CERN zet technologie van Juniper Networks in

12 december 2019

CERN (European Organization for Nuclear Research), een van ‘s werelds meest gerespecteerde wetenschappelijke onderzoeksinstituten, heeft een beroep gedaan op de netwerkoplossingen van Juniper. Hiermee wil CERN de capaciteit van zijn datacenter en technische netwerk vergroten, zodat het tegemoet kan blijven komen aan de steeds hogere onderzoekseisen.

CERN implementeerde switches uit de QFX-reeks en Ethernet-switches uit de EX-reeks van Juniper. Momenteel bestudeert het de mogelijkheid om een Tungsten Fabric in te zetten voor de ontwikkeling van een netwerk dat op extreme computing is gebouwd.

Universum

De missie van CERN is om meer te weten te komen over de werking van het universum. CERN is de thuishaven van de wereldberoemde Large Hadron Collider (LHC), een ondergrondse deeltjesversneller. Het instituut verlegt de grenzen van de menselijke kennis met zijn baanbrekende onderzoek naar fundamentele natuurkundige verschijnselen. CERN koos voor Juniper Networks vanwege zijn krachtige switchingtechnologie met hoge dichtheid. Deze kan het onderzoeksinstituut verder helpen met het doorgronden van de mysteries van het universum.

De experimenten met de LHC hebben ten doel om tot 1,7 miljard botsingen tussen protonen per seconde te observeren. Daarbij wordt een datavolume van meer dan 7,5 terabytes per seconde gegenereerd. Maar alleen sommige van de geregistreerde gebeurtenissen resulteren in nieuwe ontdekkingen. Om deze reden wordt de gegevensstroom gefilterd en tot een beheersbaar niveau teruggebracht. De trigger & data acquisition (TDAQ)-systemen die worden ingezet voor de experimenten met de LHC verzamelen en filteren de data en bewaken de infrastructuur. De switches van Juniper helpen daarbij door te voorzien in connectiviteit met een hoge doorvoercapaciteit.

Wetenschappelijke projecten

Het datacenter van CERN in Genève ondersteunt alle wetenschappelijke projecten, experimenten en beheersystemen. Deze kunnen alles omvatten van het spotten van pentaquarks en charm-mesonen die moeilijk op beeld vast te leggen zijn tot dagelijkse videovergaderingen en taken op het gebied van salarisadministratie. Het datacenternetwerk biedt ondersteuning aan meer dan 15.000 servers en 260.000 processor-cores. Het stelt onderzoekers in alle delen van de wereld in staat om gegevens te ontvangen van de experimenten met de deeltjesversneller en die nader te analyseren. De afgelopen 12 maanden werd er voor 370 petabytes aan data door het netwerk overgedragen. 

  • Om zijn datacenters klaar te stomen voor een nieuwe golf van wetenschappelijke ontdekkingen heeft CERN de Ethernet-switch van QFX10008 Juniper ingezet voor het core-netwerk van zijn nieuwe datacenter. Deze switch komt tegemoet aan de behoefte van CERN met snelle en betrouwbare verbindingen en een poortdichtheid van 100 Gbps. Daarmee kan het ondersteuning bieden voor de onvermijdelijke groei van het internetverkeer. De capaciteit van het core-netwerk kan worden opgeschaald van 40 Gbps naar 100 Gbps.
  • De QFX-switch biedt connectiviteit met hoge doorvoer voor de verzameling van data en het bewaken van de infrastructuur voor de experimenten met de LHC. Diverse virtual router-instances met uiteenlopende class of service-beleidsregels handelen uiteenlopende typen verkeer af, zoals verkeer voor het beheer, de bediening, data, bewaking en simulaties. Dit draagt bij aan forse verbeteringen van redundantie, load balancing en netwerkefficiëntie.
  • De Ethernet-switch EX9200 van Juniper verbindt 11.000 apparaten en biedt ondersteuning voor de bedrijfsprocessen, de experimenten met de deeltjesversneller en de bewakings- en veiligheidssystemen. Deze architectuur maakt een robuust, betrouwbaar en schaalbaar technisch netwerk mogelijk. 

Juniper heeft met netwerkautomatisering bijgedragen aan vereenvoudiging van de configuratie en het beheer van de 400 routers en switches in het campusnetwerk van CERN. Verder speelt open source een sleutelrol bij het tegemoetkomen aan de onderzoekseisen van contribuanten in alle delen van de wereld.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This