‘Open source hardware zeer belangrijke trend in IT- en datacenter-industrie’

21 januari 2020

Tijdens de Open Source Hardware-dag die DatacenterWorks, CloudWorks en een hele reeks van partners op 10 maart organiseren, zal industrieveteraan Marcel den Hartog een overzicht geven van open source hardware-projecten die relevant zijn voor datacenters. Bovendien zal hij aangeven waarom open source hardware zo relevant is voor de IT- en datacenter-industrie.

“Ik ben erg enthousiast over open source hardware”, vertelt Den Hartog. “Ik heb zelf meegemaakt hoe open source software opkwam en in feite de wereld van programmatuur compleet heeft overgenomen. Ik heb zelf ook voor een groot softwarebedrijf een voorheen gesloten softwareproduct als open source project in de markt gezet. De impuls die dit softwareproduct hierdoor kreeg was ongekend. Als ik nu zie wat er op het gebied van hardware en open source gebeurt dan zie ik zeer mooie kansen voor zowel IT-afdelingen als datacenters.”

Marcel den Hartog heeft meer dan 30 jaar ervaring in de IT- en datacenterindustrie. Begonnen in de tijd dat mainframes nog de toon zetten, heeft hij de opkomst meegemaakt van client/server computing, de onstuitbare groei van PC’s gezien, waarna hij de cloud zag opkomen en zag uitgroeien tot de trend op het gebied van IT. Al die jaren werkte hij zeer nauw samen met tal van grote enterprise-organisaties over de vraag hoe zij hun IT het beste kunnen inrichten en beheren.

Den Hartog zal tijdens de Open Source Hardware-dag op 10 maart bij maincubes in Amsterdam een overzicht geven van open source hardware-projecten die hij als zeer relevant beschouwd voor IT-afdelingen en datacenters. “Iedereen kent natuurlijk Open Compute Project, maar dat is zeker niet het enige relevante project.”

Voordelen

Een van de grote voordelen van open source hardware is het feit dat de designs of ontwerpen van hardware voor iedereen beschikbaar zijn. Bovendien staat het iedereen vrij om deze ontwerpen te gebruiken en er producten op te baseren. Maar ook interessant, zo vertelt Den Hartog, is het feit dat iedereen die designs zelf mag aanpassen. Mits het aangepaste ontwerp vervolgens maar weer voor anderen beschikbaar is. 

“Hierdoor gaan we steeds meer hardware zien die exact op maat van specifieke problemen is ontworpen en gebouwd. Alle onnodige extra features zijn verwijderd, zodat er ook geen onnodige overhead is, het energieverbruik geminimaliseerd wordt en de kans op storingen nog verder verkleind wordt, omdat open source hardware nu eenmaal minder onnodige componenten kent.”

Meer weten?

De Open Source Hardware-dag wordt georganiseerd op 10 maart. Kijk hier voor het programma en registratie: https://opensourcehardware.datacenterworks.nl/110219/subscribe.

 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This