heeft OpenStack in de eerste plaats omarmt doordat het uitstekend werkt en ‘s werelds meest stabiele en betrouwbare software voor het bouwen van clouds is”, zegt Mark Collier, de COO van de OpenStack Foundation (OSF). “En omdat er met elke nieuwe release nieuwe automatiseringsmogelijkheden worden ingebouwd en OpenStack steeds geavanceerder wordt, kan OpenStack ondersteuning bieden voor ‘s werelds meest baanbrekende werk op het gebied van onder meer telecommunicatie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, entertainment, high performance computing, overheidsprojecten en meer.”

Ondersteuning

De 21e release van OpenStack biedt geavanceerdere ondersteuning voor gebruikersbehoeften op elk niveau van de infrastructuur. Dit uit zich in tientallen verbeteringen in Ussuri, zoals: 

 1. De integratie van Cyborg (levenscyclusbeheer voor accelerators) met Nova (een rekenkundige service). Dit maakt het mogelijk om Nova te gebruiken voor het starten van server-instances met accelerators die door Cyborg worden beheerd.
 2. Ironic (bare metal-service) is aangevuld met geautomatiseerde bare metal-provisioning.
 3. Kolla (gecontaineriseerde OpenStack-implementatie) biedt nu ondersteuning voor TLS-encryptie van back-end API-services. Dit maakt integrale encryptie van het API-verkeer mogelijk. Momenteel wordt Keystone ondersteund.
 4. Kuryr (een brug tussen OpenStack en container networking) biedt nu ondersteuning voor IPv6.
 5. Nova (compute service) biedt nu ondersteuning voor koude migraties tussen Nova-cellen en het wijzigen van de servergrootte.
 6. Octavia (load balancer-service) biedt nu ondersteuning voor het gebruik van load balancers in specifieke beschikbaarheidszones. Dit maakt het mogelijk om load balancing-functionaliteit in te zetten in edge-omgevingen. Gebruikers van Octavia kunnen daarnaast aangeven weke TLS-algoritmes acceptabel zijn voor listeners en pools. Load balancers kunnen op die manier overeenstemming met de beveiligingseisen afdwingen.
 7. Zun (containerservice) biedt nu ondersteuning voor Kubernetes CRI runtime. Zun maakt daar gebruik van voor de realisatie van het concept van een capsule (pod). Kubernetes kan op die manier de API van Zun gebruiken voor het inrichten van pods in bijvoorbeeld veilige Kata Containers. 

“OpenStack wordt op vrijwel elk continent ingezet door organisaties in alle mogelijke sectoren”, zegt Jonathan Bryce, executive director van de OSF. “De wereldwijde community van gebruikers en developers die OpenStack ondersteunen, werkt gestaag aan de verbetering van de kernfunctionaliteit van de software. Ze bieden daarnaast innovatieve ondersteuning voor belangrijke nieuwe toepassingsscenario’s op alle niveaus van de infrastructuur. Met de Ussuri-release levert de community diverse nieuwe mogelijkheden af. Dit varieert van functionaliteit voor bare metal- en edge-omgevingen tot de geautomatiseerde implementatie van servers en accelerators en verbeteringen van de beveiliging binnen load balancers en containers.” 

Project Teams Gathering krijgt virtueel karakter

De OSF organiseert van maandag 1 juni tot en met vrijdag 5 juni een online editie van de Project Teams Gathering (PTG). De PTG biedt deelnemers de gelegenheid om actief samen te werken aan het verbeteren van OpenStack en andere projecten die door de OSF worden gehost. PTG’s zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de volgende softwarerelease voor elk project. Ze draaien niet alleen om het verbeteren van de kernfunctionaliteit, maar ook het verbeteren van de samenwerking aan verschillende projecten en het oplossen van complexe problemen. Operators, developers en andere actieve deelnemers bespreken manieren om hun doelstellingen te realiseren, overeenstemming te bereiken, taken te verdelen en werk gedaan te krijgen. Ga voor meer informatie over de agenda van de PTG en inschrijving voor deelname naar openstack.org/ptg.

OpenDev Event Series

De OSF organiseert een virtuele reeks van OpenDev-evenementen om de open infrastructuur-community te helpen een discussie te starten over manieren om een oplossing te bieden voor actuele problemen rond cloud-infrastructuren. De agenda voor deze evenementen ziet er als volgt uit: 

 • Large-scale Usage of Open Infrastructure Software: 29 juni – 1 juli
 • Hardware Automation: 20 t/m 22 juli
 • Containers in Production: 10 t/m 12 augustus

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This