Hays: ‘Coderen is dé jobskill van 2020’

8 januari 2020

Smart devices zijn niet meer weg te denken. Onderzoek toont aan dat in 2020 meer dan 20 miljard apparaten met het internet verbonden zullen zijn. En dat heeft effect op de arbeidsmarkt en gevraagde skills bij medewerkers. Rekruteringsexpert Hays benadrukt het belang van coderen in 2020. De expert stelt een groeiende vraag naar profielen met deze IT-vaardigheid vast. Hays spoort professionals en bedrijven aan om een opleiding programmeren in te lassen.

Elke machine of elk apparaat dat men vandaag gebruikt, is op een of andere manier afhankelijk van codering. Zoals ook de digitalisering en automatisering op de jobmarkt steeds toeneemt, groeit het belang van programmeerkennis. Rekruteringsbureau Hays geeft aan dat de nood aan profielen met kennis van programmeren sterk zal blijven groeien in 2020.

Professional in spe

Hays adviseert professionals (in spe) om te leren coderen. Het is een goede manier om jezelf op professioneel gebied klaar te maken voor de toekomst, ongeacht leeftijd of professionele achtergrond. Jean-François Art, National Director bij Hays legt uit: “Coderen is niet alleen interessant voor jonge profielen, maar voor iedereen. Van een freelancer die een website wil aanpassen tot het financiële team dat bezig is met budgetmodellen. Coderen evolueert naar een must-have vaardigheid als je aantrekkelijk wilt blijven op de arbeidsmarkt.”

Bedrijven voelen een krapte aangezien de vraag naar profielen met programmeervaardigheden groter is dan het aanbod. Werkgevers beschikken vaak niet over medewerkers met kennis van coderen. “Organisaties moeten daarom actief bijscholing aanbieden wil men de vaardigheidskloof dichten. Gepersonaliseerde training en levenslang leren maken bedrijven aantrekkelijk als werkgever. Met het verwerven van nieuwe toekomstbestendige skills zoals coderen zijn medewerkers niet alleen zeker van werk, maar zijn ze ook enorm waardevol als teamlid, nu en in de toekomst”, vervolgt Jean-François Art, National Director bij Hays.

Kies een programmeertaal

De arbeidsmarkt blijft evolueren en het is dus belangrijk dat werknemers leren samenleven met machines, in plaats van ze te vrezen. “Bedrijven moeten hun werknemers helpen te begrijpen dat machines taken overnemen, en geen jobs. Hoewel het waar is dat machines veel routinetaken op de werkplek automatiseren, kunnen medewerkers daardoor net meer tijd besteden aan taken die meer waarde aan hun functie toevoegen”, aldus Jean-François Art. “We willen dus vooral de noodzaak om nieuwe vaardigheden te leren, benadrukken. Bedenk welke nieuwe technologieën in je huidige functie een rol kunnen spelen in de komende jaren. Met die inzichten kan je nieuwe vaardigheden leren. Zo zorg je ervoor dat je inzetbaar blijft.”

Art sluit af: “Onze boodschap is eenvoudigweg: leer programmeren. De vaardigheden die je leert bij het coderen, stomen je klaar voor de toekomst. Of je nu een bedrijf runt of in dienst bent. Dus de volgende keer dat je overweegt een nieuwe taal te leren, kies dan voor een programmeertaal.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This