Europese Dag van de Privacy: “Security en databescherming is voor veel bedrijven anno 2019 kopzorg nummer één”

28 januari 2019

Maandag 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy, ook wel Dataprotectiedag genoemd, om consumenten en bedrijven eraan te herinneren verstandig om te gaan met online activiteiten en data.

De IT-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud willen hun steentje bijdragen met meer bewustwording en informatieverspreiding bij bedrijven, met behulp van onafhankelijke lezingen van experten en ICT-professionals. Bedrijven en organisaties hebben dan ook een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen om data te beschermen, want data hebben altijd een eigenaar. Het overkoepelende thema van de beurs Quantified Worldover intelligente en veilige connecties voor iedere organisatie, haakt zo in op één van de grootste uitdagingen van het moment: hoe kunnen bedrijfsdata optimaal beschermd worden?

Behoefte aan advies en strategie op vlak van databescherming neemt toe 

“Data is het nieuwe goud, de olie van een succesvolle organisatie. Bedrijven die willen overleven en groeien, moeten data niet enkel kunnen analyseren en sturen, maar ook optimaal beveiligen. Negen maand na de invoering van de GDPR-wetgeving, is dit een onmisbaar thema om gevarieerd en onderbouwd te belichten”, zegt Ivo Meertens, brand manager van Infosecurity.be en Data & Cloud Expo. Het salon opent op 20 maart met een pittige paneldiscussie tussen Matthias Dobbelaere-Welvaert van De Juristen, mede-auteur van het grote GDPR-handboek Peter Witsenburg, en Data Protection Officer Jan Guldentops over de stand van zaken negen maand na de GDPR-invoering.

Ian Evans, Managing Director voor EMEA bij OneTrust, trekt de eerste lessen uit de praktijk: hoe leggen bedrijven verantwoording af? Zijn er daadwerkelijk grote boetes uitgeschreven? En hoe zit het met de ePrivacy-regulering? ICT-manager Victor D’Huys kaart het belang aan van wederzijds vertrouwen tussen verschillende gegevensverwerkers als basis voor een goede samenwerking.

Een intelligente toekomst met blockchain, internet of things en articifial intelligence 

“Artificial Intelligence, Internet of Things en Blockchain zijn de eerste hype voorbij, maar nog niet altijd scherp in de strategie. We willen onze lezers en bezoekers hierover voldoende en vernieuwende content aanbieden, want we komen er steeds meer mee in aanraking. Wat zijn de gevolgen en voordelen van deze technologieën? Wie is verantwoordelijk bij incidenten? Wat is er ethisch verantwoord? Geslaagde praktijkverhalen van organisaties die werken met blockchain of IoT, alsook verhalen van bedrijven die dit niet succesvol hebben kunnen inzetten, zijn relevant om valkuilen en best pratices voor anderen te identificeren.

We merken daarnaast ook dat IT-security en Cloud computing nog steeds brandend actueel zijn in de IT-wereld”, zegt Ivo Meertens. Bart Preneel, hoogleraar aan de KU Leuven, brengt zo een aantal mythes rond blockchain aan het licht. Peter van Eijk, cloud computing trainer en coach, gaat in zijn sessie dieper in op de grootste uitdaging voor Cloud Computing: het toewijzen en automatiseren van risico- en beveiligingsbeslissingen bij meerdere providers.

Voor de belangrijkste trends op het gebied van IoT-gateways, sensoren en platforms, moet de bezoeker langsgaan bij de sessie van Alain van den Broeck, CEO van CRESCENT. In de afgelopen twee jaar zijn veel blockchain-proof-of-concepts ontstaan. Ondanks de hype gingen maar heel weinig verder dan de PoC-fase. Waarom is het zo moeilijk om blockchain-applicaties live te krijgen? De lezing van Kristof Verslype IT Research Consultant voor overheidsinstellingen, brengt waardevolle lessen uit de praktijk tot bij de bezoeker.

Alle lezingen zijn terug te vinden in het online seminarieprogramma via http://www.infosecurity.been http://www.dncexpo.be.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This