Vertiv definieert 4 primaire edge-archetypen en hun technologische eisen

18 april 2018

Vertiv publiceert een internationaal rapport met de titel: Het definiëren van vier edge-archetypen en hun technologische eisen. Samen met een onafhankelijk adviesbureau analyseerden edge-experts van Vertiv meer dan honderd gebruikssituaties van netwerkedges. Met als doel de vereiste technlogie te identificeren om de vier belangrijkste archetypen voor edge-toepassingen te ondersteunen. Uit de honderd gebruikssituaties werden er 24 gekozen die op basis van verwachte groei, urgentie en financiële impact waarschijnlijk de grootste invloed hebben op bedrijven en eindgebruikers.

Experts identificeerden voor elke gebruikssituatie sets van vereisten. Bijvoorbeeld de werkbelasting waarbij gegevens centraal staan maar ook eisen op het gebied van prestaties, zoals beschikbaarheid, latentie, schaalbaarheid en beveiliging. Verder beoordeelden ze de behoefte aan encryptie, verificatie en het voldoen aan wettelijke eisen. Tot slot keken de experts naar de noodzaak om te integreren met bestaande of legacy-toepassingen en andere gegevensbronnen, rekeninghoudend met het aantal edge-locaties in een bepaald netwerk.

“De kansen op het gebied van edge-computing zijn enorm, maar de technologie is ook complex. Het doel van dit onderzoek is om meer duidelijkheid te scheppen rondom belangrijke gebruikssituaties van edge-toepassingen en de implicaties voor het ontwerp en de werking van digitale infrastructuur”, zegt Giordano Albertazzi, president van Vertiv EMEA. “Van de distributie van content tot autonome voertuigen: edge computing uit zich in verschillende vormen. Door te analyseren wat edge nu echt betekent, helpen wij onze klanten, partners en andere belanghebbenden hun edge-strategieën te versnellen en zich hierop te focussen.”

Over de vier archetypen:

  • Gegevensintensief– dit archetype omvat gebruikssituaties waarbij de hoeveelheid gegevens het onpraktisch maakt om gegevens direct via het netwerk naar de cloud of van de cloud naar het gebruikspunt te versturen. Dit kan zijn vanwege het gegevensvolume, de kosten of de bandbreedte. Voorbeelden van gegevensintensieve archetypes zijn slimme steden, slimme fabrieken, slimme woningen en/of gebouwen, de distributie van hd-content, high-performance computing, virtual reality en de digitalisering van olie en gas. Het meest bekende voorbeeld is de distributie van hd-content waarbij grote contentproviders, zoals Amazon en Netflix, actief samenwerken met co-locatieaanbieders om hun netwerken te kunnen uitbreiden. Op deze manier kan gegevensintensieve videostreaming dichter bij gebruikers gebracht worden om kosten en latentie te verminderen.
  • Gevoelig voor menselijke latentie– dit archetype omvat gebruikssituaties waarbij diensten zijn geoptimaliseerd voor gebruik door de mens. Snelheid is een belangrijke eis. Een vertraagde levering van gegevens heeft namelijk een negatieve invloed op de ervaring van een gebruiker. Dit kan zorgen voor een afname van de omzet en de winstgevendheid van een verkoper. Enkele voorbeelden zijn slimme retail, augmented reality, website-optimalisatie en de verwerking van gesproken taal.
  • Gevoelig voor latentie tussen machines– snelheid is ook het bepalende kenmerk van dit archetype. Het omvat de arbitragemarkt, smart grid, slimme beveiliging, real-time analyse, distributie van content met een lage latentie en oorlogssimulaties. Omdat machines gegevens veel sneller kunnen verwerken dan mensen zijn de gevolgen van een langzame levering veel groter dan bij het vorige archetype. Zo kunnen door vertragingen in de handel van grondstoffen en aandelen potentiële winsten op verliezen uitdraaien. In deze markt fluctueren prijzen namelijk in fracties van een seconde.
  • Levensbelang– dit archetype omvat gebruikssituaties die een directe invloed hebben op de gezondheid en veiligheid van de mens. Snelheid en betrouwbaarheid zijn daarom essentieel. Voorbeelden van dit archetype zijn slim transport, digitale gezondheid, connected en/of autonome voertuigen, autonome robots en drones. Zo moeten autonome voertuigen om veilig te functioneren over de meest recente gegevens beschikken. Dit geldt ook voor drones geschikt voor e-commerce en het afleveren van pakketjes.

“Nu edge computing blijft evolueren en uitbreiden, is het ons doel om duidelijkheid en eenvoud te scheppen. Vooral op het gebied van de bedrijfskritische infrastructuur die onmisbaar is om de toekomst van edge computing te ondersteunen. Dit doen we door edge-toepassingen te bekijken vanuit het oogpunt van de meest impactvolle archetypen”, aldus Martin Olsen, vicepresident Global Edge and Integrated Solutions bij Vertiv. “Vertiv bouwt voort op de initiële fase van ons onderzoek om de technologische eisen voor elke archetype te definiëren. Zo kunnen we edge-implementaties versnellen om uiteindelijk te zorgen dat de lokale digitale infrastructuur de veiligheid, snelheid en beschikbaarheid biedt die een bepaalde toepassing vereist.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This