Atlas Copco lanceert 5G-ready netwerk op Wilrijkse productiesite

17 maart 2020

Atlas Copco Airpower rolt samen met Ericsson en operator Orange Belgium een 5G-ready netwerk uit op de Wilrijkse productiesite. Als één van de eersten in België zal Atlas Copco door middel van een privaat 5G-ready netwerk verdere technologische innovatie uitbouwen. “Als marktleider vinden we het belangrijk om zowel onze producten als onze productieprocessen te blijven verbeteren. Het 5G-ready netwerk stelt ons in staat om machines draadloos te verbinden waardoor ze zonder vertraging met elkaar kunnen communiceren. Met de introductie van het privaat netwerk zet Atlas Copco een grote stap richting een geautomatiseerde toekomst”, verduidelijkt Wouter Ceulemans, President Atlas Copco Airtec. 

Na een proefperiode in 2019, rolt Atlas Copco Airpower nu een privaat 5G-ready netwerk op haar productiesite te Wilrijk. Het netwerk, dat samen met partners Ericsson en Orange Belgium werd uitgebouwd, zorgt voor een meer efficiënte en betrouwbare connectiviteit. Het 5G-ready netwerk stelt Atlas Copco in staat om onder meer bewegende machines zoals AGV’s met elkaar te verbinden en de productieprocessen te versnellen. 

Met 4G is de latency 30 tot 50 milliseconden voordat informatie van punt A naar punt B gestuurd wordt. Met de upgrade naar 5G hebben we een latency van 5 tot 6 milliseconden”, stelt Wouter Ceulemans, President Atlas Copco Airtec. “Als we machines met elkaar kunnen laten communiceren zonder vertraging, kunnen we onze machines zo optimaal mogelijk inzetten, wat de algemene productie ten goede komt.”

Atlas Copco in Wilrijk is de wereldwijde universiteit van de perslucht. Elke innovatie of baanbrekend onderzoek op het vlak van perslucht gebeurt op de site in Wilrijk, waar meer dan 800 ingenieurs aan de slag zijn. Ontwikkeling en productie zitten hier onder één dak.

“We geloven bij Atlas Copco sterk in de link tussen productie en innovatie”, verduidelijkt Wouter Ceulemans, President Atlas Copco Airtec. “Dankzij de verankering van de productie in Antwerpen, kunnen we sneller en beter innoveren. Innovatie is immers de drijvende kracht achter alles wat Atlas Copco doet. Het is dan ook logisch dat we hier op de site in Wilrijk blijven innoveren. Zo is de fabrieksshop de laatste jaren geëvolueerd naar een Smart Factory-omgeving en wordt er volop ingezet op Internet of Things. De uitrol van het 5G-ready netwerk vormt de volgende stap binnen dit proces.” 

5G versnelt overgang naar Industry 4.0

“Ericsson zit al 140 jaar in de communicatiebusiness. Het heeft ons 100 jaar gekost om alle gebouwen met elkaar te verbinden en de laatste 40 jaar lag de focus op mobiele communicatie”, legt Erik Josefsson, hoofd Advanced Industries bij Ericsson, uit. “1G was speech, 2G was sms, 3G was data en 4G verwijst naar alle miljarden apps die op onze telefoon staan. Bij 5G ligt de focus op industrie. Het dedicated netwerk bij Atlas Copco Airpower versnelt zo de overgang naar Industry 4.0 in smart production en smart warehousing.”

“Het private mobiele netwerk dat Orange Belgium heeft uitgerold, garandeert een veilige mobiele connectiviteit met volledige beschikbaarheid van het systeem, 24/7, inclusief bescherming van de gegevens. Deze technologie geeft Atlas Copco de mogelijkheid om machines draadloos te verbinden, in plaats van op de traditionele manier met kabels”, verduidelijkt Werner De Laet, Chief Enterprise Officer bij Orange Belgium

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This