Dynatrace baant weg voor autonome clouds met Keptn

12 december 2019

Dynatrace introduceert de open source beheerconsole Keptn om de transitie naar autonoom functionerende clouds te vereenvoudigen. Keptn biedt functionaliteit voor  het automatiseren en orchestreren van processen en diverse tools voor het continu verbeteren van geautomatiseerde processen in cloud-omgevingen. Automatisering en AI worden belangrijker voor IT-managers om het gat te dichten tussen de schaarste aan gekwalificeerd personeel en het managen van de cloud-schaalbaarheid en -complexiteit. Kept vereenvoudigt en versnelt de transitie naar NoOps.

Software intelligence platform

Dynatrace heeft de afgelopen jaren zelf alle operationele uitdagingen tijdens software-ontwikkeling ervaren, bij het opnieuw uitvinden van het huidige software intelligence platform. Om in te spelen op een toenemende interesse van klanten in de geleerde lessen bij het implementeren van NoOps, heeft Dynatrace vervolgens de opgedane kennis en ervaring vastgelegd in Keptn. Door Keptn beschikbaar te stellen voor de open source community kan nu elke organisatie eenvoudiger en sneller migreren naar de uiteindelijk onvermijdelijke autonome cloud-omgevingen. Als eerste stap in die richting is het nodig continu verbeteringen te kunnen leveren en cloud-operaties te automatiseren. 

Samenwerking met klanten

De afgelopen 18 maanden heeft Dynatrace met een aantal klanten samengewerkt aan het verbeteren van autonome cloud-operaties, tijdens tientallen workshops en autonome cloud labs (ACL’s). Daarbij is duidelijk geworden dat een plugbare beheerconsole voor het automatiseren van continue leveringen tussen het ontwikkelteam en het operationsteam, de transitie naar NoOps kan versnellen.   Keptn biedt daarom de volgende mogelijkheden:

  • Eenvoudige en transparante methode om meerdere bronnen voor het continu leveren van honderden microservices te specificeren en automatisch te voorzien van de benodigde infrastructurele toevoegingen.
  • Een makkelijk te onderhouden omgeving die klanten in staat stelt om operationele taken te automatiseren, zoals het reageren op tegenvallende implementaties op basis van de business feedback en problemen bij de productie. Keptn onderscheidt het definiëren van processen van de toolintegraties, om processen tijdens het operationeel gebruik te orchestreren. Dit vergroot de beheersbaarheid en flexibiliteit van autonoom functionerende processen. 
  • Vergaande transparantie, conform het GitOps-model, met behulp van gedistribueerde functies voor transactietracing en diepgaande inzichten in geautomatiseerde processen en taken.

Autonome clouds

Keptn maakt tevens deel uit van Dynatrace’s Autonomous Cloud Enablement (ACE) Practice, om klanten met ‘best practices’ en gespecialiseerde services te helpen hun DevOps-initiatieven te versnellen richting autonome clouds. De komende tijd gaan zowel Dynatrace als een toenemend aantal klanten en partners aanvullende functionaliteit ontwikkelen en beschikbaar stellen voor Keptn. De huidige versie is al beschikbaar via www.keptn.sh.

Open source project

“Keptn is het resultaat van een visie en programma waar wij al enkele jaren aan werken”, zegt John van Siclen, CEO van Dynatrace. “Tijdens gesprekken met de CIO’s en CTO’s van een groot aantal klanten werd het ons duidelijk dat zij behoefte hebben aan geavanceerde automatiseringtools en intelligentie om het gat te dichten tussen hun schaarse resources en de exponentiële toename van de schaalbaarheid en complexiteit van dynamisch veranderende cloud-omgevingen en daarvoor ontwikkelde toepassingen. Om daar snel op te kunnen anticiperen hebben wij het nieuwe Dynatrace-platform gebaseerd op een krachtige en transparante AI-engine voor het identificeren van afwijkingen en performancedegradaties, inclusief het analyseren van de oorzaak voor het initiëren van zelfreparerende acties. Daarbij ontbrak tot nu toe echter een eenvoudige methode om de potentiële voordelen van de NoOps-aanpak te benutten. Keptn is daarvoor de oplossing die wij nu als een open source project toegankelijk maken.”

Transitie naar NoOps vereenvoudigen  

“Bij Dynatrace hebben wij geleerd dat de transitie naar NoOps start met een andere manier van denken over hoe ontwikkel- en beheerteams samenwerken”, zegt Alois Reitbauer, chief Technical Strategist & Head of Dynatrace Innovation Lab. “Door een voortdurende pijplijn van software- ontwikkelingen te implementeren vanaf de ideefase tot de oplevering, zijn wij erin geslaagd te schalen van 2 naar 25 grote releases per jaar en honderden tussentijdse kleine verbeteringen. Tijdens onze gesprekken hierover met geïnteresseerde klanten en partners, beseften wij dat iedereen met andere tools en skills aan dezelfde transitie begint. Door Keptn als open source toegankelijk te maken helpen wij de implementatie van NoOps voor andere organisaties te vereenvoudigen en te versnellen.” “Keptn helpt ons traditionele applicaties te transformeren naar een SaaS-aanbod, met automatisering van de levering en operaties”, vertelt Sebastian Bonk, Manager Software Development bij Avodaq. “Kubernetes is onze toekomst en Keptn van Dynatrace de verzekering dat wij het platform zo optimaal mogelijk gaan inzetten.”  

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This