Kaspersky Lab onthult kwetsbaarheid in Microsoft Windows software

22 mei 2019

Kaspersky Lab heeft een nieuw beveiligingslek in Microsoft Windows ontdekt. Het beveiligingslek is vermoedelijk gebruikt door ten minste twee bedreigingsactoren, waaronder de onlangs ontdekte SandCat. Kaspersky Lab heeft het lek, genaamd CVE-2019-0797, bij Microsoft gemeld. Microsoft heeft inmiddels een patch vrijgegeven.

De nieuwe exploit maakt gebruik van een lek in het grafische subsysteem van Microsoft Windows om controle te verkrijgen over lokale privileges, en daarmee de hele computer. Onderzoek van Kaspersky Lab wijst uit dat de exploit zich richt op de besturingssystemen Windows 8 en 10.

De onderzoekers denken dat de gedetecteerde exploit door dreigingsactoren FruityArmor en SandCat is gebruikt, maar wellicht ook door anderen. Van FruityArmor is bekend dat het in het verleden zero-days heeft gebruikt. SandCat is onlangs ontdekt.

“De ontdekking van een nieuwe, actieve Windows zero-day bewijst dat dure en zeldzame tools nog altijd van groot belang zijn voor dreigingsactoren”, zegt Jornt van der Wiel, security expert bij Kaspersky Lab. “Organisaties hebben beveiligingsoplossingen nodig die hen tegen zulke onbekende dreigingen beschermen. Dit bevestigt het belang van samenwerking tussen de beveiligingsindustrie en softwareontwikkelaars. De beste manieren om gebruikers tegen nieuwe en opkomende dreigingen te beschermen zijn: het detecteren van bugs, deze op een verantwoordelijke manier openbaar maken en snel patchen.”

Het lek is ontdekt door de Automatic Exploit Prevention-technologie van Kaspersky Lab, die in de meeste producten van het bedrijf is ingebouwd.

De exploit wordt door producten van Kaspersky Lab onder de volgende namen gedetecteerd:

• HEUR: Exploit.Win32.Generic
• HEUR: Trojan.Win32.Generic
• PDM: Exploit.Win32.Generic

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This