‘Hoe betrouwbaar is de IT-infrastructuur die je zorgverleningsnetwerk ondersteunt?’

5 maart 2020

Door Mitzi L. Amon, Director of Healthcare Marketing van Vertiv

De betrouwbaarheid van de kritische infrastructuur is zonder twijfel de belangrijkste vitale functie als het aankomt op continuïteit in de gezondheidszorg. Je kunt de infrastructuur als het ware vergelijken met het centrale zenuwstelsel van de mens. Het is dan ook essentieel dat je IT-infrastructuur continu de voedings- en warmtebeheersystemen monitort, beschermt en ermee communiceert. Niet alleen om downtime te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat patiëntgegevens en medische apparatuur altijd en overal beschikbaar zijn.

Je IT-infrastructuur verbindt medisch personeel met patiëntgegevens die staan opgeslagen op servers in het datacenter, een colocatieomgeving, de cloud of een hybride oplossing. Zelfs een kleine verstoring kan invloed hebben op het levensreddende werk van zorgverleners – met alle gevolgen van dien.

Om de connectiviteit en betrouwbaarheid van je IT-backbone zeker te stellen, kun je als zorgverleningsorganisatie drie dingen doen.

Allereerst kun je je legacy-datacenter upgraden en optimaliseren. De Voice of the Enterprise 2019 Annual Data Center Survey van 451 Research laat zien dat een verouderde infrastructuur en het blijven voldoen aan de infrastructuureisen de belangrijkste uitdagingen zijn voor organisaties in de gezondheidszorg. Voor het optimaliseren van het legacy-datacenter upgrade je belangrijke onderdelen of investeer je in technologieën of diensten die je helpen de gezondheid van je infrastructuur te monitoren en beheren. Er zijn dan wel een aantal zaken om in het achterhoofd te houden.

 • Overweeg om te investeren in een recommissioning process. Dit proces houdt in dat branche-experts kritische infrastructuursystemen en de integraties onderling onder de loep nemen. Doel daarvan is om efficiëntiemogelijkheden en upgrades te identificeren die ervoor zorgen dat je legacy-datacenter up-to-date wordt. 
 • Ook is het van belang om slimme producten en oplossingen te integreren voor interoperabiliteit binnen systemen en omgevingen. Zo voorzie je de IT-backbone van de hersencapaciteit die nodig is om connectiviteit te garanderen, inzicht, toegang en controle te vergroten en problemen op te lossen voordat ze downtime veroorzaken.
 • Ga daarnaast op zoek naar toekomstbestendige, schaalbare, slimme UPS-systemen (uninterruptible power supply) die voldoen aan de eisen op het gebied van back-uppower en de kwaliteit daarvan binnen je IT-infrastructuur.
 • Kies thermische oplossingen die de juiste koelingscapaciteit leveren, zoals koelingstechnologieën met sensoren, AI-gedreven koelingsoptimalisatie en vloeistofkoelingstechnologieën die datacenters helpen met een proactieve benadering van omgevingsbeheer.
 • Maak tot slot gebruik van monitoring en data-analyse. Monitoringsystemen zoals Vertiv Environet™ helpen je voedings- en koelingssystemen en de omgevingsomstandigheden in de gaten te houden en stellen beheerders op de hoogte als de vooraf bepaalde drempels worden overschreden. 

De tweede optie voor het zeker stellen van de connectiviteit en betrouwbaarheid van je IT-backbone, is het bouwen van nieuwe, flexibele, schaalbare en efficiënte datacenters. Wanneer deliverynetwerken groeien en opkomende technologieën loads vergroten en meer data genereren, hebben organisaties meer ruimte nodig voor IT-beheer. Is het tijd om te investeren in een nieuw datacenter? Dan is dit de kans om keuzes te maken die je helpen een toekomstbestendige zorg-IT-strategie te creëren. Daarbij geldt wel het volgende:

 • Kies voor slimme oplossingen voor voeding, warmtebeheer en monitoring, en daarnaast voor slimme racks, energieverdeling en behuizing. Hiermee zorg je voor meer inzicht, controle en planningscapaciteiten die de prestaties van de volledige datacenter-lifecycle verbeteren – en dat vertaalt zich weer in meer betrouwbaarheid en efficiëntie.
 • Benut vooraf gefabriceerde oplossingen die tijd en geld besparen en toch de op maat gemaakte monitoringmogelijkheden bieden die je nodig hebt. 
 • Standaardiseer en kies voor apparatuur van één leverancier. Dit verlaagt kosten, stroomlijnt aanschafprocessen, workflowprocedures en trainingsbehoeften en vereenvoudigt onderhoud.
 • Investeer in commissioning. Commissioning bespaart na verloop van tijd kosten, tijd en kopzorgen, omdat het ervoor zorgt dat je nieuwe faciliteit gepland, ontworpen, geïnstalleerd en getest is, dat deze draaiende blijft en onderhouden wordt op een manier die de prestaties binnen de gehele datacenter-lifecycle optimaliseert.  

Tot slot kun je er als zorgverleningsorganisatie voor kiezen om je te focussen op een goede bescherming en goed beheer van assets die zich in colocatieomgevingen of de cloud bevinden. Volgens eerder genoemd onderzoek van 451 Research maken zo’n twee op de vijf gezondheidszorgorganisaties momenteel gebruik van cloudserviceproviders; een kwart huurt ruimte van een colocatieleverancier. De meeste organisaties (70 procent) hebben en beheren hun eigen datacenter. Traditioneel gezien had on-premise-storage de voorkeur, omdat deze optie IT-beheerders meer controle over de data biedt. Die controle helpt compliance en eenvoudige toegang tot de data te garanderen. Oftewel, IT-managers in de gezondheidszorg willen dat ‘het brein’ van hun bedrijfsvoering altijd in verbinding staat met de rest van het lichaam. Toch is het wel degelijk mogelijk om assets ook goed te beschermen en te beheren als ze zich off-premise bevinden, zolang je aan de volgende punten denkt:

 • Kies een colocatieleverancier die dezelfde zaken prioriteert als jij: uptime, efficiëntie, compliance en security. 
 • Behoud inzicht in assets – de fysieke componenten van het netwerk – waar ze ook worden opgeslagen. Dit inzicht in off-premise-assets is net zo belangrijk als de mogelijkheid om ze op afstand te monitoren en onderhouden.  
 • Een verhuizing naar een colocatie- of cloudomgeving hoeft niet volledig te zijn. Groei je uit je bestaande IT-jasje en heb je moeite de behoeften bij te benen? Een hybride oplossing kan extra capaciteit bieden voor een aantal assets. Welke assets je verplaatst, is afhankelijk van de bandbreedte die de data nodig heeft, de gevoeligheid van de informatie en hoe vaak toegang nodig is.

Waar je je IT-backbone ook onderbrengt, de gezondheid ervan is essentieel. Met de juiste infrastructuuroplossingen creëer je een krachtig centraal zenuwstelsel dat de connectiviteit en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur verbetert.  

Mitzi Amond

Mitzi Amond

Director of Healthcare Marketing van Vertiv

Pin It on Pinterest

Share This