Universiteiten Mons en Namur verhogen rekenkracht met twee nieuwe supercomputers van NTT en Dell EMC

31 oktober 2019

IT-integrator NTT Belgium, tot voor kort gekend als Dimension Data Belgium, rijft met de aankoop en installatie van de nieuwe high-performance computing clusters een belangrijk contract binnen. De clusters vervangen de verouderde infrastructuur van de Université de Mons en de Université de Namur. Ze maken deel het van het zogenaamde Consortium des Equipement de Calcul Intensif (CECI), een consortium van de vijf universiteiten uit de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Rekenkracht

De nieuwe supercomputers zijn de laatste modellen van fabrikant Dell EMC. Met 1536 cores voor UNamur en 1008 cores voor UMons beschikken ze over vier keer meer rekenkracht dan voorheen. Ze hebben ook gevoelig meer geheugen en zijn een stuk energievriendelijker dan vroeger. Voor de aankoop werden twee aanbestedingen uitgeschreven, één per universiteit, waar verschillende leveranciers een voorstel konden formuleren. De NTT-oplossing was het voordeligst en leverde het hoogste totale rekenvermogen op.

Gedeelde universiteitsclusters

CÉCI geeft elke onderzoeker in het consortium toegang tot computerclusters die aangepast zijn aan z’n behoeften. Sommige onderzoeken vereisen enorme computerkracht, andere vereisen groot geheugen, snelle verbindingen of andere specifieke apparatuur. Eén universiteit alleen kan haar onderzoekers niet zo’n diversiteit aan apparatuur bieden, en daarom worden de clusters gedeeld tussen de verschillende universiteiten.

Dat de nieuwe clusters performanter zijn is goed nieuws voor de universiteiten en z’n onderzoekers, die de rekenkracht nodig hebben om berekeningen en simulaties sneller te voltooien. Enerzijds worden de uitvoeringstijden van de berekeningen aanzienlijk verkort; aan de andere kant kunnen onderzoekers nog complexere modellen gebruiken die dichter bij de realiteit staan. “Universiteiten over de hele wereld zijn meer dan ooit afhankelijk van supercomputers, vooral voor de ontwikkeling van complexe AI-algoritmen of simulatiemodellen op onderzoeksgebieden zoals astrofysica, energie, bio-informatica en de ontwikkeling van nieuwe materialen. De uitdaging is om sneller tot preciezere resultaten te komen en dus de verspreiding van kennis te versnellen”, zegt Pierre Dumont, Country Manager van NTT België. “We zijn trots dat NTT België een substantiële bijdrage kan leveren.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This