Wibu-Systems en EOS beveiligen ‘last mile’ in communicatie naar 3D-printers

5 december 2019

EOS, een leverancier van technologie en oplossingen voor het industrieel 3D-printen van metalen en polymeren, heeft besloten de samenwerking met Wibu-Systems uit te breiden. Beide ondernemingen hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een software-interface om de laatste stap te maken in de communicatie naar het 3D-printsysteem en het werkstation voor gegevensvoorbereiding. Daarmee bieden ze een effectief middel voor het beschermen van de intellectuele eigendomsrechten van de eigenaars van de geprinte onderdelen. Met deze API (Application Programming Interface) kunnen Wibu-Systems en andere leveranciers van Digital Right Management (DRM) hun oplossingen op een veilige manier met EOS-systemen verbinden.

EOS is al lange tijd een trouw gebruiker van de CodeMeter-technologie van Wibu-Systems voor de bescherming en licentiëring van hun eigen software, die van grote waarde is voor de R&D-intensieve activiteiten. De technologie werkt aan de frontlinie van het Industrial Internet of Things (IIoT), waardoor efficiënte en kwalitatief hoogwaardige productie op aanvraag is te realiseren met inbegrip van ‘rapid prototyping‘ tot de productie van complexe technische onderdelen en componenten.

Grote afstanden

Beveiligde apparaten en besturingssystemen zijn echter niet de enige vereiste voor bedrijven die actief zijn in het IIoT-domein. Commerciële gebruikers van de marktleidende 3D-printsystemen van EOS willen dezelfde mate van veiligheid voor hun eigen bedrijfsmiddelen. Klanten delen hun ontwerp, geometrie en vooral procesparameters, inclusief hun unieke kennis van additieve productie met de productielocaties, verantwoordelijk voor de daadwerkelijke fabricage. De data-uitwisseling verloopt vaak over grote afstanden met monitoring vanaf geografisch andere locaties. De betrokken partijen spannen zich in om te voorkomen dat hun onderdelen onderweg worden onderschept of gebruikt voor ongeoorloofde productie door derden die fabricage als dienst leveren.

Encryptie en licenties

Door samen te werken met de encryptie- en licentiëringsspecialisten van Wibu-Systems heeft EOS een middel gevonden om haar gebruikers die mate van zekerheid en controle over hun digitale activa te bieden. De uitdaging was om een compleet systeem te creëren dat alle schakels in de keten omvat, van het digitale ontwerp tot het eindproduct. EOS heeft een API ontwikkeld en uitgebracht om de volledige gegevensvoorbereiding te automatiseren en te integreren in het bestaande softwarelandschap van klanten en verbinding te maken met het DRM-systeem van Wibu-Systems. Bestanden kunnen worden gecodeerd voor een veilige overdracht naar de individuele 3D-printer. Een   beveiligd tellersysteem houdt bij hoe vaak een bestand wordt gebruikt. Met de nieuwe API, ondersteund door de geavanceerde beschermingstechnologie van Wibu-Systems, kunnen EOS-gebruikers nu de spreekwoordelijke ‘last mile‘ in de communicatie met het 3D-printsysteem beschermen en hun ontwerpen met ‘pay-per-print‘ licenties te gelde maken. Het systeem vult niet alleen de laatste gaten in de keten op, maar realiseert tevens nieuwe verdienmodellen voor de gebruikers.

Data als levensbloed

Ruediger Kuegler, VP Sales & Security Expert bij Wibu-Systems, ziet de samenwerking als een testcase voor IP-bescherming in smart manufacturing. “Additieve productie is een van de belangrijkste toepassingen die de mogelijkheden van het industriële IoT laten zien: flexibel, responsief. Mondiaal fuseert met lokaal met data als  levensbloed. EOS heeft de juiste keuze gemaakt door onze technologie te gebruiken om een uitgebreide bescherming van zijn digitale activa mogelijk te maken“. Ruediger Herfrid, Product Manager bij EOS, voegt hieraan toe: “de veilige gegevensstroom van CAD naar print is de randvoorwaarde voor het implementeren van nieuwe on-demand business modellen van onze klanten in de additieve productie. In Wibu-Systems hebben we de juiste partner gevonden, met wie we op betrouwbare wijze de ‘last mile‘ naar onze machines kunnen beveiligen. Deze interface voor digitaal rechtenbeheer zal beschikbaar zijn voor het gehele EOS-ecosysteem en zal een breed scala aan DRM-partners omvatten”.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This