HMS Networks: ‘Industrial Ethernet en Wireless groeien gestaag – voor het eerst daling bij veldbussen wat betreft nieuwe knooppunten’

28 augustus 2019

HMS Networks presenteert zijn jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, die zich richt op nieuw geïnstalleerde knooppunten binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd.Als onafhankelijke leverancier van oplossingen voor industriële communicatie en het Industrial Internet of Things, heeft HMS diepgaande kennis over de industriële netwerkmarkt. Hieronder enkele van de trends die het bedrijf ziet binnen de industriële communicatie in 2019.Steeds meer industriële apparatuur wordt aangesloten op industriële netwerken. In 2019 zal het aantal nieuwe aangesloten knooppunten (nodes) naar verwachting met 10% toenemen. Industrial Ethernet en Wireless blijven snel groeien, maar 2019 markeert ook het eerste jaar van een daling bij de veldbussen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de jaarlijkse studie van de industriële netwerkmarkt door HMS Networks. Industrial Ethernet is nu goed voor 59% van de nieuwe geïnstalleerde knooppunten (52% vorig jaar), terwijl de veldbussen nu op 35% staan (42). EtherNet/IP is met 15% nog steeds het meest geïnstalleerde netwerk, maar PROFINET komt in de buurt met 14%. Draadloze technologieën blijven zich sterk ontwikkelen en zijn stabiel op 6% van de markt (6).

Marktaandelen 2019 volgens HMS Networks – veldbus, industrial Ethernet en wireless.

Continue groei voor industrial Ethernet

HMS concludeerde vorig jaar dat Industrial Ethernet voor het eerst de traditionele veldbussen had ingehaald, en deze ontwikkeling zet zich voort in 2019. Met een gestage groei van 20% (22) omvat industrial Ethernet nu 59% van de wereldmarkt (tegenover 52% vorig jaar). EtherNet/IP is het grootste industriële Ethernet-netwerk met 15% van de markt, maar PROFINET heeft het gat bijna gedicht en zit nu op 14%. Wereldwijd volgen EtherCAT met 7%, Ethernet POWERLINK met 5% en Modbus-TCP met 4%, alle drie met een stabiele groei.

Veldbussen verliezen terrein

Voor het eerst ooit, verliezen de veldbussen terrein met -5% (tegenover een groei van 6% vorig jaar), wat nog steeds goed is voor 35% van de nieuw geïnstalleerde knooppunten. De meest dominante veldbus is nog steeds PROFIBUS met 10% van de totale wereldmarkt, gevolgd door CC-Link met 6% en Modbus-RTU met 5%.

“De overgang naar industrial Ethernet zet zich door en wordt gedreven door de behoefte aan hoge prestaties en aan integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen/IIoT-toepassingen”, vertelt Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS. “Voor het eerst zien we dat de traditionele veldbussen daadwerkelijk terugvallen in termen van nieuw geïnstalleerde knooppunten. Als het gaat om industrial Ethernet zien we een gezonde groei bij veel netwerken – zowel voor de gevestigde netwerken zoals Ethernet/IP, PROFINET, EtherCAT, POWERLINK en Modbus-TCP, als voor de netwerken die zijn ondergebracht in de categorie ‘ander Ethernet’. Dit gefragmenteerde Ethernetbeeld is zeer interessant en bewijst dat industrial Ethernet nooit op één netwerk is gestandaardiseerd, zoals velen voorspelden toen de op Ethernet gebaseerde netwerken zich in de jaren negentig voor het eerst ontwikkelden. Net als de veldbussen dienen de verschillende Ethernet netwerken verschillende doeleinden, afhankelijk van de industriële toepassing.”

Sterke drive voor draadloze oplossingen

Draadloze technologieën groeien ook gestaag met 30% (32) en vertegenwoordigen 6% (6) van de totale markt. Binnen Wireless is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth. “Wireless wordt steeds meer gebruikt door machinebouwers en systeemintegratoren om nieuwe, innovatieve automatiseringsarchitecturen te realiseren. Gebruikers kunnen de bekabeling terugdringen en nieuwe oplossingen voor connectiviteit en besturing creëren”, aldus Anders Hansson. “We zien wereldwijd ook een toename van de activiteiten rond cellulaire technologieën (bijv. Private LTE/5G netwerken) als enablers voor smart en flexibele productie in fabrieken.”

Regionale netwerkvariaties

In Europa en het Midden-Oosten zijn EtherNet/IP en PROFINET toonaangevend en wordt PROFIBUS nog steeds op grote schaal gebruikt. Andere populaire netwerken zijn EtherCAT en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP netwerken, met een duidelijke verschuiving naar EtherNet/IP. EtherCAT blijft marktaandeel winnen. In Azië is geen enkel netwerk echt marktleidend, maar PROFINET, EtherNet/IP, PROFIBUS, EtherCAT, Modbus en CC-Link worden daar op grote schaal gebruikt, waarbij ook de Ethernetversie CC-Link IE Field in opkomst is.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This