SD-WAN voor complexe hybride netwerkstructuren

17 december 2019

Prijsverlaging en robuustheid maken MPLS-netwerkverbindingen soms weer interessant 

Ondernemingen zitten qua informatie infrastructuur veel ingewikkelder in elkaar dan de bedrijfsleiding soms denkt. Door standaardisering en het beperken van aantal toeleveranciers verwacht men dat het IT-landschap is vereenvoudigd. Er is één mondiaal netwerk en die verbindt de gebruikers en hun apparaten aan een reeks applicaties met bijbehorende data.  De realiteit leert dat veelal onder de motorkap, verborgen voor de CEO, de technisch oplossing heel complex is. Bovendien is er bijna nooit sprake van een status quo; bedrijfsprocessen ondergaan frequent wijzigingen en de ondersteunende technologie dus ook.     

Met de toenemende acceptatie van de cloud als plaats van handeling voor de ondersteunende IT achter hun bedrijfsprocessen lijkt de wens van veel CEO’s in vervulling te gaan: grip krijgen op de IT-operaties van een onderneming. Kant en klare oplossingen uit de cloud met een eenduidige gestandaardiseerde dienstverlening zorgen ervoor dat binnen de muren van een bedrijf iedereen weer door één deur kan. Voor elke functie binnen de organisatie ligt de marsroute en het bijbehorende gereedschap vast. Een pijplijn verbindt de mensen en hun hulpmiddelen met de applicaties en de data in de cloud. Een pijplijn is een statisch ding, die nauwelijks verandering ondergaat. Bij een computernetwerk zal dat niet anders zijn. Dat is althans de gedachte die heerst in CEO-kringen, zegt Michael Rudrich, sedert 4 jaar VP Central Europe van netwerkspecialist Riverbed Technology.  

Ook IT buiten de deur vraagt om beheer

Rudrich schetst een infrastructuur die er in de praktijk veel ingewikkelder uitziet. Het verloop van de pijplijn is minder vloeiend omdat binnen veel grote ondernemingen het eigen datacentrum nog altijd een belangrijke rol speelt bij het beheren en ontsluiten van de datasilo’s. Daarnaast vragen de gevarieerde cloud-omgevingen met hun diverse SaaS-oplossingen (b.v. Salesforce, Workday, Office 365) om afstemming met de applicaties en data die on-premise aanwezig zijn. Wie nieuwe applicaties voor een intern ontwikkelt of toepassingen implementeert, ligt er ook nog een uitdaging bij het orkestreren van de diverse cloud gebaseerde infrastructuur-platforms (b.v. Google, AWS, Azure). Zo zullen er SAP- of Oracle-oplossingen binnen het eigen datacenter draaien die moeten interacteren met soortgenoten, opgestart vanuit het IaaS-domein (Infrastructure as a Service). Met andere woorden: het deels buiten de deur brengen van je IT-voorzieningen, verlost je niet van de noodzakelijk beheer en coördinatietaken.

Bovendien blijkt volgens Rudrich de volledig internet gebaseerde netwerkinfrastructuur niet altijd de meest geschikte. Breedband Internet biedt onmiskenbaar kostenvoordelen bij het opschalen van de capaciteit.  Maar de kwaliteit en betrouwbaarheid zoals afgesproken in de SLA’s geraken wellicht in het geding. Met technieken als pakketduplicering en vroegtijdige foutencorrectie kun je de kwaliteit verbeteren, maar dat gaat ten koste van de beschikbare capaciteit. Met alle risico’s rond cybercrime en de gevolgen daarvan voor de operationele processen en de reputatie van een organisatie, valt de keuze voor oude, goed afschermde MPLS-telecommunicatieverbinding goed te begrijpen. Ze mogen dan duurder zijn en minder capaciteit bieden dan Breedband Internet, ze bieden wel een hoge kwaliteit en ze zijn veiliger. ”Bovendien neigen de aanbieders van MPLS-diensten, de traditionele telecomoperators, naar het verlagen van hun tarieven, zegt Rudrich. ”Hun kosten zijn lager omdat oude apparatuur is afgeschreven. Klanten willen het liefst hun netwerkcapaciteit opvoeren zonder compromissen te moeten sluiten als het gaat om kwaliteit en veiligheid. 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This