Trafiek op Belgisch internetknooppunt BNIX steeg met 14 procent in 2018

29 mei 2019

Het Belgische internetknooppunt BNIX verwerkte het afgelopen jaar 451 petabyte aan data, goed voor 23076 jaar streamen in full HD op Netflix. Dat blijkt uit cijfers van Belnet, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat het BNIX-platform beheert. Vergeleken met 2017 is dat een stijging van 14 procent.
Vooral januari en november waren topmaanden voor het internetverkeer op BNIX, met geregeld pieken tot 210 Gbit/s. Opvallend is dat de meeste trafiek werd geregistreerd op dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur. Op zaterdag en zondag viel er dan weer een daling in het verbruik te noteren en juli was de kalmste maand van het jaar.

De toename in totaal volume is vooral te danken aan grote upgrades die een aantal participanten hebben doorgevoerd. Het gaat om internet service providers als Proximus, VOO en Belnet, hostingproviders als OVH en content providers als Facebook. Jan Torreele, directeur van Belnet: “De vraag naar hogere aansluitsnelheden neemt sterk toe. Daarom zijn we in 2017 gestart met het aanbieden van 100G-poorten op het BNIX-platform”. In totaal telt BNIX momenteel negen actieve 100G-aansluitingen, aangevuld met 48 10 Gbit/s-, 27 1 Gbit/s- en elf 100 Mbit/s-aansluitingen.

Snellere en efficiëntere trafiek

Bedrijven die op het BNIX-platform aanwezig zijn, kunnen direct trafiek uitwisselen met andere participanten. Dat zorgt ervoor dat lokale trafiek sneller en efficiënter verloopt omdat deze niet via transitproviders of andere intermediairen passeert – wat bijdraagt tot de user experience van de eindgebruikers. Jan Torreele: “Op een gepersonaliseerd portal kunnen participanten alle relevante informatie terugvinden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf hun trafiek monitoren en zien waar eventuele problemen zich bevinden. Zij hebben de garantie dat content sneller kan worden opgevraagd of geraadpleegd. Bovendien is het BNIX-platform sinds dag één stabiel en betrouwbaar, wat een absolute meerwaarde is naar bedrijfszekerheid toe.”

Stijgend internetgebruik

Jan Torreele: “We blijven tegemoetkomen aan de noden van onze participanten en anticiperen op de toenemende trafiek. De afgelopen vijf jaar zagen we meer dan een verdubbeling van de gemiddelde trafiek, van 55 Gbit/s naar 120 Gbit/s. Door de technologische ontwikkelingen en de sterke opkomst van mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en het internet of things gaat het internetgebruik in België de komende jaren alleen nog maar stijgen. Het meest recente BNIX-platform dat sinds 2016 operationeel is, is met die groei in het achterhoofd ontworpen.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This