Atos supercomputer optimaliseert weersvoorspellingen door Europees meteorologisch instituut ECMWF

22 januari 2020

Atos heeft een vierjarige overeenkomst met een contractwaarde van ruim 80 miljoen euro gesloten met het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Als onderdeel van deze overeenkomst zet zij haar BullSequana XH2000 supercomputer – één van de krachtigste meteorologische supercomputers ter wereld – in. Als resultaat van de overeenkomst wordt de rekenkracht van ECMWF vervijfvoudigd en worden honderden onderzoekers in meer dan 30 landen in Europa ondersteund met weersvoorspellingen op de middellange en lange afstand. Het stelt hen in staat om de kans op en intensiteit van extreme weersomstandigheden van te voorspellen.

“Het doen van weersvoorspellingen eist het uiterste van computers en vraagt om zeer veel rekenkracht. Dit is één van de belangrijkste redenen dat we voor Atos hebben gekozen. We hebben alle vertrouwen in haar vermogen ons te ondersteunen met de best denkbare technologie. Atos heeft een bewezen staat van dienst als leverancier van effectieve oplossingen voor het doen van weersvoorspellingen aan partijen in heel Europa”, vertelt dr. Florence Rabier, Directeur-Generaal van ECMWF. “Als resultaat van deze overeenkomst zijn we in staat in minder dan een uur uiterst accurate weersvoorspellingen te doen. Dit betekent dat we nog sneller betere informatie kunnen delen met EU-lidstaten en zij sterk verbeterde weersvoorspellingen kunnen doen op basis van eigen data en voorspellingen. Nu overheden en burgers geconfronteerd worden met de impact van steeds extremere weersomstandigheden zijn we er extra trots op een beroep te kunnen doen op een supercomputer die ook is ontworpen om een maximale energy efficiency te waarborgen.”

Voorspellingen van extreme weeromstandigheden

Zodra de nieuwe supercomputer operationeel is, is ECMWF wereldwijd in staat 15 dagen van tevoren uiterst nauwkeurige weersvoorspellingen binnen een straal van ongeveer 10 kilometer te doen. Dit is een significante verbetering van de mogelijkheden om extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Sophie Proust, CTO van de Atos Groep: “We zijn erg blij dat ECMWF dit belangrijke contract met ons heeft gesloten. Dit is niet alleen een erkenning van onze ruime expertise om zo’n omvangrijk systeem te kunnen installeren en beheren, maar ook van de hoogwaardige technologie die we leveren met de BullSequana XH2000. Dit doen wij samen met onze partners AMD, Mellanox en DDN. Deze oplossing zal de processen van ECMWF optimaliseren en haar in staat stellen sterk verbeterde numerieke weersvoorspellingen te doen. Dit is een lang-termijnsamenwerking waarmee we in nauwe samenspraak met ECMWF nieuwe technologieën in kaart brengen om de allerlaatste toepassingen te kunnen bieden.”

Supercomputing-technologie

Adrian Gregory, Group SEVP, CEO UK&I en Global Head van Atos Syntel: “We geloven dat we met de BullSequana supercomputing-technologie, onze specialisten en collaboratieve aanpak een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van ECMWF’s reputatie als toonaangevend internationaal meteorologisch instituut. Dit partnership zal in de meteorologische wereld een nieuwe standaard zetten als het gaat om nieuwe samenwerkingsvormen.”

Günther Tschabuschnig, coördinator van het ECMWF’s Technogische Adviescomité, dat de selectie van High Performance Computing-oplossingen beoordeelt: “Het belang van accurate weersvoorspellingen mag niet worden onderschat, zeker niet in een periode waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds sterker zichtbaar worden. Samenlevingen en burgers hebben steeds meer informatie nodig om hierop goed te zijn voorbereid. Atos heeft een indrukwekkende staat van dienst op dit gebied. Dankzij haar achtergrond als leverancier van geavanceerde oplossingen op het terrein van supercomputing aan ‘s werelds leidende meteorologische instituten leggen we samen het fundament voor succes.”

BullSequana-systemen

Atos heeft met succes BullSequana-systemen geleverd aan Europese supercomputing-centra die zich richten op onderzoek naar of het doen van weersvoorspellingen en ontwikkelen van klimaatmodellen. Onder deze spelers zijn Meteo France, het Duitse Climate Computing Centrum, het Spaanse AEMet, het KNMI in Nederland en het Plymouth Marine Laboratory in het Verenigd Koninkrijk. Atos is ook partner van ECMWF en andere nationale meteorologische instituten die zijn verbonden aan de Europese projecten ESCAPE2 en ESIWACE2, die zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe weermodellen.

ECMWF is gevestigd in Reading in het Verenigd Koninkrijk en is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 lidstaten in heel Europa. Het instituut beschikt over het grootste archief ter wereld van numerieke data voor weersvoorspellingen. Het systeem wordt in 2020 geleverd aan en geïnstalleerd in het datacenter van ECMWF in Bologna, Italië en is vanaf 2021 operationeel. Atos zet lokaal E4 Computer Engineering in om het systeem te beheren en onderhouden.

Technische informatie

Atos brengt haar belangrijkste technologische partners samen binnen dit project, waaronder AMD, Mellanox en DDN, die met oplossingen hebben geleverd aan ‘s werelds meest toonaangevende centra voor supercomputing. Het BullSequana-systeem is uitgerust met AMD EPYC™-processoren, een Mellanox HDR InfiniBand (200Gb/s) en heeft meer dan 91PB EXAScaler opslagcapaciteit, wat de snelheid efficiency en stabiliteit van het systeem sterk vergroot. BullSequana XH2000‘s zeer efficiënte Direct Liquid Cooling (DLC)-oplossing waarborgt een buitengewoon hoge energy efficiency en beperkt de CO2-voetafdruk van het systeem tot een minimum.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This