Engagement voor de cloud leidt tot betere bedrijfsresultaten, blijkt uit eerste Unisys-cloudsuccesbarometer

19 november 2019

De meeste organisaties (93%) zijn naar de cloud aan het migreren omwille van kritieke IT-vereisten, maar slechts 30% geeft aan dat de doeltreffendheid van de organisatie is verbeterd sinds de overgang naar de cloud, grotendeels omdat hun aanpak niet is aangepast aan de bedrijfsstrategie. Dat blijkt uit de eerste Unisys-cloudsuccesbarometer, een nieuwe studie die de impact en het belang van de cloud onderzoekt. Nadat 1.000 senior IT- en bedrijfsleiders in 13 landen over de hele wereld inclusief het VK, Duitsland, België en Nederland werden bevraagd, bleek uit het onderzoek dat er een sterk verband is tussen het succes met de cloud en de strategische planning.

Het engagement voor de cloud is cruciaal

Uit de studie blijkt dat als de cloudtransitie een kernelement van de bedrijfsstrategie is, de doeltreffendheid van de organisatie sterker verbetert – 83% zei dat ze op dat vlak een verbetering zagen sinds de overgang naar de cloud. Bij de organisaties waar de cloud geen kernelement van de bedrijfsstrategie vormt, geeft daarentegen slechts 30% aan dat de doeltreffendheid van de organisatie is verbeterd sinds de overgang naar de cloud.

Ook wanneer bedrijven zich engageerden door investeringen waren de resultaten positief. Als organisaties de voordelen eenmaal hebben ondervonden, blijven ze verder investeren in de cloud. Vier vijfde (80%) van de ondernemingen die van plan zijn in 2020 aanzienlijke te investeren in hun cloud computing hebben gemerkt dat de doeltreffendheid van hun organisatie significant is verbeterd.

Wim Boeykens, Executive Leader Unisys België, vertelde: “Uit onze resultaten blijkt dat de meerderheid van de organisaties haar gebruik van cloud computing vanuit een tactisch perspectief aanpakt – en tactische zetten kunnen zeer krachtig zijn – maar onze bevindingen geven aan dat een strategisch perspectief en een integratie met de bedrijfsplanning meer resultaat oplevert. Een echt engagement voor de cloud is cruciaal en de cloud moet worden geïntegreerd in de algemene bedrijfsstrategie zodat hij kan worden benut om de doelstellingen te bereiken.”

De toekomst is multi-cloud

Slechts 28% van de organisaties gebruikt op dit moment al multi-cloudoplossingen: er zijn dus nog meer mogelijkheden om te profiteren van de zakelijke voordelen van de cloud, vooral omdat multi-cloudgebruikers de cloud als essentieel beschouwen om concurrerend te blijven – 42% is getroffen door een concurrent die gebruikmaakt van cloudinnovaties. Door te kiezen voor meerdere cloudproviders kunnen bedrijven de beste delen van de diensten van elke provider benutten en die aanpassen aan de noden – en verwachtingen – van de organisatie. Die slechts gedeeltelijke transitie kan de voordelen van de cloud mogelijk beperken.

“Multi-cloud vertegenwoordigt de toekomst van cloud computing. Organisaties die multi-cloudstrategieën hanteren, kunnen applicaties ontwerpen die operationeel zijn op elk openbaar cloudplatform, waardoor hun marktwaarde en -macht toeneemt”, aldus Wim Boeykens. “Bovendien geeft een multi-cloudstrategie organisaties meer autonomie over het beheer van hun gegevens en helpt die om het risico te spreiden in geval van downtime. Het geeft bedrijven meer troeven in handen tijdens zakelijke onderhandelingen en het levert hen tevens een besparing op doordat ze voor hun verschillende servicebehoeften kunnen kijken naar de meest gunstige tarieven van meerdere leveranciers.”

Voor- en nadelen van de cloud

73% van de senior bedrijfsleiders zegt bovendien dat de voordelen van cloud computing de hindernissen compenseren en 66% heeft gemerkt dat de doeltreffendheid van de organisatie significant is verbeterd sinds er is gekozen voor cloud computing. De belangrijkste verwachtingen die men had van de cloud waren: een verbeterde beveiliging (64%), lagere kosten (50%), een verbeterde personeelsproductiviteit (40%), een verbeterde wendbaarheid om aan de vraag tegemoet te komen (40%) en een betere klantervaring (40%).

De meerderheid van de bedrijfsleiders gaf aan dat de migratie naar de cloud aan hun verwachtingen had voldaan of die had overtroffen met betrekking tot de beveiliging (77%), een verbeterde toeleveringsketen (75%) en het stimuleren van vernieuwing (73%). Er werd niet voldaan aan de verwachtingen van onze respondenten op het vlak van een verbeterde personeelsproductiviteit (32%), hogere inkomsten (32%), kostenbeheer of -verlaging (35%) en een verlaagde personeelsbezetting (38%).

“Om de hiaten in die bedrijfsresultaten te vullen – inclusief inkomsten, kosten, productiviteit, vernieuwing en doeltreffendheid van de organisatie – is er meer nodig dan een ‘lift & shift’-transitie van de IT-applicaties en -infrastructuur naar de cloud. Daarvoor moet de manier waarop bedrijven werken worden veranderd om beter aan te sluiten bij klanten en personeel, en moet hun houding ten opzichte van digitale vernieuwing veranderen”, aldus Wim Boeykens. “Een strategische planning is net als beveiliging, schaalbaarheid, realistische termijnen en bijscholingen voor het personeel cruciaal voor een succesvolle cloudimplementatie.”

2019 Unisys-cloudsuccesbarometer

De barometerscore wordt berekend op een schaal van nul tot 100 en geeft aan hoe goed de cloudtransformaties aan de verwachtingen hebben voldaan op zes vlakken: inkomsten, kosten, wendbaarheid, concurrentie, beveiliging en productiviteit. Uit de nieuwe enquête blijkt dat de Europese score met 44 iets lager ligt dan het wereldwijd gemiddelde van 49 en dat Europa de een na laagste score van de vier bevraagde regio’s haalt. Dat wijst erop dat er opportuniteiten zijn voor een uitbreiding van het cloudgebruik en dat de cloud beter moet worden geïntegreerd in de bestaande IT-infrastructuur.

Voor meer resultaten en informatie over de 2019 Unisys-cloudsuccesbarometer en om een verslag over de resultaten van de enquête te downloaden, kunt u surfen naar www.unisys.com/cloudbarometer.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This