Blockchaingers organiseert 2de editie van internationale blockchain hackathon

20 maart 2018

Blockchaingers organiseert van 5 tot en met 8 april in Groningen de tweede editie van de grootste jaarlijkse fysieke blockchain hackathon ter wereld. 700 pioniers uit 5 continenten komen tijdens de hackathon samen en maken kans op €100.000,- aan prijzengeld.

Gedurende vier dagen en nachten verandert Groningen – de stad met meerdere Nobelprijswinnaars en een levendig ecosysteem van start-ups en scale-ups – in een wereldwijd epicentrum voor het ontwikkelen van blockchainprototypes. 63 geselecteerde teams co-creëren met hun toekomstige cliënten zowel blockchain prototypes als oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen. Softwareontwikkelaars werken gedurende de hackathon samen met topambtenaren, ontwerpers innoveren met het bedrijfsleven en ondernemers slaan de handen ineen met investeerders.

Lanceerplatform voor blockchainpioniers

De hackathon wordt georganiseerd door de Blockchaingers, die hiermee een compleet ecosysteem samenbrengen dat dient als lanceerplatform voor exponentiële blockchain oplossingen. De hackathon wordt gesteund door de Nederlandse overheid en toezichthouders. “Tijdens onze hackathon maken we van het beste wat Nederland te bieden heeft het perfecte lanceerplatform voor blockchainpioniers met de ambitie om intercontinentale impact te hebben”, aldus Rutger van Zuidam, oprichter en CEO van DutchChain, het bedrijf dat het innovatieprogramma Blockchaingers organiseert.

Van Zuidam: “Bijvoorbeeld, waar ter wereld heb je de kans om bovenop één van de meest geavanceerde pensioenstelsels te bouwen en de sociale en economische voordelen naar de rest van de wereld te exporteren? Waar kun je rekenen op de volledige steun van nationale toezichthouders om het nog onbekende terrein van blockchaintechnologie te verkennen? Waar kun je samen met een nationale overheid en alle middelen die tot haar beschikking staan, de toekomstige toepassingen van blockchain onderzoeken? Door gebruik te maken van de zakelijke en publieke infrastructuur van Nederland – en door deze beschikbaar te stellen aan internationale bedrijven, blockchain ondernemingen en startup teams – creëren de Blockchaingers een internationaal schaalbare blockchain venture studio.”

Launching customers

Nederlandse en Europese partijen uit de particuliere en overheidssector sponsoren de Blockchaingers Hackathon in zeven verschillende tracks. Zij zijn potentiële launching customers en dagen de teams in samenwerking met de belangrijkste stakeholders en samenwerkingspartners op het gebied van blockchain uit om met relevante oplossingen te komen voor wereldwijde uitdagingen. Daarbij werken zij samen met de teams tijdens de hackathon en voorzien ze hen met essentiële kennis over de sector. De samenwerking tussen teams en hun toekomstige klanten zorgt ervoor dat blockchaintoepassingen voorzien in echte behoeften binnen de branche. Dit vormt ook de basis voor verdere samenwerking na de hackathon, waarbij deze partijen de eerste klanten van de startups zullen zijn en een opening naar de internationale markt zullen bieden. De oplossingen die uit de hackathon voortkomen, zijn geen eenduidige antwoorden op eendimensionale problemen, maar dienen als software-ecosystemen voor complete samenwerkingsnetwerken.

Blockchaingers Hackathon (bron foto: Blockchaingers)

Blockchaingers Hackathon (bron foto: Blockchaingers)

De Blockchaingers Hackathon bestaat uit zeven thematische tracks:

  • Future of Pensions – Pensioenuitvoeringsorganisatie APG (grootste in Europa)
  • Digital Nation’s Infrastructure – Kamer van Koophandel en het Kadaster
  • Energy Transition – NUON Vattenfall, Gasunie en New Energy Coalition
  • Global Digital Identity – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sweetbridge, Identity Insurance Consortium, DUO
  • Health – Universitair Medisch Centrum Groningen en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Machine Economy – E-laad (Enexis)
  • Public Safety and Security – Nationale Politie

€105.000,- aan prijzengeld

Op de vierde en laatste dag van de hackathon, 8 april, worden de 63 teams gejureerd door accelerators en superaccelerators zoals staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum oprichter en CEO Vinay Gupta en Special Envoy voor Startup Delta HRH Prins Constantijn van Oranje-Nassau, Een totaal van €105.000,- zal verdeeld worden om de blockchain oplossingen te accelereren.

Joep Beukers, Directeur Innovatie van APG, Ecosystem Lead Partner van de Blockchaingers: “Dit jaar doen we mee aan de hackathon met 20 collega’s, die allen experts zijn in de pensioensector, om te co-creëren met de voorgeselecteerde teams. De resultaten en prototypes van vorig jaar maakten het voor ons mogelijk om naar het volgende niveau te komen, want er gaat niets boven de ervaring van het produceren van een echt, werkende oplossing. We hebben zelfs één van de teams van vorig jaar ge-aqui-hired. Natuurlijk hebben die oplossingen en teams nog verdere ontwikkelingen nodig na de hackathon. Dit is precies wat wij doen, samen met de teams, in onze incubator bij de Brightlands Smart Services Campus.”

Pin It on Pinterest

Share This