Op weg naar het datacenter van 2025: 6 trends

12 december 2019

Tijdens de Datacenter Innovations Day deed Bart Nieuwenhuis – accountmanager bij Vertiv – zijn boekje over hoe het datacenter er in 2025 uitziet.

Hoe ziet het datacenter er in 2025 uit? Een vraag ook het team van Vertiv al een tijd bezighoudt. Daarom herhaalde het bedrijf zijn onderzoek uit 2014 naar trends in de datacenterbranche. Het vroeg opnieuw aan datacenterprofessionals van over de hele wereld om een blik in de toekomst te werpen. Hoe zien zij de markt en technologie veranderen? Zo verwierf Vertiv inzicht in de eerder voorspelde ontwikkelingen die zich al dan niet hebben doorgezet en ontdekte het welke nieuwe trends vandaag bovendrijven. Waar staat de datacentersector nu? Bart Nieuwenhuis, accountmanager bij Vertiv, onderscheidt zes trends.

Trend #1: 5G en edge computing

Volgens onderzoeksbureau 451 Research wordt 5G de lastigste netwerkupgrade met de grootste impact die de telecomsector ooit heeft gezien. Het bureau benadrukt ook dat telecomoperatoren die in deze transitie slagen, enorme kansen creëren voor zichzelf en hun klanten. Uit onderzoek van 451 Research blijkt dat 98 procent van de beslissers in de wereldwijde telecomsector verwacht dat zijn organisatie in 2021 5G ondersteunt. 5G biedt grote bandbreedtes en zeer lage latency’s. Dat kan de ontwikkeling van digitale innovaties versnellen en zo de vraag naar edge computing vergroten en de voordelen ervan verder versterken.

Trend #2: Koeling van de ‘active rear door’

Koeling van de ‘active rear door’ is een zeer effectieve oplossing geworden voor racks tot 50 kW. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het apparatuurrack als insluitsysteem, waarbij achterdeursystemen met gekoeld water de warmte afvoeren voordat de lucht het rack verlaat. Hierdoor ontstaat een ruimteneutraal ontwerp waarbij geen hot-aisle/cold-aisle-configuratie meer nodig is. Deze systemen zijn niet alleen heel efficiënt, ze zijn ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden en nemen heel weinig ruimte in beslag: slechts vijftien centimeter extra.

Trend #3: Modulaire prefab-datacenters

Sterk geïntegreerde en vooraf gefabriceerde datacentersystemen worden al lange tijd gebruikt om implementatie te versnellen en het beheer van kleine datacenters en remote datacenters te verbeteren. De laatste jaren werd deze aanpak ook gehanteerd voor grote, op zichzelf staande datacenters. Door alle componenten – ook de datacentershell – in de fabriek te ontwerpen en te integreren en ze vervolgens in modules te vervoeren naar de locatie waar ze samengevoegd worden, is het traditionele stickbuild-proces enorm verbeterd. Hierdoor kunnen operatoren voldoen aan de toenemende eisen op het gebied van capaciteit en tegelijkertijd schaalbaarder en efficiënter te werk gaan.

Trend #4: Edge-infrastructuur met applicaties als uitgangspunt

Nu er steeds meer goede use cases komen, werken infrastructuurleveranciers samen met andere technologiebedrijven om met brede edge-classificaties een basis te leggen voor volledig geïntegreerde, doelgerichte infrastructuursystemen. Die zijn vervolgens eenvoudig te configureren voor de specifieke eisen van een applicatie. De zogenoemde off-the-shelf-infrastructuuroplossingen worden voor grote ondernemingen en telecomproviders erg belangrijk om te kunnen voldoen aan de eisen voor edge-diensten.

Trend #5: Lithium-ion-batterijen

AC UPS-systemen blijven in de nabije toekomst waarschijnlijk wel de voornaamste manier voor het opslaan van stroom. In 2014 gaf 30 procent van de respondenten in het Vertiv-onderzoek de voorkeur aan deze stroomvoorziening, in 2019 was dat al 47 procent. Maar de batterijen waarvan deze systemen afhankelijk zijn om stroomstoringen te overleven, ondergaan een grote verandering. Steeds vaker stappen gebruikers over van traditionele VRLA-batterijen op industriële lithium-ion-batterijen, die langer meegaan en zorgen voor lagere koelingskosten. Uitgaande van deze voordelen en de steeds hogere prijzen in de markt is de kans groot dat de lithium-ion-batterij tegen 2025 de VRLA-batterij in de meeste datacenters heeft vervangen.

Trend #6: AI en machine learning

Door data-analytics gaat de vraag naar computing bij datacenterfaciliteiten omhoog. Daarnaast is data-analytics ook een nieuwe tool waarmee storingen te voorspellen zijn en performance te verbeteren is. Door machine learning toe te passen op grote hoeveelheden historische batterijdata, wordt het mogelijk om te identificeren welke batterijreeksen en -units precies gevaar lopen, maar nog niet de alarmfase hebben bereikt. Deze resultaten, die ook voortkwamen uit het onderzoek van Vertiv, laten het potentieel zien van het gebruik van machine learning om de betrouwbaarheid van batterijen te vergroten en de levensduur te verlengen.

Op naar 2025

Nu het ‘datacenter 2025’-onderzoek is afgerond, wordt het beeld van het datacenter van de toekomst iets duidelijker. Allereerst zal het er niet in elk type faciliteit hetzelfde uitzien. Enterprise-, HPC-, edge-, hyperscale- en colocatiefaciliteiten hebben elk zo hun eigen kenmerken. Die worden bepaald door hun rol in een dynamisch, onderling verbonden netwerk dat in staat is controle te houden over de enorme hoeveelheden data die gebruikt en gegenereerd worden. De veranderende aard van elk van deze faciliteiten is misschien niet zo drastisch als in 2014 werd geschetst, maar dat er verschuivingen zijn, dat is zeker.

Daarnaast is duidelijk geworden dat er niet zozeer wordt afgestapt van gecentraliseerde computing, maar dat we meer en meer richting edge-computing keren. Naar verwachting is het in goede banen leiden van de groei van edge-computinglocaties tussen nu en 2025 dan ook de allergrootste uitdaging – en kans – voor dataprofessionals.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This