Universiteit Gent kiest Brightspace-platform voor ondersteuning van model voor actief leren

17 december 2019

De Universiteit Gent kiest het Brightspace-platform van D2L, een aanbieder van opleidingstechnologie, om een meer flexibel, samenwerkingsgericht en innovatief lesmodel te creëren. Doel hiervan is om actief leren te stimuleren en docenten te helpen meer aantrekkelijke lesplannen te ontwikkelen. Bij de docenten en studenten van de universiteit staat het platform bekend als Ufora. 

Het stimuleren van actief leren is een belangrijk onderdeel van de onderwijsstrategie van de universiteit. Die omvat een meer praktische manier van studeren en ontwikkeling van non-stop leergedrag in plaats van dat studenten op passieve wijze informatie aangereikt krijgen. De universiteit koos het Brightspace-platform, omdat het haar lesmodel ondersteunt. Met het platform creëert de universiteit eenvoudig interactieve, samenwerkingsgerichte en aantrekkelijke leerervaringen. Het platform verandert een normale les als het ware in een workshop, waarna studenten wordt gevraagd een individuele bijdrage te leveren, waarin ze toepassen wat ze tijdens de workshop hebben geleerd.

Uitrollen

Vanaf juni 2018 werd het Brightspace-platform in fases uitgerold. In de eerste fases werd het platform gebruikt door verschillende professoren in verschillende academische disciplines, zodat ze hun ervaringen met andere professoren konden delen voordat de uitrol in september 2019 werd voltooid. Frederik Gailly, Business Project Leader van Universiteit Gent: “Brightspace werd goed ontvangen door de docenten die het als eersten gebruikten. De verbeterde functionaliteit en toepasbaarheid ten opzichte van het vorige systeem ondersteunen onze strategie voor een actiever lesmodel. De docenten en professoren deelden hun nieuwe Brightspace-vaardigheden met andere faculteitsleden en studenten, zodat iedereen meteen met het platform aan de slag kon.”

Hoewel het voor de universiteit niet de belangrijkste reden was om te kiezen voor het Brightspace-platform, inspireren de features docenten om nog meer nieuwe lesmodellen te omarmen. Verschillende docenten stappen over op een andere vorm van college geven, waarbij studenten in hun eigen tijd proactief kunnen leren. Hierdoor hebben docenten meer tijd om alternatieve en waardevollere collegeactiviteiten of lesplannen te ontwikkelen.

Nieuwe collega-aanpak

Professor Veerle Fack, een van de universiteitsdocenten die gebruikmaken van Brightspace: “Brightspace helpt me enorm bij het ontwikkelen van een nieuwe college-aanpak. Ik geef mijn studenten geen traditioneel lesmateriaal te lezen, maar gebruik video’s, oefeningen en websites. Met Brightspace kan ik deze rijke content in een duidelijk systeem samenstellen, dat studenten verwijst naar het materiaal dat ze moeten leren. Tot nu toe reageren mijn studenten heel positief op deze aanpak, die zonder Brightspace niet mogelijk zou zijn.”

Elliot Gowans, senior VP International van D2L: “D2L is trots op de samenwerking met de Universiteit Gent en op de ondersteuning die we hebben kunnen bieden voor het eenvoudiger creëren van fijne leerervaringen. We blijven werken aan onze gedeelde doelen om een aantrekkelijker, actiever lesomgeving voor studenten te creëren. En we kijken ernaar uit Brightspace een belangrijke rol te laten spelen in de actieve-leerstrategie van de Universiteit Gent.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This